Petitkö puolisoasi? Elina Tanskanen kertoo, millä tavoin voit auttaa suhteenne toipumista - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Petitkö puolisoasi? Elina Tanskanen kertoo, millä tavoin voit auttaa suhteenne toipumista

Kysy petetyltä osapuolelta, miten tämä voi tai mitä tämä on miettinyt, vaikka tilanteesta ei oltaisi hetkeen puhuttukaan.

Julkaistu: 31.10.2018 20:23

Se osapuoli, jolla on ollut luvaton rinnakkaissuhde, voi tehdä paljonkin toipumisen edistämiseksi.

Kirjoitussarjan aiemmissa osissa olen käsitellyt muun muassa sitä, miksi ihmiset aloittavat luvattomia rinnakkaissuhteita.

Mikäli molemmat osapuolet haluavat aidosti jatkaa suhdetta ja ovat valmiita tekemään töitä, luvattomasta rinnakkaissuhteesta on mahdollista toipua. Se osapuoli, jolla on ollut luvaton rinnakkaissuhde, voi tehdä paljonkin toipumisprosessin edistämiseksi.

Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että petetyksi tulleella menee yleensä huomattavasti pidempi aika toipumiseensa kuin mitä pettänyt osapuoli toivoo tai olettaa. Niinikään voi olla parempia vaiheita ja huonompia vaiheita – juuri kaikista näistä syistä johtuen toipumisprosessi edellyttää kärsivällisyyttä ja uskoa siihen, että tilanne helpottaa pikkuhiljaa.

Yleensä toipumisvaiheessa on tarkoituksenmukaista olla myös oman toiminnan suhteen tavanomaista läpinäkyvämpi ja kertoa tarkemmin niin omista ajatuksista kuin menoistakin.

Petetty ei halua joutua aina itse aloittamaan keskustelua

Se, mistä moni petetyksi tullut puhuu, on toive siitä, että pettänyt osapuoli ottaisi itse puheeksi luvattomaan rinnakkaissuhteen liittyviä asioita, ettei itse aina joutuisi aloittamaan keskustelua – vaikka se usein pettäneestä tuntuukin järjenvastaiselta.

Tämä voi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan esimerkiksi sitä, että kysyy petetyltä osapuolelta, miten tämä voi tai mitä tämä on miettinyt, vaikka tilanteesta ei oltaisi hetkeen puhuttukaan.

Oliko pettäminen ”reaktio” johonkin?

Suosittelen lämpimästi pareille terapiaa luvattomasta rinnakkaissuhteesta toipumiseen. Lisäksi pettänyt osapuoli – ja sitä myötä suhde – voi hyötyä suuresti omien asioidensa käsittelemisestä yksilöterapiassa. Tärkeä elementti on luonnollisesti oman toiminnan pohtiminen – mitkä kaikki tekijät ovat vaikuttaneet tehtyihin valintoihin, millaisia muutoksia on itse valmis tekemään ja missä määrin on sitoutunut kumppaniinsa.

Monesti ihminen päätyy luvattomaan rinnakkaissuhteeseen ikään kuin ”reaktiona” johonkin. Kyse voi olla suhteeseen liittyvistä tekijöistä tai henkilökohtaiseen elämään kohdistuvasta kriisistä. Ammattiapu on usein tarpeen myös silloin, jos pohtii, onko oma käyttäytyminen tavalla tai toisella addiktiivista.

Niinikään voi olla, että luvattoman rinnakkaissuhteen päättämiseen liittyy surua ja ristiriitaisia tuntemuksia, mikä halutaan usein ymmärrettävästi pitää kumppanilta salassa. Omia tuntemuksia voi toki käsitellä myös muilla tavoin, esimerkiksi kirjoittamalla, vertaistukiryhmässä tai puhumalla omien luottoihmisten kanssa.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?