Kun heteromies ihastuu mieheen – Viljami, 31: ”Olivathan ne vähän yllättäviä tunteita” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Kun heteromies ihastuu mieheen – Viljami, 31: ”Olivathan ne vähän yllättäviä tunteita”

Joskus heteroksi itsensä kokeva mies mieltyy vahvasti toiseen miespuoliseen henkilöön. Homo- tai bi-seksuaalisuudesta ei ole kyse, vaan mistä?

23.8.2018 19:00

Mies katsoo suoraan sieluun valkokankaalta. Hän on Bond, James Bond, ja hänellä on lupa tappaa. Näyttelijä Daniel Craig sulkee kalvosinnappinsa, vilkuilee jäänsinisillä silmillään ja on pian vaarallisessa takaa-ajossa.

Mikon, 41, läpi menevät lämpimät aallot. Craigin katse, olemus ja hyvin leikattu puku vangitsivat hänen huomionsa. 007 on suvereenin itsevarma.

Siinäpä... mies, Mikko ajattelee ja alkaa hymyillä.

– Yritin selittää itselleni, miksi tunsin niin. Ihailuni kohde oli juurikin Daniel Craig, vaikka Bondin seuralainen ja elämäntyylikin olivat hienoja. Kai se oli se itsevarmuus.

Mikko elää pitkässä parisuhteessa naisen kanssa ja lukee itsensä ”tavalliseksi heteromieheksi”.

Mistä johtuu ihastus salaiseen agenttiin?

Yllättävä tunne saattaa hämmentää ja jopa pelottaa

Mancrush (suom. miesihastus) on usealle heteromiehelle tunnistettava, mutta monitahoinen ilmiö. Ihastuksen kohteena voi olla yhtä hyvin julkkismies tai lähipiirin tuttu. Kaveripiirissä saatetaan vitsailla, että ”Siinäpä äijä” tai ”Tämä mies on niin komea, että voisin kääntyä homoksi”.

Tunne voi käsittää eri-asteista ihailua toista miestä kohtaan ja lähentyä jopa seksuaalista kiinnostusta. Yllättävä tunne saattaa hämmentää ja jopa pelottaa.

 Jotenkin tämän tyypin itsevarma rauhallisuus, älykkyys ja toisaalta toisten huomioon ottaminen oli puoleensavetävää. Olivathan ne vähän yllättäviä tunteita.

Nuorten asiantuntija Anders Huldén Väestöliiton Poikien Puhelimen tiimistä kertoo, ettei ole törmännyt työssään mancrushin käsitteeseen mutta moneen siihen liittyvään ilmiöön kyllä.

– Välillä kuulemme siitä, että poika tai nuori mies ihmettelee yllättävää ihastumistaan johonkin toiseen poikaan tai mieheen.

– Mancrush-kokemuksista johtuvan mahdollisen hämmennyksen näkisin johtuvan heteronormatiivisen yhteiskunnan miehiin kohdistuvista odotuksista.

Huldén sanoo, ettei toisten miesten ihailu ja kehuminen ole usein sopinut perinteisen heteromiehen rooliin.

– Tunnetta helposti seksualisoidaan, vaikka siinä ei olisi mitään eroottista.

”Jonkinlaista identiteetin peiliä siinä kai haki”

Viljami, 31, huomasi noin 18-vuotiaana kiinnittävänsä paljon huomiota samoissa piireissä liikkuvaan kaveriinsa. Viljamilla oli tyttöystävä, mutta oudot tunteet ajoivat hänet itsetutkiskeluun: pidänkö sittenkin miehistä?

– Jotenkin tämän tyypin itsevarma rauhallisuus, älykkyys ja toisaalta toisten huomioon ottaminen oli puoleensavetävää. Olivathan ne vähän yllättäviä tunteita.

– Alle parikymppisenä mulla oli myös välillä muutenkin esteettistä mieltymystä tiettyihin miehiin, lähinnä semiandrogyyneihin.

Mitä jos huomaakin tunteissaan seksuaalisen pohjavirran? Väestöliiton Anders Huldén sanoo, etteivät ”hetero-oletuksesta” lipsuvat tunteet ole kovinkaan harvinaisia.

– Mutta taas vahvasti heteronormatiivisten käsitysten takia ne helposti koetaan monimutkaisimpina, hän sanoo.

 Kyllä mä väitän, että kyseessä on ennen kaikkea ihastus. En voi esimerkiksi sanoa, että hän olisi suosikkinäyttelijäni.

Viljami kertoo olleensa aina hetero. Hänen nykyinen parisuhteensa on kestänyt jo kymmenen vuotta. Hän uskoo nyt, että ihastus kaveriin oli hänelle tärkeä tapahtuma mieheksi kasvamisessa.

– Jonkinlaista identiteetin peiliä siinä kai haki. Halusin kai olla samanlainen mies, kuin tämä kaverini, hän miettii nyt.

Samanlaisia ajatuksia on 42-vuotiaalla Jannella. Hän muistaa, että Rolling Stonesin Mick Jaggerin katsominen musiikkivideolta oli hänelle merkittävä kokemus teini-ikäisenä.

– Jaggeristä oli iloa omalle miehekkyyden kehittymiselleni. Hän oli sekä maskuliininen että feminiininen, ja tunteeni häntä kohtaan oli selkeästi erilainen kuin pelkästään maskuliinisia hahmoja kohtaan.

Janne painottaa, että Jagger näytti mallia: miehenä ei ole pakko olla vain yhden mallin maskuliininen tapaus.

– Mancrushit voivat toimia juuri siinä 14–25-vuotiaana, kun etsii omaa miehenä olemisen tyyliä.

”Tyttöystävänikin tykkää Ewanista”

Miesihastukset tulevat ja menevät, mutta toisinaan pysyvät. Sauli, 33, kohtasi valkokankaalla 14-vuotiaana miehen, jonka hymy ja karisma veivät mennessään. Ewan McGregor näytteli Tähtien sodissa Obi-Wan Kenobia, ”coolia jediä”.

– Näin sen jälkeen Trainspottingin, jossa McGregorin roolihahmo Renton oli eri lailla cool. Mouling rougessa huomasin, että wou, Ewanhan on tosi karismaattinen ja osaa laulaa. Ja sitten tulivat Big Fish ja Down with Love, joiden jälkeen olin jo ihan myyty.

Ewan on seurannut aina Saulin mukana, eikä hän ole koskaan lakannut tykkäämästä näyttelijästä.

– Kyllä mä väitän, että kyseessä on ennen kaikkea ihastus. En voi esimerkiksi sanoa, että hän olisi suosikkinäyttelijäni.

Sauli elää avoliitossa naisen kanssa. Pitkäaikainen ihastus näyttelijään ei ole koskaan ollut ongelma suhteessa.

– Tyttöystävänikin tykkää Ewanista.

Poikien Puhelimen Anders Huldén sanoo, että sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät normit höllentyvät. Silloin ei-heteroseksuaalisuuteen liitettyjä merkityksiä, ilmaisuja tai kokemuksia ei stigmatisoida niin vahvasti kuin aikaisemmin.

– Tuntuu, että nuorten keskuudessa asiaan suhtaudutaan yhä rennommin. Itsemäärittely kunniaan, mikäli tahtoo määritellä alkuunkaan.

Haastateltujen nimiä on muutettu

Näistä miehet tykkäävät

  1. Vesa-Matti Loiri

  2. David Beckham

  3. Peter Franzen

  4. George Clooney

  5. Brad Pitt

  6. Justin Timberlake

  7. Sauli Niinistö

Lähde: Reddit.com sekä erinäiset kahvipöytä- ja baarikeskustelut

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?