Erotako vai ei? Elina Tanskanen kertoo, mikä on tärkeintä päätöstä tehdessä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Erotako vai ei? Elina Tanskanen kertoo, mikä on tärkeintä päätöstä tehdessä

Asumusero voi olla yksi keino kypsyttää mahdollista eropäätöstä.

Julkaistu: 13.9.2018 19:00

Eropäätöksen tekeminen voi olla sangen hankalaa, etenkin jos kokee, että pelissä on paljon.

Monesti suhteen tulevaisuutta puntaroivat ajattelevat, että on vain kaksi vaihtoehtoa, joko jatkaa yhdessä tai erota.

Mikäli kumpikin vaihtoehto tuntuu pahalta, on hyvä muistaa, että päätöstä voi auttaa kypsymään suuntaan tai toiseen esimerkiksi sopimalla aikalisästä, ottamalla koe-eron tai olemalla asumuserossa.

Tärkeintä on sekoittaa pakkaa siinä määrin, että kumpikin osapuoli kokee, että tilanne on jollain tavalla muuttunut. Olipa tuo väliaikainen järjestely sitten millainen tahansa, parin on sovittava selkeästi säännöistä.

On tärkeää keskustella muun muassa siitä, kuinka kauan vaihe kestää, missä määrin sen aikana ollaan yhteydessä tai että saako tapailla toisia ihmisiä.

On myös poikkeustilanteita – kehotan esimerkiksi yleensä etenemään eron tai vähintään turvallisen etäisyyden oton kanssa tilanteessa, jossa suhteessa on henkistä, fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa tai kumppanilla on jokin voimakas riippuvuus, joka vaikuttaa yhteiseen elämään.

 Tärkeintä on sekoittaa pakkaa siinä määrin, että kumpikin osapuoli kokee, että tilanne on jollain tavalla muuttunut.

On hyvin ymmärrettävää, että eroajatukset tuntuvat ristiriitaisilta – yhtenä hetkenä voi olla lähes satavarma, että suhteesta kannattaa lähteä, toisena taas uskoo vakaasti siihen, että parempia aikoja on edessä.

Läheisten ihmisten tuki on usein mittaamattoman arvokasta, mutta siitä saattaa olla myös haittaa: voi olla, että läheinen ihminen – vaikkakin hyvää tarkoittaen – puhuu kovasti eron tai yhteen jäämisen puolesta, mikä sekoittaa omaa päätä entisestään.

Tällaisessa tilanteessa voi tehdä hyvää käydä yksin tai yhdessä kumppanin kanssa terapeutin pakeilla.

Voi olla, että eroavat eivät saa koskaan tuotettua täysin selkeää ja kaiken kattavaa vastausta siihen, miksi ero on paras ratkaisu. On kuitenkin erosta toipumisen kannalta tärkeää, että on edes jonkinlainen käsitys siitä, miksi erotaan.

Eron työstämistä voi hyvin jatkaa itsenäisesti, vaikka kumppani ei enää suostuisikaan siitä keskustelemaan. Moni on saanut esimerkiksi eroryhmästä erinomaisen avun.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Elina Tanskanen nähdään tällä hetkellä ruudussa myös Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?