IS selvitti: Näissä ammateissa erotaan eniten

Stressi ja houkutukset töissä saattavat johtaa eroon.

Muun muassa maanviljelijät, kuljetustyöntekijät ja johtajat kokivat työnsä vaikuttaneen eroon paljon.

1.10.2018 6:55

Tanskassa julkaistiin syyskuussa tutkimus, jossa selvitettiin kaikkien tanskalaisten avioparien eroja ja myös ammattisektoreita, joilla pari oli työskennellyt. The Royal Societyn julkaiseman tutkimuksen mukaan parisuhteet ovat useammin vaarassa, jos työpaikalla on suuri määrä potentiaalisia kumppaneita.

IS kysyi asiaa lukijoiltaan. Selvisi, että sama pätee suomalaisiin avioliittoihin. Noin kolmannes kyselyyn vastanneista eronneista ihmisistä uskoi, että työllä oli vaikutusta omaan eroon. Naisvaltaisilla aloilla työskentelevistä miehistä työn vaikutukseen uskoi keskimääräistä useampi, jopa 39 prosenttia vastanneista.

–Usein tätä ihanaa, energistä työkaveria nähdään tuntimääräisesti enemmän kuin omaa, väsynyttä puolisoa, Psykologi Tony Dunderfelt sanoo.

Psykologi Tony Dunderfelt pitää tutkimusten tuloksia loogisina. Hän uskoo, että asiaan ovat vaikuttaneet lisääntynyt stressi töissä ja samaan aikaan kasvanut odotus rakkaudellisesta ajasta.

– Traagista se on, mutta vastaa arkipäiväisiä havaintojani, Dunderfelt kertoo.

Dunderfelt on pariterapeutti ja on nähnyt parisuhteissa paljon työstä johtuvia ongelmia. Usein syy ongelmiin on hyvin looginen: ihminen ei kotona yksinkertaisesti enää jaksa stressaavan työpäivän jälkeen. Voimat eivät riitä parisuhteen aktiiviseen vaalimiseen.

– Vaikka olisi ihan hyvä ihminen, ei välttämättä jaksa töiden jälkeen hoitaa parisuhdettaan.

Jos elämästä jostain syystä puuttuu vetovoimainen suhde, se saattaa löytyä työpaikalta. Töissä ollaan virkeitä ja iloisia.

– Usein tätä ihanaa, energistä työkaveria nähdään tuntimääräisesti enemmän kuin omaa, väsynyttä puolisoa, Dunderfelt laskee.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Suhteen ulkopuolinen sutina voi olla kuolinisku parisuhteelle.

– Jos tulee suhteen ulkopuolinen romanssi, se on lähes aina työkaveri tai vanha tuttu muuten, Dunderfelt kertoo kokemuksistaan.

Dunderfelt uskoo, ettei työpaikalta löytynyt kumppani ole välttämättä yhtään sen sopivampi kuin oma puoliso. Mutta uuden suhteen vetovoima vie mukanaan.

– Vau, tämän tyypin kanssa meillä on kuplivaa huumoria ja vähän seikkailua!

Kyselyyn is.fi:ssa vastasi syyskuussa 2 037 ihmistä. 68 prosenttia kertoi joskus eronneensa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?