Nainen sai orgasmin ensimmäisen kerran 40 vuoden avioliiton jälkeen – taustalla vain yksi hätkähdyttävä muutos

rac

Julkaistu:

Seksi
Moni nainen herää seksin iloihin vasta kypsemmällä iällä. Asiantuntijat kertovat tositapauksia siitä, miten se on tapahtunut.
Omaan seksuaalisuuteen tutustuminen vasta myöhemmällä iällä on tyypillistä erityisesti naisille, Väestöliiton terapiapalveluiden vastaava psykoterapeutti ja seksologian asiantuntija Tarja Santalahti sanoo. Syitä on monia.

– Naisilla on usein rooleja, joista he itsekin haluavat pitää kiinni. Äidin, puolison tai vanhempien hoitajan roolit saattavat viedä aikaa niin, että aika itselle tulee vasta myöhemmin. Nainen voi herätä vasta kypsällä iällä siihen, että minun oma elämäni, halut ja tarpeet ovat myös tärkeitä. Vanhempana siihen alkaa löytyä myös riittävä myönteinen itsekkyys, Santalahti kuvailee.

Eräs nainen onnistui saamaan elämänsä ensimmäisen orgasmin 40 avioliittovuoden jälkeen – siinä vaiheessa, kun hänen puolisostaan oli tullut impotentti, eikä petipuuhissa siksi ollut enää kiire mihinkään. Orgasmin jälkeen nainen kiinnostui seksuaalisuudestaan uudella tavalla. Hän hankki seksivälineitä ja elokuvia saadakseen nauttia seksistä mahdollisimman monin tavoin. Hän kertoi, että nyt kun tietää paremmasta, haluaa enemmän. Aiemmin hän oli vain tyytynyt siihen, mitä sai.

Muun muassa tällainen tapaus nousi esille, kun Ilta-Sanomat haastatteli Santalahtea sekä pari- ja seksuaaliterapeuttia, seksuaalineuvojaa ja yrittäjää Kaisa Laurilaa.


Seksuaalisuuden löytäminen iäkkäänä koskee sekä sinkkuja että parisuhteessa olevia. Tyypillisimmillään seksin ilot kypsemmällä iällä löytävä nainen asuu itsekseen, matkustelee ja on muutenkin kiinnostunut elämästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

– Iän myötä tulee rennompi ja hyväksyvämpi ote omaan painoon, ryppyihin ja ajatukseen siitä, mikä on seksikästä. Naiset ovat usein myös hyvässä kunnossa ja huolehtivat fyysisestä ja psyykkisestäkin terveydestään. Siihen kuuluu myös seksuaaliterveydestä huolehtiminen, Santalahti toteaa.

Yli 80-vuotias nainen havahtui siihen, että hänellä on vielä aikaa nauttia seksistä. Kaikki muu elämässä oli jo tehty, mutta seksuaalisuuden kokeminen oli jäänyt vähille. Hän päätti aloittaa nyt, kun kädet ja jalat vielä toimivat.

Seitsemänkymppinen nainen tapasi leskeytymisensä jälkeen nuoruudenrakkautensa, joka oli myös jäänyt leskeksi. Romanttiset tunteet leimahtivat ennalleen, mutta seksi ja kaikki kehoon liittyvä hermostuttivat rouvaa aluksi. Seksuaaliterapian avulla seksuaalisuus toteutui lopulta uudessa suhteessa ihanalla tavalla.

 

Kaikki muu elämässä oli jo tehty, mutta seksuaalisuuden kokeminen oli jäänyt vähille. Nainen päätti aloittaa nyt, kun kädet ja jalat vielä toimivat.

Viisikymppinen nainen sai diagnoosin Parkinsonin taudista. Sairausdiagnoosin myötä nainen havahtui siihen, että aika todellakin on rajallinen. Hän päätti nyt tai ei koskaan -asenteella tutustua omaan naisellisuuteensa ja seksuaalisuuteensa, ja molemmista tuli hänelle hyvin tärkeitä.

Nainen oli panostanut itselleen tärkeään uraan suurimman osan työvuosien ajastaan. Eläkkeelle jäämisen myötä hän päätti tutustua myös seksuaalisuuteensa ja antaa itselleen nautintoa, vaikka hänellä ei ollutkaan kumppania.

Viisikymppinen nainen hakeutui seksuaaliterapiaan, koska hän tarvitsi tukea oman seksuaalisuutensa laajentumiseen. Itsensä täysin heteroseksuaaliksi aiemmin ajatellut nainen oli alkanut huomata tuntevansa kiinnostusta samaan sukupuoleen koskettelu- ja suutelumielessä.

Usein seksuaalisuus avautuu uuden elämänvaiheen myötä. Jos esimerkiksi pitkässä parisuhteessa seksuaalisuus ei ole pitkään aikaan näytellyt suurta roolia, ero tai leskeytyminen ja uusi parisuhde voivat antaa seksuaalisille nautinnoille uuden roolin elämässä.

– Sen jälkeen, kun oma seksuaalisuus on avautunut, aika monella on tunne, että miksi viivyttelin näinkin pitkään, Santalahti kertoo.

Hänen vastaanotollaan käyneistä, seksuaalisuuteensa vasta iäkkäinä tutustuneista naisista suurin osa on pitänyt kokemusta myönteisenä.

– Moni sanoo, että tulee ikään kuin uusi mahdollisuus tutustua elämänalueeseen, joka on jäänyt aiemmin liian vähälle huomiolle. Seksiin on voinut aiemmin liittyä myös velvollisuuksia, mutta nyt voi itse valita, että koska, kenen kanssa ja minkälaista seksiä haluaa.

– Aikuisiällä voi löytää myös oman seksuaalisen identiteettinsä, joka ei välttämättä aina olekaan heteroseksuaalinen, Santalahti huomauttaa.

 

Erotiikkakaupan asiakkaiksi tulee myös lähes 70-vuotiaita naisia, jotka ovat aina haaveilleet ja unelmoineet seksuaalisista kokemuksista.

Ilmiö näkyy myös pohjoissuomalaisen pari- ja seksuaaliterapeutin, seksuaalineuvojan ja Nakkipiilo.comin yrittäjän Kaisa Laurilan työssä.

– Seksi ei todellakaan lopu siihen, että täyttää 50, 70 tai edes 80 vuotta! Moni iäkkäämpi nainen tulee myymälään asiakkaaksi ja haluaa kokeilla estottomasti välineitä ja sitä, mikä omassa kehossa tuntuu hyvältä. Osa heistä tulee useinkin.

Laurilan mukaan iän myötä naiset uskaltavat vaatia hyviä seksikokemuksia ja kokeilla, mitä itse haluavat.

– He eivät ennakkoon selvitä, miltä jonkin pitäisi tuntua, vaan kokeilevat ennakkoluulottomasti, mistä oma keho tykkää, Laurila kiittelee.

Erotiikkakaupan asiakkaiksi tulee myös lähes 70-vuotiaita naisia, jotka ovat aina haaveilleet ja unelmoineet seksuaalisista kokemuksista ja nyt lopulta todenneet, että nyt on se viimeinen mahdollisuus kokeilla. Aiemmin ei ole välttämättä koskaan saanut aikaa miettiä, millaisia seksuaalisia kokemuksia haluaisi saada.

Omaan seksuaalisuuteen tutustumisen syitä on Laurilan mukaan yhtä monia kuin asiakkaitakin. Yksi tulee ostoksille tai seksuaalineuvontaan siksi, kun joku tuttavapiiristä on hehkuttanut upeaa kokemusta. Toisen tuo oma uteliaisuus ja kolmas on keskellä elämänmuutosta joko eron, leskeytymisen, eläkkeelle jäämisen tai sairastumisen myötä.

– Osa havahtuu elämän rajallisuuteen ja siihen, että elämä on elettävä nyt. Kun ei tiedä, minkä verran on aikaa jäljellä, halutaan antaa itselle mahdollisimman paljon hyvää kerralla. Ikä myös vapauttaa olemaan itselle armollisempi.

Mikä on estänyt näitä naisia nauttimasta seksistä aikaisemmin?

– Kasvatus kaiken kaikkiaan vaikuttaa seksuaalisuuteen ja alastomuuteen suhtautumiseen. Nyt naiset uskaltavat olla eri mieltä kasvatuksensa kanssa ja vapautua sen rajoituksista, Laurila kuvailee.


Osalla seksuaalisuuteen on liittynyt häpeää tai ajatus siitä, että pitäisi näyttää jotenkin erilaiselta kuin näyttää.

Takana voi myös olla parisuhde, joka on ollut henkisesti haastava. Seksi on voinut olla kumppanin tyydyttämistä tai silkkaa antamisen iloa, mutta nainen ei ole aiemmin uskaltanut vaatia parempaa seksiä tai esittää omaa tyytymättömyyttään.

– Iäkkäämpänä ei enää mietitä, mitä joku muu miettii vaan keskitytään siihen, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Joillakin rohkeus löytyy myöhään, mutta pääasia on, että se löytyy.
  • Oheisella videolla asiantuntijat keskustelevat Ilta-Sanomien rakkaus- ja seksistudiossa miesten ja naisten seksitoiveista.
Artikkelissa kuvatut kertomukset ovat tapauksia, joita IS:n haastattelemat asiantuntijat ovat omassa työssään kohdanneet.

Keskustele aiheesta oheisessa kommenttiosiossa.

Näin herättelet nautinnon uudestaan

Seksuaalineuvoja Kaisa Laurila muistuttaa, että jokaisella on lupa nauttia, ikään tai vammaisuuteen katsomatta. Näin hän vinkkaa herättelemään pitkään uinunutta seksuaalisuutta:

Mieti, mitä oikeasti haluat: millaista seksiä, millaisia kokemuksia ja kenen kanssa.

Joskus oman halun herättämiseen voi tarvita keskustelua asiantuntijan kanssa tai kartoituksen siitä, millaisia vaihtoehtoja onkaan olemassa.

Itsetyydytys on kaiken seksuaalisuuden perusta: kun tuntee itsensä, pystyy jakamaan nautintonsa kumppanin kanssa. Jokaisella on vastuu omasta orgasmistaan, ja sitä pitää uskaltaa olla vailla.

Eroottisen kirjan lukeminen voi herätellä mielikuvituksen avautumaan sille, millainen seksi voisi tuottaa mielihyvää.

Fantasioiden toteuttamisen ei tarvitse olla roolileikkiä, vaan oman fantasiansa voi toteuttaa myös ajattelumatkana oman pään sisällä.

Kokeile erilaisia juttuja ennakkoluulottomasti. Älä turhaan mieti, että mitä tästä kukanenkin nyt ajattelee, vaan kiinnitä huomio siihen, miltä itsestä tuntuu ja miltä omassa kehossa tuntuu. Jos jokin ei tunnu omalta jutulta, voi vaihtaa seuraavaan.

Jos pelottaa ehdotella uusia sänkyjuttuja puolisolle, nyt on mahdollisuus panostaa jouluseksiin: voi antaa vaikka lahjaksi jotain, jota itsekin haluaa kokeilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt