Seksi & Parisuhde

Saatat toimia treffeillä huomaamattasi tietyn kaavan mukaan, mikä ei toimi –”pelaamisella” voi olla myös yllättävän ikäviä vaikutus

Julkaistu:

Deittailu
Aiempien kokemustensa vuoksi ihminen voi olla puolustusasemissa jo lähtiessään treffeille.
Jokaisen treffikaverin kanssa ei synkkaa tai synny vuosisadan rakkaustarinaa, se on selvä. Mutta mitäs jos itselle sopivaa kumppania ei millään tunnu löytyvän? Tämä voi johtua siitä, että olet käyttäydyt deittaillessasi toistuvasti negatiivisen kaavan mukaan, vaikka et sitä tajuaisikaan.

Psykologi Elina Nurminen kirjoittaa Väestöliiton blogissa vuorovaikutuskehästä, jossa deittikaverit vaikuttavat toisiinsa omalla käytöksellään.

– Positiivisella kehällä syntyy myönteinen yhteys ja kokemus siitä, että on arvostettu ja kiinnostava toisen silmissä. Kielteisellä kehällä deittailijat puolestaan aktivoivat toistensa pelkoja, kuten torjutuksi tulemisen pelkoa. Esimerkiksi vastauksen viivyttäminen, eräänlainen ”pelaaminen”, voi aktivoida toisen pelkoa tulla hylätyksi, Nurminen kirjoittaa.

Kun pelko aktivoituu, ihminen pyrkii suojautumaan esimerkiksi vetäytymällä. Kielteinen kehä on valmis!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viestipommitus” voi saada toisen karkaamaan

Aiempien kokemustensa vuoksi ihminen voi olla puolustusasemissa jo lähtiessään treffeille.

Vetäytymien ja takertuminen ovat kaksi tyypillistä kielteistä toimintamallia. Vetäytyminen voi näkyä esimerkiksi vaikeutena edetä suhteessa tai vaikeutena avautua syvällisemmistä asioista. Ihminen on ehkä oppinut lapsuudessa, että paras tapa säädellä vaikeita tunteita on käsitellä niitä yksin.

– Takertuvuus puolestaan voi näkyä esimerkiksi hyökkäävyytenä tai vaikka ”viestipommituksena”. Takertuvasti kiintynyt ihminen voi helposti tulkita, että ”nyt se hylkäsi mut”. Takertuva on koko ajan varuillaan, ettei toinen vain ”katoa”, Nurminen kirjoittaa.

Juuri takertuminen voi kuitenkin saada vastapuolen vetäytymään ja hakemaan omaa tilaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohdintaan

Emme välttämättä tiedosta, miten syvemmät tunteemme, kuten pelkomme, näkyvät ja vaikuttavat treffikumppaniin. Nurminen kehottaakin jokaista deittailijaa pohtimaan omaa toimintaansa.

Mieti asiaa esimerkiksi tämän kysymyksen kautta: miten ylläpidän turvallista tai turvatonta tunnelmaa treffeillä?

Onko deitti toisensa jälkeen mennyt pöpelikköön? Tunnistatko itsesi tästä jutusta? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt