10 asiaa, jotka jokaisen naisen pitäisi tietää seksistä ja omasta kehostaan

Julkaistu:

Seksuaaliterveys
Omaa alapäätä kannattaa kohdella lempeydellä.
Seksuaaliterveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Millaisia asioita siitä kannattaa esimerkiksi tietää?

1. Vagina ei kaipaa saippuapesua tai hajusteita

Vagina ei kaipaa järeitä puhdistusapuja. Pesu kerran päivässä riittää, eikä emättimen sisään saisi suihkuttaa vettä. Vagina on siis varsin hyvä putsaamaan itse itsensä.

Alapään ei myöskään tarvitse tuoksua ruusulta, ja se voi olla herkkä myös hajusteille. Vältä siis voimakkaita tuoksuja esimerkiksi suihkusaippuoissa, vartalovoiteissa ja pyykinpesuaineissa.

2. Spermalle voi olla allerginen

Allergia siemennesteelle on mahdollista. Silloin iholle voi purskahtaa myös kiusallinen nokkosihottuma, kertoo allergialääkäri ET-lehden jutussa. Allergisuus siemennesteelle voi aiheuttaa esimerkiksi kutinaa, ärsytystä, ihottumaa ja kipua virtsatessa. Vaivan arvellaan kuitenkin olevan jokseenkin harvinainen.

Allergiaoireet voi useimmiten välttää käyttämällä kondomia.

3. Seksistä voi tulla päänsärkyä

Joillain miehillä ja naisilla seksi voi laukaista päänsäryn, joka on yksi rasituspäänsäryn muodoista. Seksipäänsärky saattaa tulla orgasmin tai sen lähestymisen yhteydessä.

Seksi voi olla varsin hikoiluttavaa puuhaa, joten varmista, että olet juonut sitä ennen tarpeeksi vettä. Päänsärky voi tulla myös nestehukasta.

4. Alapäähänkin voi tulla näppylöitä

Alapääkin on ihoa. Sinnekin voi siis tulla finnejä tai muita tulehtuneita näppyjä. Jos esimerkiksi ajat karvoitustasi, se voi ärsyttää ihoa ja saada näpyt uusimaan. Jos näpyt eivät tunnu lähtevän, käy näyttämässä niitä lääkärille.

5. Vaginasta voi kuulua seksin aikana ääniä

Kyllä, sieltä saattaa kuulua ääniä, vieläpä seksin aikaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole pieru, vaan ilmaa.

6. Kuukautiset eivät ole ehkäisykeino

Jos raskaus ei ole suunnitelmissa, pitää käyttää ehkäisyä. Jos puuha tuntuu kummastakin osapuolesta mukavalta, ei siihen ole mitään estettä kuukautisten aikanakaan.

7. Seksin aloittaminen synnytyksen jälkeen riippuu omasta itsestä

Ei ole yhtä oikeaa aikaa, jolloin vällyjen pitäisi taas pölistä synnytyksen jälkeen. Se, miten synnytys on mennyt, vaikuttaa siihen. Joillakin toipuminen on nopeampaa. Aika täytyy määritellä itse.

8. Emätin voi tuntua kuivalta ihan missä iässä tahansa

Esimerkiksi ehkäisypillerit tai jotkin muut lääkevalmisteet voivat kuivattaa limakalvoja. Limakalvojen kuivuminen on myös yksi merkki vaihdevuosista. Se liittyy naishormoni estrogeenin puutteeseen.

9. Kutina ei ole harvinaista

Terveyskirjaston mukaan ulkosynnyttimien kutina on sangen tavallinen oire. Sen taustalla voi olla ihon tai limakalvojen kuivuminen, tulehdus tai ihosairaus.

Tavallisin kutinaa aiheuttava emätintulehdus on hiivatulehdus. Sen oireita ovat kokkareinen, vaalea valkovuoto ilman alavatsakipuja sekä kutina ja kirvely.

10. Vaihdevuosioireita voi tulla vuosia ennen menopaussia

Vaihdevuodet on ajanjakso, jolloin naisen munasarjojen hormonitoiminta hiipuu ja lopulta sammuu. Menopaussi on se hetki, jolloin viimeiset kuukautiset tulevat. Tämä tapahtuu useimmiten 45–55 vuoden iässä.

Vaihdevuosia edeltää premenopaussi eli esivaihdevuodet. Osa naisista ei saa esivaihdevuosien aikana juuri minkäänlaisia vaivoja, mutta toisille oireita ilmestyy jopa useita vuosia ennen menopaussia. Yleisiä oireita ovat muun muassa yöhikoilu, ärtyneisyys, mielialaoireet sekä limakalvovaivat. Aina ei välttämättä edes hahmota, että on kyse vaihdevuosiin liittyvistä asioista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt