Pettääkö toinen teistä jopa tietämättään? Näistä merkeistä tunnistat mikropettämisen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Pettääkö toinen teistä jopa tietämättään? Näistä merkeistä tunnistat mikropettämisen

Mikropettämisestä voi narahtaa helposti.

Julkaistu: 11.10.2018 19:00

Mikropettämisen voi määritellä uskottomuuden rajoja hipovaksi käyttäytymiseksi. Pettäminen määritellään silti jokaisessa suhteessa erikseen.

Voisiko puolisosi olla niin sanottu mikropettäjä? Tai sinä itse? Tätä pohdimme taannoin jutussamme.

Nykyteknologian avulla uskollisuuden rajoja on aiempaa helpompi koetella. Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun ja kihelmöivä viestittely voi lähteä liikkeelle vaikka kissavideosta, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Mikropettäminen on nykypäivän termi, jonka voi määritellä uskottomuuden rajoja hipovaksi käyttäytymiseksi.

– Se on toimintaa, joka ei ehkä vielä ole pettämistä, mutta voi jatkuessaan johtaa pettämiseen. Mikropettämistä on vaikea määritellä yleisesti, koska se vaihtelee jokaisen kohdalla, sanoo parisuhdeterapeutti Anna Salmi Väestöliitosta.

Pettäminen siis määritellään jokaisessa suhteessa erikseen. Jo intensiivinen viestittely tai videoiden lähettely voi jonkun mielestä mennä liian pitkälle.

– Jos kissavideoita aletaan lähetellä työkaverin kanssa päivittäin ja videoiden väliin lähetellään ehkä pientä flirttiä, niin puoliso saattaa ymmärrettävästi alkaa kokea, että joku raja on ylitetty.

Voiko kumppaniaan pettää liki tietämättään?

– Siinä mielessä kyllä, että jos ihminen ohittaa esimerkiksi ihastumisen tunteitaan ja jatkaa yhteydenpitoa. Monesti uskottomuus voi alkaa hyvinkin viattomasta yhteydenpidosta. Jossain kohtaa sitten saatetaan herätä siihen, että raja taisi ylittyä.

Keskustelu kannattaa

– Parisuhteessa olisi hyvä käydä keskustelua siitä, että mikä on ookoo käyttäytymistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Miten kumpikin määrittelee pettämisen? Miten kumpikin voisi suojata suhdetta siltä, että raja ei ylittyisi? Salmi sanoo.

Oma huoli kannattaa tuoda esiin, jos pähkäilee, onko omalla kumppanilla kenties jotain ulkopuolista sutinaa meneillään.

– Todeta vaikka, että olen huomannut, että viestittelet tosi paljon jonkun kanssa. Huomaan, että minulla herää huoli parisuhteestamme. Ei kai sinulla ole syntymässä jotain tärkeää jonkun toisen kanssa. Tällaisessa tilanteessa voi myös käsitellä sitä, että miten meillä menee. Onko meillä kaikki hyvin?

Ihastumiset kuuluvat elämään. Niistä kannattaa puhua avoimesti, jotta syyllisyyden tunteet tai epäilyt eivät kasaannu möykyksi. Salailu vain etäännyttää omasta kumppanista.

– Ihastuksen kertominen ääneen voi tuoda sen hyvän, että ihminen ikään kuin hätkähtää tai herää. Se voi nostaa pintaan realiteetin siitä, että oman suhteen voi menettää. Ihastuksen tunne uhkaa olemassa olevaa suhdetta. Tämä voi herättää molempien tarpeen pitää kiinni nykyisestä tai toisaalta herättää pohtimaan sitä, että miten suhdetta voisi parantaa.

Jos ihastuksesta ei kerro, vaarana on, että siitä kasvaa salaisuus parin väliin. Tai ihastus jatkuu ja pikku hiljaa kasvaa.

– Tällä en tarkoita sitä, että ihan kaikki mielenliikkeet pitäisi avata toiselle. Meillä on myös oma fantasiamaailma, joka on yksityinen, Salmi sanoo.

  1. Vanhan suhteen ylläpitäminen aktiivisena. Viestittely exän kanssa niin, että siitä ei kerro kumppanilleen.

  2. Pakkomielle seurata henkilöä, jota pitää viehättävänä.

  3. Tuen etsiminen joltain muulta kuin puolisolta tai kumppanilta. Esimerkiksi työkaverilta, jota pitää viehättävänä.

  4. Tinderin tai muun nettideittipalstan seuraaminen ”huvin vuoksi”.

  5. Oman liiton salaaminen kun tapaa baarissa kiinnostavan ihmisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?