Erotako vai ei? Psykologi: Tästä tiedät todella, että suhteesta kannattaa vain lähteä - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Erotako vai ei? Psykologi: Tästä tiedät todella, että suhteesta kannattaa vain lähteä

Väestöliiton psykologi vertaa parisuhdetta nuotioon. Jos hiilet kytevät yhä, on vielä tahtoa – ja silloin on vielä toivoa. Kuvituskuva.

Julkaistu: 22.8.2018 19:00

Alkusyksy on aikaa, jolloin moni suhde saa päätöksensä. Psykologi kannustaa kuuntelemaan omaa tahtoaan, joka kertoo kyllä, kannattaako erota vai ei.

Viime viikolla nostimme esiin viisi asiaa, jotka voivat viedä kohti eroa puolisosta.

Lue lisää: Elokuu on tyypillinen aika suhteiden päättymiselle – 5 asiaa, jotka voivat viedä kohti eroa

Esiin nousivat esimerkiksi erilaiset tulevaisuuden tavoitteet ja se, että molemmilla on vain omia menoja, ei lainkaan yhteisiä.

Puhumattomuus vaivaa

Ilta-Sanomien lukijat kertoivat myös omista kokemuksistaan.

Meillä erottiin niin, että viikon yhteisen loman jälkeen ei kuulunut enää mitään. Ei asuttu yhdessä. Mutta minun mielestäni olisi voinut silti sanoa, että tämä taisi olla nyt tässä. Ja puhumattomuuden syy oli, että halusin viettää osan lomastani myös lapseni kanssa, mikä ei minusta ollut kohtuutonta. En taida enää jaksaa miehiä.”

En tiedä mitä ukko meinaa, kun mies ei puhu mitään eikä hänen asiat kuulu minulle. Siksipä olen alkanut elää mahdollisuuksien mukaan omaa elämää. Jospa olisi varaa, niin tekisin ratkaisuja jo aiemmin.”

Mitä teen kaiken, mieheni elää omaa elämää. Ollaan oltu naimisissa jo 54 vuotta. Minä siivoan ja ruuat laitan, hän arvostelee ja haukkuu.”

Parisuhdeneuvojat unohtavat aina mainita, ettei rakastuminen ja rakastaminen ole sama asia. Rakastaminen vaatii työtä, rakastuminen tulee ja menee, eikä pelkästään sen perusteella pidä paukauttaa yhteen, eikä etenkään perhettä. On vain yksi syy, miksi erota – se, ettei halua tehdä rakastamisen vaatimaa työtä. Se olisi ollut myös syy, ettei olisi koskaan pitänyt alkaa kimppaan.”

Tahto ratkaisee

Väestöliiton psykologi Anna Salmi kuvaa, että ihmiset kysyvät usein, mistä tietää, että pitää erota. Toive on monesti se, että joku antaisi selkeän ohjeen, milloin kannattaa nostaa kytkintä.

Analysoiva mieli pyrkii luettelemaan syitä sille, miksi suhde tuli päätökseensä.

Monesti taustalla onkin riitelyä, puhumattomuutta, uskottomuutta, väkivaltaa tai päihteitä.

Salmen mukaan tulisi kuitenkin muistaa, että eroaminen on ennen kaikkea prosessi, jossa toisesta irrottaudutaan tunnetasolla.

– Kun ihminen tunnistaa, että minulla ei ole enää mitään tahtoa olla tässä suhteessa, juttu on yleensä lopullisesti ohi.

Tahtoa voi olla vielä jäljellä, vaikka tilanne olisi miten vaikea. Tästä kertovat Salmen mukaan tilanteet, joissa ihminen ei valittelustaan ja toisten neuvoista huolimatta halua lähteä huonostakaan suhteesta.

– Ihminen ei usein lähde ennen kuin on valmis lähtemään.

Jos hiili kytee, toivoa on

Parisuhdetta Salmi vertaa nuotioon. Jos tuli on hiipunut, mutta hiilet kytevät yhä, ihminen tunnistaa itsestään yhä tahdon yrittää vielä.

– Tahto voi toimia kannustimena hakeutua pariterapiaan tai panna muuten paukkuja parisuhteeseen, jotta saisi tulen taas kytemään, Salmi sanailee.

Jos nuotio on täysin loppuun palanut, tulta on melkein mahdoton saada uudelleen pintaan.

– Silloin ei enää käännytä toisen puoleen, ei edes haluta liikkua siihen suuntaan.

Tässä vaiheessa, kun tahto on täysin kadonnut, ei ole hyötyä, vaikka toinen ehdottelisi parisuhdeapujen hankkimista.

Mistä tiesit, että suhde on lopullisesti ohi ja ero ainoa oikea vaihtoehto? Jaa kokemuksesi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?