”Tuntui, että syöpä olisi ollut parempi vaihtoehto” – seksitaudin saaminen voi järkyttää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Tuntui, että syöpä olisi ollut parempi vaihtoehto” – seksitaudin saaminen voi järkyttää

Yksi seksitautien ikävä puoli on se, että ne voivat olla etenkin aluksi oireettomia – silloinkin ne tarttuvat eteenpäin.

Julkaistu: 5.12.2018 15:11

Seksitaudit ovat keskenään erilaisia, mutta tartunnan saaneiden kokemuksissa on samankaltaisuuksia.

– Jotenkin tuntuu, että syöpä olis ollu parempi vaihtoehto kuin tämä.

Näin sanoo eräs hiv-tartunnan saanut suomalainen sukupuolitauteja käsittelevässä tuoreessa väitöstutkimuksessa. Toni Haavan toteuttamassa tutkimuksessa tarkasteltiin seksitautitartunnan saaneiden kokemuksia sairauden kanssa elämisestä.

Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Pelkästään parantuvat seksitaudit koskettavat Suomessa vuosittain yli kymmentä tuhatta ihmistä.

Nelikymppinen Katja kertoi Ilta-Sanomille saaneensa hiv-tartunnan yhden illan jutusta. Sen jälkeen hän alkoi saada outoja oireita. Pois napatut hampaat eivät parantuneet, suuhun ja kieleen alkoi tulla haavoja. Kurkkukin tuntui koko ajan kipeältä. Ystävä ehdotti hiv-testin tekemistä.

– Jotenkin tiesin sen jo ennen lääkärin vastaanottoa. Hoitaja oli soittanut ja kertonut, että minun olisi tultava vastaanotolle pikaisesti ja että hoitajat eivät saaneet tulkita testin tuloksia, Katja kertoi.

Katja haluaa puhua avoimesti sairaudestaan.

Lääkärin antama diagnoosi kirpaisi Katjaa silti. Hän oli tuudittautunut siihen, että hänelle ei voisi tapahtua mitään. Sukupuolitautejakaan Katja ei ollut koskaan saanut.

Väitöstutkimuksen mukaan diagnoosi voi järkyttää. Tieto tartunnasta herättää myös paljon kysymyksiä ja pohdintaa. Mistä tartunta on saatu ja millainen sairaus oikein on kyseessä?

Pelkoa ja häpeää

Varsinkin parantumattomien seksitautien hyväksyminen voi olla hankalaa. Jo pelkkä epäilys seksitaudista saatetaan tutkimuksen mukaan yhdistää hiviin ja siten se voi herättää voimakkaita pelon tunteita.

Katjaa helpotti ymmärrys siitä, että nykyaikainen lääkitys pitää hi-viruksen ja siihen liittyvät oireet hyvin kurissa. Hoitoa saava ei myöskään voi tartuttaa toisia, jos lääkäri on todennut lääkkeiden tehoavan.

– En heti tiennyt, että hiv tuleekin olemaan pikkujuttu elämässäni: otan aamulla yhden pillerin ja se on siinä. Elinajanodotteeni on yhtä pitkä tai jopa pidempi kuin negatiivisilla, Katja sanoo.

Toni Haavan tutkimuksen mukaan tartunnan saaneet suhtautuvat sairautensa hoitoon vastuuntuntoisesti. Hoitoja pidetään kuitenkin sekä fyysisesti että henkisesti kivuliaina. Yksi kipeistä tunteista on häpeä.

– Inhottavinta on se vastaanottotila sukupuolitautien poliklinikalla kaikki kyttää kaikkia, kuvailee eräs tutkimukseen osallistunut.

Katja on halunnut antaa hiv-positiivisuudelle edes yhdet kasvot, jotta ennakkoluulot hälvenisivät.

– Haluan valistaa ihmisiä. En ole koskaan hävennyt tartuntaani enkä halua huutaa nimimerkin takaa, että tässä ei ole mitään häpeällistä.

”Mietin otanko lääkkeet mukaan”

Arkeen seksitauti vaikuttaa vaihtelevasti. Esimerkiksi genitaaliherpes saattaa aktivoitua uudelleen, jolloin arki voi muuttua. Myös lääkkeiden säännöllinen ottaminen voi muokata arjen rutiineja.

– Jos silloin kun lähtee kuppilaan tapamaan ystäviä tai näin niin mietin, että otanko mä lääkkeet mukaan, kertoo eräs tutkimukseen osallistunut.

Tulevaisuuden suhteen huolia voi herätä esimeriksi muiden suhtautumisesta omaan sairauteen. Hiv-tartunnan saanut Marja (nimi muutettu) pohti Ilta-Sanomien jutussa, miten asian voi ottaa esille mahdollisen kumppanin kanssa ja mitä uusi ihminen tietoon mahtaa suhtautua.

Kertominen mietityttää

Tutkimuksen mukaan seksitaudista kertominen herättää paljon pohdintoja; keille taudista ylipäänsä kertoisi ja miten.

Marjan poika tivasi eräänä iltana kädet puuskassa äidiltään, miksi hän ottaa joka päivä lääkkeen. Tähän kysymykseen Marja ei ollut vielä varautunut, vaikka olikin pyöritellyt mielessään asiasta kertomista.

– Kiemurtelin sohvalla, mutta kun lopulta sanoin hiv, poika totesi että okei, mä menen leikkimään legoilla, Marja sanoi.

– Menin hetken päästä hänen huoneeseensa ja kysyin, että haluatko jutella. Poika tiesi, että Queenin laulajalla oli hiv ja että hän kuoli siihen. Pikku hiljaa olemme käyneet asiaa läpi, pala kerrallaan.

”Käytännön teoria tartunnan saaneen aikuisen kokemuksista seksitaudin kanssa elämisestä” -tutkimuksen väitöstilaisuus on keskiviikkona 5.12. Tampereen yliopistossa. Tutkimus kuuluu hoitotieteen alaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?