Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo, mistä seksiasiasta suomalaisten on vaikea puhua: ”Ymmärrän, miksi” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo, mistä seksiasiasta suomalaisten on vaikea puhua: ”Ymmärrän, miksi”

Se voi olla vaikeaa esimerkiksi sen takia, ettei ihan ymmärrä itseään, sanoo Elina Tanskanen.

Julkaistu: 28.10.2018 19:01

Seksiongelmiin saa usein apua puhumisesta, vaikka se onkin vaikeaa. Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kuitenkin vakuuttaa, että puhumista voi opetella.

Kun seksuaalisuudessa tulee eteen ongelmia, niistä olisi tärkeää osata puhua. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Esimerkiksi haluttomuuden syistä puhuminen on suomalaisille vaikeaa, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti ja Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen.

– Ymmärrän, miksei niistä puhuta. Se voi olla vaikeaa esimerkiksi sen takia, ettei ihan ymmärrä itseään. Halun puutteen syitä ei tiedosteta tai syyt itsessään voivat herättää ristiriitaisia tunteita, Tanskanen sanoo.

Vaikka puhuminen tuntuisi vaikealta, haluttomuuden syiden selvittäminen on tärkeää. Takana on Tanskasen mukaan usein monen syyn rypäs, jossa voi olla esimerkiksi tilanteeseen ja terveyteen liittyviä syitä. Myös oma kasvuympäristö voi olla yksi haluttomuuden taustavaikuttajista.

Tanskanen ehdottaa, että vaikeasti tulkittavaa haluttomuutta voi miettiä konkreettisten asioiden, kuten vaikkapa kaasun ja jarrun kautta.

– Kaikilla meillä on kaasu ja jarrut. Kun arkikielessä puhutaan halusta, ihmisen ajatukset pyörivät kaasun ympärillä. Me kaikki kiihotumme jostain, haluamme joitain asioita ja tykkäämme jostain asioista. Nämä tekijät pitäisi löytää, Tanskanen toteaa.

– Sen lisäksi meillä on kahdet jarrut. Näistä toiset ovat jalkajarrut, joiksi kutsun olosuhdetekijöitä. Niitä voivat olla esimerkiksi flunssa tai ajatus, että lapset voivat herätä.

Käsijarru tarkoittaa sisäisiä tekijöitä. Käsijarruja saattavat olla esimerkiksi kehoviha tai tunne siitä, ettei omaan kumppaniin voi oikeasti luottaa.

Tanskasen mukaan jalkajarrut ovat vähemmän voimakkaat. Olosuhteisiin liittyviin syihin on yleensä helpompi vaikuttaa, kun taas sisäiset tekijät voivat istua tiukemmassa.

Kaasu- ja jarruvertauksen tarkoituksena on auttaa tunnistamaan, mistä seksuaalisen halun puute johtuu, miettimään, mitä sille kenties voisi tehdä ja hyväksymään se, mitä sillä hetkellä kokee.

Tunteiden sanoittamista voi opetella

Seksuaalisuudesta voi olla erityisen vaikeaa puhua kumppanin kanssa.

– On tosi pelottavaa tulla näkyväksi omana haavoittuvana itsenään, ja siitähän usein on kyse, kun puhutaan seksuaalisuudesta.

Vaikeista asioista voi kuitenkin oppia puhumaan, Tanskanen kannustaa. Esimerkiksi pysähtyminen ja oman itsen kuulostelu voivat auttaa opettelussa. Jos tunteiden kuulostelu ja sanoittaminen on liian vaikeaa omin päin, terapeutista tai hyvästä kirjasta voi olla apua.

– Kun käy dialogia itsensä kanssa tai puhuu jonkun luotettavan ihmisen kanssa, voi löytää itselleen sanoja ja selkiyttää ajatuksiaan.

Tanskanen ehdottaa avuksi omien tunteiden tunnistamiseen myös kirjoittamista. Kun on itse paremmin perillä siitä, mihin haluttomuus ja pelot liittyvät, on tuntemuksista helpompi puhua myös kumppanille.

Mitä toista seksuaalisuuteen liittyvää asiaa suomalaisten on vaikea myöntää? Lue juttu kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

”Mitä on pegging?” ja 7 muuta seksikysymystä, joita et koskaan kehdannut kysyä

Sari, 51, antoi palaa keski-iässä: ”Päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa”

Suuri seksi-inssi! Testaa, oletko oikeasti hyvä sängyssä

Nuupahtanut seksielämä kuntoon kahdessa viikossa! Lue Saaran ja Esan seksipäiväkirja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?