Anita on miestään Fredericiä 23 vuotta vanhempi – ”Elämää ei pidä jättää elämättä sen takia, että jotkut asiat poikkeavat normeista” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Anita on miestään Fredericiä 23 vuotta vanhempi – ”Elämää ei pidä jättää elämättä sen takia, että jotkut asiat poikkeavat normeista”

Pariskunta kokee, että sielunkumppanuus on paljon ikäeroa tärkeämpää.

Anita Niskala ja Frederic Pasteleurs käyvät yhdessä muun muassa musiikki- ja elokuvafestivaaleilla. Molemmat ovat luovia eivätkä epäröi lähteä mukaan hulluihinkin ideoihin.

7.8.2018 18:55

Brysselissä asuvat Anita Niskala ja Frederic Pasteleurs löysivät toisensa yli 13 vuotta sitten Rock Classic -heviklubilla Brysselissä. Suomalainen Anita ja belgialainen Frederic alkoivat jutella ja huomasivat pian, että heillä on tismalleen sama syntymäpäivä – vuosia tosin oli syntymäpäivien välissä 23.

Anita kertoo, että hän viehättyi mutkattomasta ja hauskasta Fredericistä jo ensitapaamisella.

– Fred on lähes parimetrinen ja pitkähiuksinen, omanlaisensa persoona. Hänen hersyvä, äänekäs naurunsa saa kaikki hymyilemään, Anita muistelee suhteen alkua.

– Minua viehätti Anitassa se, että hän on ”metal head”, hän rakastaa leikkimistä teknologialla ja pitää hulluista elokuvista. Meillä oli erittäin hyvä keskinäinen yhteys, ja hän on kaunis ja pukeutuu mustaan, Frederic kuvailee puolisoaan.

”Olemme individualisteja”

Ensitapaamisella ei noussut edes puheenaiheeksi se, että Anita on Fredericiä 23 vuotta vanhempi. Parilla oli niin paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita, että niissä riitti puhuttavaa. Kun Frederic myöhemmin ehdotti tapaamista, Anita epäröi ja torjui ehdotuksen.

– Kun hän silti piti yhteyttä ja kysyi, voitaisiinko tavata eräässä paikassa, ajattelin, että miksi ei. Harva varmaan suunnittelee pidemmälle tulevaisuutta ensimmäisten tapaamisten jälkeen, kunhan tutustutaan ja katsotaan, miten juttu jatkuu, jos jatkuu. Minusta elämää ei pidä jättää elämättä vain sen takia, että jotkut asiat ehkä poikkeavat normeista, Anita pohtii.

Frederic välitti ikäerosta vielä Anitaakin vähemmän, sillä hän koki rakkauden olevan suhteen tärkein asia.

Anitan ja Fredericin parisuhteesta tekee ikää suuremman se, että heillä on lukuisia yhteisiä kiinnostuksen aiheita, kuten heavymetalli, tietokoneet ja elokuvat.

– Meillä on suuressa määrin samanlainen arvomaailma. Ja kumpikin olemme tietyllä tavalla oman polkumme kulkijoita, individualisteja. Me emme välitä siitä, mitä muut meistä ajattelevat, Anita kertoo.

Molemmat ovat luovia ihmisiä. Anita keskittyy piirtämiseen, maalaamiseen ja lasertaiteeseen, Frederic taas tekee ohjelmaprojekteja ja rakentelee erilaisia aparaatteja.

– Vuosien jälkeen meillä on edelleen samat kiinnostuksen kohteet, jotka yhdistävät meitä. Ja tunteet ovat vain syventyneet, Frederic kuvailee.

”Sielunkumppanuus on paljon ikäeroa tärkeämpää”

Pari käy yhdessä musiikki- ja elokuvafestivaaleilla, heavykonserteissa, kansainvälisillä hakkerileireillä ja -tapahtumissa ja paikallisessa Brussels Hackerspacessa. Yhteisiä lomamatkoja on tehty jo useampia, ja matkustamiseen tuli uusi ulottuvuus sen myötä, kun pari hankki matkailuautoksi muutetun bussin.

Parisuhde on rikastuttanut molempien elämää. Anitasta on upeaa, että Frederic on luova, utelias ja ennakkoluuloton ja heti mukana Anitan hulluimmissakin ideoissa.

– Nuo ominaisuudet eivät johdu siitä, että hän on minua nuorempi, ne kuuluvat Fredericin luonteenpiirteisiin, Anita näkee.

– Suhteemme on auttanut löytämään parhaat puolet toisistamme, mutta se ei liity ikään millään tavalla. Sielunkumppanuus on paljon ikäeroa tärkeämpää, Frederic toteaa.

Kahden aikuisen henkilökohtainen valinta

Yli 13 vuoden yhdessäolon aikana Anitan käsitys siitä, että ikäero ei määrittele parisuhteen laatua, on vain vahvistunut.

– Varmaankaan suuri ikäero ei sovi kaikille, mutta jokainen voi toimia siten, kuin omalle elämälleen parhaaksi katsoo.

Anita ja Frederic eivät ole koko suhteensa aikana kohdanneet ennakkoluuloja. Pari asuu miljoonakaupunki Brysselissä, ja suurkaupungin hulinassa harvaa kiinnostavat toisten asiat. Belgialaiset ovat Anitan mielestä muutenkin rentoa ja joustavaa kansaa.

Myös molempien perhe ja ystävät ovat ottaneet toisen kumppanin avosylin vastaan.

– En kyllä käsitä, miksi eivät olisi. Kysehän on kahden aikuisen henkilökohtaisesta valinnasta.

Lue myös: Ikäerolla ei ole merkitystä Arjalle, 54, ja Juri-Joselle, 30 – ”Keskitymme nauttimaan toisistamme”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?