10 asiaa, jotka vain pitkässä suhteessa olevat voivat ymmärtää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

10 asiaa, jotka vain pitkässä suhteessa olevat voivat ymmärtää

Julkaistu: 12.1.2019 18:11

Nolouskynnys on ainakin ylitetty.

Parisuhteessa on monia vaiheita alkuhuumasta ristiriitoihin ja yhteiselon sovitteluun. Välillä voidaan pähkäillä, kannattaako yhdessä edes enää pysyä. Sitten toiseen voikin taas rakastua uudelleen.

Tieteellisestikin on yritetty todistella, että pariskunnat, jotka ovat olleet yhdessä yli 25 vuotta, alkavat esimerkiksi muistuttaa toisiaan – myös eleiltään ja ilmeiltään. Lyhyessä suhteessa ihmiset saattavat hakea enemmän fyysisyyttä ja huumaa, kun taas pidemmässä suhteessa tärkeiksi asioiksi nousevat lämpö sekä rehellisyys. Onnellinen voi olla, vaikka toinen olisi ihan erilainen.

Listasimme pitkässä suhteessa elävien ihmisten avulla arkisia asioita, jotka vain pitkässä suhteessa olevat voivat ymmärtää:

1. ”Viesti menee vähemmästäkin perille”

Puolison syvällisestä tuntemisesta on apua esimerkiksi kauppareissulla. Tekstiviestittely:

Mies: Kauppa?

Vaimo: Perus

Yhteensä kahden sanan ketju sisältää kaiken tiedon siitä, mitä kunakin päivänä kulloinkin tarvitaan ja mistä kaupasta.

Tai pitkän hiljaisuuden jälkeen toiselle voi sanoa, että ”olipa ihme juttu” – ja toinen nyökkää ja tietää heti, mistä on kyse.

2. ”Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä”

Voi kaikessa rauhassa maata koko illan makuuhuoneessa ja katsoa Netflixiä, kun kumppani tuijottaa olohuoneen sohvalla telkkarista Avaraa luontoa.

3. ”Musiikkimaku on herkkä asia”

Puoliso tietää, mistä musiikista pidän ja mistä en. Siksi hän kuuntelee lempilevyjään (Genesis, Pink Floyd, Peter Gabriel) kuulokkeiden kanssa.

4. ”Välillä toisen pitää vain antaa olla”

Olen oppinut sen, että jos mieheni on pahalla tuulella, ei minun pidä mennä heti vaatimaan häntä kertomaan asiasta. Hänen täytyy saada rauhassa kiehua omassa liemessään jonkin aikaa, vaikka se suuttuminen liittyisi johonkin, jonka minä olen aiheuttanut.

Kerran meillä oli tällainen tilanne, joka kesti viikkoja. Olin jo ihan tulisilla hiilillä, kunnes sain mieheltäni sähköpostia. Hän kirjoitti pitkän kirjeen, jossa selitti kaiken, ja siitä alkoi pitkä kirjeenvaihto. Se oli todella hyvä juttu, ja suhteemme sai taas uuden potkun.

5. ”Pienistä ei tarvitse häpeillä”

Voi piereskellä täysin vapaasti. Vessan ovikin saattaa jäädä ainakin reippaasti raolleen.

6. ”Eri sängyissä on ihan ookoo”

Jos puoliso menee vapaaehtoisesti nukkumaan toiseen huoneeseen, se ei tarkoita, että hän olisi vihainen. Se tarkoittaa, että kumppani on alkanut taas kuorsata.

7. ”Toisen tavaroihin ei kannata koskea”

Aviomiehen verstasta ei pidä siivota edes hyvää hyvyyttään. Ne 100 erilaista mutteria ja ruuvia ovat ihan tarkoituksella samassa pienessä muovirasiassa tai levällään pöydällä.

8. ”Huolenpito on hiljaista”

Jos lempipaitaa – sitä reikäistä ja maalista – ei löydy mistään, se ei ole hukassa. Se on vaimon mielestä niin ruma, että se on kaikessa hiljaisuudessa lähetetty paitojen taivaaseen. Sama pätee kalsareihin.

9. ”Kaikki on yhteistä”

Viimeksi eilen vaimoni, joka pöllii aina vaatteeni, halusi lainata Canadian Goose -takkiani, kun lähdimme iltakävelylle. Ei siinä sinällään mitään, mutta vaimoni kommentoi: ”Minä lainaan sinun takkiasi, sinä voit lainata tuota toista takkiasi.”

10. ”Käytäntö ennen muuta”

Pitkän liiton pariskunta saattaa istua ABC:llä vierekkäin eikä kasvokkain. Kun kumppanin naama on jo tarpeeksi tuttu, ei tarvitse koko ajan tuijottaa sitä. Sen sijaan voi katsella muita ihmisiä ja kommentoida toiselle näkemäänsä. Vieressä istuvan lautaselta on myös helpompi ja huomaamattomampi siirtää jämät omalle lautaselle.

Oletko pitkässä parisuhteessa? Millaisia asioista sen tunnistaa? Kerro ja keskustele kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?