Erika jätti miehensä ja ponnisti toimeentulotuelta unelmatyöhön: ”Arvostelijoitakin riitti, mutta heitä riittää aina” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Erika jätti miehensä ja ponnisti toimeentulotuelta unelmatyöhön: ”Arvostelijoitakin riitti, mutta heitä riittää aina”

Vaikean avioliiton ja eron jälkeen Erikalta meni vuosi itkiessä. Sitten hän havahtui, otti ohjat käsiinsä ja kouluttautui uudelleen.

Erika Hinn uskalsi erota käveltyään köysiradan päästä päähän. Sen jälkeen talousasiatkin alkoivat järjestyä.

11.10.2018 16:43

Ihan uusi ammatti ja upouusi, oma yritys. Melkein kuin uusi ihminenkin – vai sittenkin lapsuudesta tuttu tyyppi, iloinen ja optimistinen ihminen, joka on vain löytynyt uudestaan?

– Tuntuu, että mun elämässä menee kaikki nyt vahvasti ylämäkeen, Erika Hinn, 32, sanoo.

Aina ei ole mennyt. Tarvittiin ero rankasta avioliitosta ja sen jälkeen vuosi itkemistä, toinen vuosi havahtumista ja kolmas vuosi voimaantumista, ennen kuin ylämäki alkoi.

Köysiradan jälkeen ero

Neljä vuotta sitten Erika oli kotiäiti, jolle työelämä tuntui kaukaiselta. Miten töitä edes haetaan? Mitä ihmettä ansioluetteloon kirjoitetaan? Erikalla oli kampaajan koulutus, mutta eniten kokemusta äitinä olemisesta. Itsetunnossa ei ollut kehumista.

Erika oli ollut seitsemän vuotta yhdessä puolisonsa kanssa. Kaksi lasta oli syntynyt reilun vuoden ikäerolla. Rakkautta ei puuttunut, mutta suhde oli rankka muiden syiden takia.

– Minulla on ollut vaikea paha poika -syndrooma. Ihastuin 9-vuotiaana Onnenpäivien Fonzieen, ja sen jälkeen olen aina retkahtanut sellaisiin tyyppeihin.

Moni läheinen oli ehdottanut Erikalle eroa, mutta tarvittiin terapeutti antamaan sama neuvo, ennen kuin Erika uskoi. Eräänä viikonloppuna Vierumäellä Erika päätti, että jos hän uskaltaa kävellä Flowpark-köysiradan päästä päähän, hän menee kotiin ja sanoo, että lähtee.

– Juoksin sen köysiradan läpi ja toteutin lupaukseni. Emme ole ex-mieheni kanssa tavanneet nyt kahteen vuoteen. En usko, että hän tällä hetkellä edes tuntisi minua – olen niin eri tyyppi kuin se entinen, pelokas Erika. Uskallan taas olla persoonallinen ja optimistinen.

Vapauttava opiskelu

Erika kävi eron jälkeen koko prosessin läpi: viha, suru, hyväksyminen. Perhe oli tukena.

– Arvostelijoitakin riitti, mutta heitä riittää aina. Se minulle tuli yllätyksenä, että kaikki ei ollutkaan ihanaa, vaikka miehen tuomat ongelmat poistuivat. Jäi vielä paljon töitä itsen kanssa.

Mitä Erika itse haluaisi? Mitä hänestä tulisi? Yhtenä päivänä Erika näki Facebook-mainoksen hierontaopistosta, jossa oli juuri alkamassa kurssi.

– Se klikkasi heti. Kurssi oli tosi hyvä, anatomian opiskelu tosi mielenkiintoista. Hieronnasta tuli intohimo. Nyt opiskelen itsenäisesti iltaisin ja huomaan miettiväni niitä juttuja koko ajan.

Erikalle oli vapauttava tunne opiskella ja suunnitella itse tulevaisuuttaan. Hän päätti perustaa toiminimen ja oman yrityksen.

Ensimmäinen asiakas, joka oli ihan muu kuin sukulainen tai kaveri, oli kuin voitto. Heitä on sittemmin alkanut tulla lisää.

Työnteon mallia lapsille

Erika asetti itselleen eron jälkeen tavoitteita. Ensinnäkin hän halusi päästä irti toimeentulotuesta. Se onnistui: hänellä alkoi mennä taloudellisesti paremmin heti, kun hän sai tehdä päätökset itse.

Toinen tavoite oli hankkia mieluisa ammatti. Kolmanneksi hän halusi näyttää lapsille työnteon esimerkkiä.

– Se oli minulle iso juttu, ja olen iloinen siitä, että vanhempi poika haaveilee tulevansa presidentiksi. Lapset ja heidän tulevaisuutensa olivat pääasiallinen syy eroonkin. Toiset ehkä jatkavat suhteessa lasten takia, minun oli parempi erota.

Lue lisää:

Viiden lapsen yksinhuoltaja Kirsikka, 44, vaurastui sijoitusasunnoilla – nyt koossa lähes miljoonaomaisuus

Kolmekymppinen Julia laski, kuinka paljon avioero maksaa – tyly tulos: ”Pitäisi ottaa 300 000 euroa lainaa”

Minna on työssäkäyvä perheenäiti, jolla ei ole varaa edes parturiin: ”Elämme kädestä suuhun joka kuukausi”

Mari laittoi kolmenkympin kriisissä elämänsä uusiksi: vaihtoon menivät mies, ammatti ja ajatusmaailma

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?