50-vuotias mies on luomakunnan halutuin hahmo, sanoo deittitutkimus – tässäkö syy suosiolle? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

50-vuotias mies on luomakunnan halutuin hahmo, sanoo deittitutkimus – tässäkö syy suosiolle?

Julkaistu: 21.8.2018 14:51

Yhdysvallat on tehnyt tärkeää työtä ja tutkinut deittipalvelun asiakkaita. Otos oli iso, ja nyt deittimaailman priimus on selvinnyt.

Tiedettä on taas tehty! Jenkeissä, jossa on tutkittu isoa otosta deittipalvelun asiakkaita.

Tutkimuksen annista on uutisoitu paljon, ja sieltä löytyy kiinnostavia tuloksia – muun muassa se, että parhaiten nettideittailussa toimivat ”terve”-tyyppiset lyhyet keskustelunaloitukset.

Mutta ei mennä siihen. Tutkimuksessa nimittäin havaittiin lisäksi, että pieni osa deittailijoista oli kaikkien mielestä kiinnostavia ja sai valtaosan viesteistä.

Deittailijat asettuivat selvään järjestykseen haluttavuutensa perusteella – ja kun järjestystä tarkastellaan, käy ilmi, että naisten haluttavuus vähenee tasaisesti heti 18 ikävuoden jälkeen. Miehet taas ovat heteronaisten mielestä kiinnostavimmillaan 50-vuotiaina.

”Miehen vanheneminen ei ole yhtä epäseksikästä kuin naisen”

Tieto on kaikkien aikuisten naisten kannalta masentava. Mitä sanoo tutkimustuloksesta rakkaudesta vastikään itsekin uutta tutkimustietoa julkaissut kasvatustieteen professori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta?

– Minusta tässä voisi vähän kyseenalaistaa deittipalvelun valintaa, Uusiautti toteaa.

– Tutkimusaineiston mukaan haluttavimpia kumppaneita ovat nuoret aasialaissyntyiset naiset ja miehistä 50-vuotiaat, valkoiset heteromiehet. Se herättää kysymyksiä: minkälainen kysyntä ja tarjonta tutkitussa deittipalvelussa kohtaa? Ja voikohan tulosta yleistää?

Uusiautti sanoo, että vaikkei menisi julistamaan tutkimustuloksia totuutena, arkikokemus kertoo samaa: miehen vanheneminen ei ole yhtä epäseksikästä kuin naisen.

Viisikymppisen naisen on vaikeaa löytää nuorta tai ikäistään romanttista seuraa.

Vanhat kaavat jylläävät yhä

Mutta miksi miehen ei ole?

Eikö ole erikoista, että vaikka kulttuurissamme ihannoidaan nuoruutta, monenikäiset naiset yhä edelleen tykkäävät keski-ikäisistä miehistä?

– Osittain asiaa voisi ehkä selittää kehityspsykologialla. Naiset ja miehet kehittyvät hyvin eri tahtiin, joten naiset saattaisivat siksi hakea vanhempaa miestä. Sellainen on jo aikuiseksi kasvanut ja siksi luotettava, Uusiautti miettii.

Perinteisesti vanhemman miehen vetovoimaa on selitetty sillä, että naiset hakevat puolisosta taloudellista turvaa.

Sellainen asetelma ei ehkä ole nykymaailman juttu, mutta vanhat kaavat voivat elää kulttuurissa yllättävän pitkään.

– Sosiaaliset normit istuvat tiukassa ja muuttuvat hitaammin kuin ympäristö, Uusiautti toteaa.

Todistus tosielämästä

Asiaa on kysyttävä myös 50-vuotiaalta, valkoiselta heteromieheltä. Kirjailija ja toimittaja Roman Schatz tosin kertoo puhelimessa täyttävänsä kohta 58 vuotta, mutta pystyy vahvistamaan tutkimustuloksen.

– Arkielämässäni en tee kyllä yhtään mitään sillä, vaikka olisinkin jonkun mielestä viehättävä. Mutta muistan, että kun 30-vuotiaana löysin ensimmäisen harmaan hiukseni, olin että voi helvetti.

– Nyt olen täysharmaa ja huomaan, että siitä on pelkästään hyötyä!

Schatz veikkaa, että viisikymppisen miehen lumovoima liittyy osittain siihen, että hänellä on luultavasti rahaa (”paitsi ei mulla”) tai jonkinlainen asema. Osittain kyse on iän tuomasta viisaudesta.

– Kyllä osa meistä viisastuu! Minä ainakin olen pitkäjänteisempi, suvaitsevaisempi, anteeksiantavaisempi ja ymmärtäväisempi ihminen ja rennompi isä ja rakastaja nyt kuin kolmekymppisenä. Tässä iässä miehellä on joka päivä riski saada sydäninfarkti, aivoinfarkti ja kolme syöpää. Tietoisuus siitä muuttaa elämänasennetta.

Schatz muistelee, että kolmekymppisenä elämäntilanne ei tukenut rentoutta: yhtä aikaa piti suorittaa isyyttä, uraa ja avioliittoa, ja missään ei pystynyt onnistumaan tarpeeksi hyvin.

– Se oli idioottimaista aikaa. Nyt mun ei tarvitse enää miettiä, mitä musta tulee isona tai näyttää maailmalle – tai edes omalle faijalle, koska hän on kuollut.

Lue myös:

Nuorempi vai vanhempi rakas? Tutkimus selvitti vihdoin, kumpi tekee onnellisemmaksi

”Riidellessä kutsun häntä vanhukseksi” – 16 naista kertoo, miten iso ikäero vaikuttaa parisuhteeseen

Dannyltä, 75, tiukka kuitti kaikille, jotka päivittelevät hänen rakkauttaan Erikaan, 25: ”Ne, jotka ikäerosta kärsivät, kärsikööt – minä en kärsi”

8 mahtavaa asiaa, jotka vain 50 vuotta täyttänyt voi tietää!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?