Seksi & Parisuhde

Miestään paremmin tienaavat naiset kertovat, miten palkkaero näkyy suhteessa: ”Mies on nyt mykkäkoulussa”

Julkaistu:

Suhteet
Miestään paremmin tienaava nainen voi olla kova pala parisuhteessa. Naiset kertovat kokemuksistaan.
Vanhat käsitykset ovat juurtuneet syvälle. Yksi tällainen periksiantamaton ajatusmalli lienee se, että miehen on tienattava yhtä hyvin, mieluusti paremminkin kuin puolisonsa.

Ja vaikka naiselle pienempää palkkaa saava mies ei olisi ongelma, saattaa asia kolahtaa miehen itsetunnon päälle.

Naiset avautuvat kokemuksistaan.

Mies enemmänkin ylpeä kuin kateellinen

Jasmin tienaa huomattavasti – eli noin kolminkertaisesti – enemmän kuin avopuolisonsa, mutta se ei ole vaikuttanut suhteessa juuri mihinkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mies ei koe alemmuutta tai mielipahaa siitä, että saan parempaa liksaa kuin hän, Jasmin kiteyttää.

– Enemmän se on ylpeä kuin kateellinen siitä, että paiskin kovaa töitä päästäkseni pisteeseen, missä nyt olen.

Molemmat hoitavat kotiin liittyviä kuluja, Jasmin tosin enemmän tienaavana hoitaa äkilliset ja yllättävät kustannukset.

Asia kaihertaa parisuhdetta

Vauva.fi:ssä keskustelu on aiheen tiimoilta käynyt kiivaana.

– Miten teillä toimii perhedynamiikka, jos mies tienaa vähemmän? Miehellä on ihan ok tulot mutta minulla yli kaksi kertaa paremmat. Menot jaetaan jotenkuten tasan, minä tosin maksan ilomielin kaiken ylimääräisen, kuten ulkomaanlomat, lastenvaatteet ja muut hankinnat, eräs kuvailee.

– Lisäksi siirrän miehelle aina tarvittaessa rahaa tai maksan esimerkiksi vaatteita. Tämä ei varmaan toisinpäin olisi mikään ongelma, mutta huomaan, että tilanne kaivertaa miestäni kovin. Ulkomaanmatkojen suunnitteluun hän ei osallistu lainkaan, koska rahat ovat minun, ja minä koen tämän nurinkuriseksi. Asia selvästi kaihertaa parisuhdettamme, hän kertoo.

– Meillä on tuttavapariskunta, ja heillä mies tienaa naistaan vähemmän. Huomaamme, että mies on esimerkiksi ravintolassa maksun aikaan kiusaantunut, lähtee vessaan tai lasten kanssa kiertämän ravintolaa, ettei tarvitsisi olla paikalla, toinen vastaa.

”Jeesaisin taloudellisesti, mutta hän ei halua!”

Kaisan mies on lähihoitaja. Hän itse on tehnyt paremmin palkattuja esimiestöitä ja opiskelee nyt yliopistossa tavoitteenaan työllistyä viestintä- ja kehitystehtävien pariin.

– Suurempia ennakkoluuloja tulo- tai koulutuseroistamme emme ole ihme kyllä kohdanneet, Kaisa paljastaa.

– Mies on toisinaan tuskaillut oman alansa palkkausta ja verrannut sitä oman ajatustyöni helppouteen, mutta varsinaista alemmuutta en ole huomannut.

Kulut Kaisa ja mies ovat jakaneet aina puoliksi, ja omat rahat ovat omia.

– Toki jeesaan miestä jos sille olisi tarve, muttei hän oikein halua minulta tukea, Kaisa naurahtaa.

– Joka tapauksessa olemme itsenäisiä taloudellisesti: yhteiset menot puoliksi, muuten omat rahat – toki niin, etteivät tilien saldot ole nollilla. Meillä on lisäksi yhteinen säästötili.

Koulutus ja tulot eivät ratkaise

Kaisan mukaan rahaa ja valtaa tärkeämpiä arvoja parisuhteessa hänelle ovat samanlaiset arvot, huumorintaju ja se, mitä arjelta haluaa.

– Me molemmat kaipaamme tasaisuutta, vakautta ja kumppanuutta. Erilaiset mielipiteet herättävät riitojen sijaan keskustelua, hän kuvailee.

Kaisa kritisoi ajatusmallia siitä, että naisen pitäisi olla suhteessa se alhaisemmin koulutettu.

– Miksi ihmeessä on näin? Ei miksikään. Tiedän mieheni olevan erinomainen siinä työssä, mitä hän tekee ja toisinpäin. Se riittää meille.

Mykkäkoulua

Vauva.fi:ssä eräs nainen kertoi viime vuonna, että hänen hyvätuloisuutensa on ajamassa suhdetta kriisiin.

– Kun tapasimme, minä olin opiskelija, ja miehellä oli isommat tulot. Silti maksoin aina puolet vuokrasta, eikä mies edes viime kesänä suostunut maksamaan minuun vuokraosuuttani yhdelle kuukaudelle, vaan jouduin lainaamaan rahaa eläkkeellä olevalta äidiltäni. Koko viime kesän sinnittelin lähes nollabudjetilla, koska kaikki säästöni hupenivat vuokraan, hän kertoo.

– Nyt valmistuin, ja aloitan ensi viikolla työt. Tulen saamaan hyvän palkan. Miehen mielestä minun pitäisi nyt yhtäkkiä maksaakin vuokrasta yli puolet, koska tienaan häntä enemmän.

Nainen ei suostunut tähän.

– Muistan vielä liian hyvin oman köyhyyteni, kun minulla ei ollut varaa edes junalippuihin, jotta pääsen yliopistolle. Mies osti kyllä aiemmin enemmän ruokaa. Sen lupasin, että minä voin nyt kerran viikossa tehdä isot ruokaostokset.

– Mies on nyt mykkäkoulussa, eikä suostu edes kuuntelemaan minun ajatuksiani asiasta. Sanoin lopuksi, että voimme asua vaikka kahdessa osoitteessa minun puolestani. Kiukuttelua en jaksa.

Kumpi teidän taloudessa tienaa enemmän? Onko se aiheuttanut ongelmia tai ennakkoluuloja? Kommentoi alle tai lähetä tarinasi suoraan osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi!

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Ota kantaa

Riidelläänkö teillä rahasta?

Kyllä 25% Ei 75%
Ääniä yhteensä 5180

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt