Miksi ihmiset pettävät? Näin kysymykseen vastaa Elina Tanskanen

Siihen, miksi ihmiset pettävät, ei ole yksiselitteistä vastausta: syitä on yhtä lukemattomia kuin ihmisiäkin.

Seksielämän ongelmat tai kohtuuttoman kuormittava arki voivat vaikuttaa sivusuhteen muodostumiseen.

Kuten kirjoitussarjan edellisessä osassa totesin, on hyödyllistä pysähtyä pohtimaan, mitä pettäminen edes on. Itse käytän ilmiöstä usein termiä luvaton rinnakkaissuhde, sillä se kuvaa kohtuullisen suuntaa antavasti, mitä on tapahtunut.

Tarvittaisiin kuitenkin uusia, riittävän neutraaleja ilmaisuja, jotka kuvaisivat paremmin seksuaaliseksi luokiteltavaa toimintaa, josta ei ole kumppanin kanssa sovittu. Voihan tilanne olla se, että kännissä seksisekoilee pikkujouluissa tai ostaa webcam-seksiä tai se, että on vuosia salasuhteessa kumppaninsa parhaan ystävän kanssa.

Kun kumppanin luvaton rinnakkaissuhde tulee ilmi, on usein tärkeää hahmottaa riittävällä tasolla, miksi näin kävi ja miksi kumppani toimi niin kuin toimi. Syitä voi eritellä omien ajatusten selvittämisen vuoksi vaikkapa näin: on suhteesta johtuvia syitä ja luvattomassa rinnakkaissuhteessa olleesta itsestään johtuvia syitä.

Melko tyypillinen suhteesta johtunut syy on se, että luvattoman rinnakkaissuhteen aloittanut on jollain tasolla pohtinut tai toivonut eroa kumppanistaan, muttei ole pystynyt tekemään päätöstä tai uskaltanut toteuttaa sitä.

Seksielämän ongelmat tai kohtuuttoman kuormittava arki on harvoin yksinään luvattoman rinnakkaissuhteen syy, mutta ne ovat voineet osaltaan vaikuttaa siihen, että vuorovaikutus suhteessa on vaikeutunut ja ihmisten välinen yhteys pätkii.

Luvattomassa rinnakkaissuhteessa ollut saattaa jopa kertoa, että on ollut siinä käsityksessä, ettei kumppani edes välitä ja on ihan sama mitä hän tekee.

Monien on melko helppo hahmottaa, mitä suhteesta johtuvat syyt voivat olla. Sen sijaan vaikeampaa on saada kiinni siitä, että tyydyttävässä, onnelliseksikin koetussa suhteessa voi ”pettää”.

Ihminen saattaa kipuilla jotain omaan elämäänsä tai itseensä liittyvää asiaa. Kysymyksessä voi olla vaikkapa siirtymävaihe: on saatu potkut, oma vanhempi on kuollut tai lapset muuttavat kotoa. Toimintaan voi mahdollisesti liittyä runsasta päihteidenkäyttöä, mikä heikentää kykyä arvioida oman toiminnan seurauksia.

Yleistä on myös se, että ihminen on havahtunut pohtimaan esimerkiksi seksuaalista suuntautumistaan tai seksuaalisia mieltymyksiään eikä ole uskaltanut kertoa tästä kumppanilleen.

Sarjan seuraavassa osassa käsittelen sitä, miten ”petetty” osapuoli voi tehdä toipumisensa hyväksi.

Elina Tanskanen nähdään parhaillaan tv:ssä Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?