Pettäminen on helpompaa kuin koskaan – näin moni siihen lankeaa

Teknologian kehityksen ansiosta on aiempaa helpompaa aloittaa luvaton rinnakkaissuhde ja ylläpitää sitä.

Teknologia näyttelee suurta roolia myös kiinnijäämisissä.

Alkuun totean, että uskottomuuden tai pettämisen sijaan puhun mielelläni luvattomista rinnakkaissuhteista sen vuoksi, että tänä päivänä puhutaan kiitettävässä määrin suhteiden monimuotoisuudesta. On muun muassa suhteita, joissa rinnakkaissuhteet ovat sallittuja.

Toisaalta tuokaan termi ei toimi riittävän hyvänä sateenvarjo-käsitteenä: voihan kysymys olla niin satunnaisesta, kertaluontoisesta, vahvasta humalassa harrastetusta seksistä tuntemattoman ihmisen kanssa tai vuosia kestäneestä suhteesta kumppanin lähipiiriin kuuluvan ihmisen kanssa.

Joka tapauksessa lähes kaikilla aikuisilla on jokin tatsi ilmiöön: vaikkei olisi ollut niin sanotusti ”pettäjä”, ”petetty” tai ”toinen ihminen”, on voinut seurata läheltä esimerkiksi vanhempiensa tai muiden läheisten ihmisten uskottomuuskriisiä.

Osmo Kontulan tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista miehistä ja 30 prosenttia naisista on solminut ulkopuolisen tai rinnakkaissuhteen nykyisen tai jonkin aiemmin suhteensa aikana.

Kontula on tutkimuksensa perusteella kuvannut Suomea ”seksuaalisen uskollisuuden mallimaaksi”, sillä uskottomuuteen suhtaudutaan nykyään tiukemmin kuin koskaan ennen. Niin ikään uskottomuudesta raportoitiin vuoden 2015 tutkimuksessa vähemmän kuin aiemmin.

Maailma muuttuu, suhteet muuttuvat

Syitä kehitykselle on monia. Ensinnäkin suhteet ovat muuttuneet siinä missä maailmakin. Kun ulkopuolelta tulee entistä vähemmän painetta olla sekä pysyä suhteessa, monille pareille on tärkeää, että kumpikin kokee, että ”kaikki on hyvin”, on rakkautta ja seksielämä on tyydyttävää.

Oletan myös, että ihmiset tiedostavat paremmin, että olemme kaikki moninaisia myös mitä tulee arvoihin ja asenteisiin: jo siinä on suurta vaihtelua, kuinka iso tai pieni juttu on vaikkapa flirttailla puolitutulle ihmiselle.

Kun puhutaan pettämisestä Suomessa vuonna 2018, on hyvä huomioida, että teknologian kehityksen ansiosta on helpompaa kuin koskaan niin aloittaa luvaton rinnakkaissuhde kuin ylläpitää sitä. Seksikumppaneita voi etsiä vaikkapa varatuille ihmisille tarkoitetusta seuranhakupalvelusta puolison lukiessa vieressä kirjaa ja kiinnostavan ihmisen kanssa saa viestiteltyä mistä vain ja milloin vain.

Toisaalta teknologia näyttelee suurta roolia myös kiinnijäämisissä. Vaikka aiheesta ei ole tilastotietoa, veikkaan, että merkittävä osa luvattomista rinnakkaissuhteista tulee ilmi siten, että kumppani joko tahattomasti tai tahallisesti löytää kumppaninsa päätelaitteelta jotain sellaista, mikä paljastaa luvattoman rinnakkaissuhteen.

Ensi viikon Seksiä ja suhteita -palstalla käsittelen sitä, miksi ihmiset aloittavat luvattomia rinnakkaissuhteita.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?