Seksi & Parisuhde

Video: Näin teet hiv-testin omassa kodissasi – tulos 15 minuutissa

Julkaistu:

Suomen markkinoille tuli tänään apteekeissa myytävä hi-viruksen testaamiseen tarkoitettu kotitesti. Kotitestejä on voinut ostaa netissä aikaisemminkin, mutta nyt markkinoille tullut on ensimmäinen apteekissa myytävä kotitesti. Videolla näytämme, miten testi tehdään.
Hiv-kotitestin tekeminen on tehty helpoksi. Sormenpäästä otetaan verinäyte, ja tulos saadaan 15 minuutissa.

– Tämä on hyvin luotettava testi, yhtä luotettava kuin muutkin kotitestit, sanoo hiv-säätiön toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Nyt myyntiin tullut testi on testattu sekä Euroopan unionin tasolla että Suomessa. Kotitestin luotettavuus on 99,1% ja 100% väliltä. Tutkimuksessa kaikki hiv-positiiviset saivat oikean tuloksen eikä yhtäkään väärää negatiivista tulosta todettu.

Testi täytyy kuitenkin tehdä ohjeita noudattaen. Hiv-kotitesti on luotettava vasta, kun suojaamattomasta seksistä tai muusta altistustilanteesta on kulunut kolme kuukautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Negatiivinen testitulos tarkoittaa, että veressä ei ole hi-viruksen vasta-aineita ja hiv-tartuntaa ei ole. Positiivinen testitulos tarkoittaa todennäköistä hiv-tartuntaa. Se pitää aina varmistaa laskimoverinäytteellä terveysalan ammattilaisen toimesta.

– Kotitesti tarjoaa uuden helpon mahdollisuuden testata hiv. On tärkeää saada tieto mahdollisesta tartunnasta, jotta lääkitys voidaan aloittaa. Hyvän hoidon ansiosta elämää voi jatkaa tavalliseen tapaan, Keronen kertoo.

Suomessa todetaan vuosittain noin 160 uutta hiv-tartuntaa. Noin joka kymmenes tartunnan saanut, eli arviolta noin 400 ihmistä, ei tiedä omasta tartunnastaan.

Yllä olevalla videolla näytetään kohta kohdalta miten kotitesti tehdään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt