Seksi & Parisuhde

Katosivatko seksihalut? Nestehukka ja 4 muuta asiaa, jotka saattavat paljastua haluttomuuden syyksi

Julkaistu:

Me Naiset
Tiedetään, stressi voi viedä halut. Joskus syy seksuaaliseen haluttomuuteen on kuitenkin jossain ihan muualla.
Parisuhteissa on klassikkoaiheita, jotka aiheuttavat erimielisyyksiä ja riitoja – ja seksikertojen määrä on yksi tavallisimmista. Sopivalle määrälle seksiä ei tietenkään ole yhtä oikeaa lukua: toiset haluavat kerran päivässä, toiset kerran viikossa tai paljon harvemmin. Jos toista haluttaa kuitenkin huomattavasti vähemmän kun toista, voi tilanne kääntyä varsin tiukaksi.

Haluttomuudelle on lukuisia syitä, joista yleisimpiä monille ovat esimerkiksi väsymys, stressi tai jatkuva riitely parisuhteessa.

Haluttomuus voi kuitenkin tuntua kumppanin lisäksi myös itsestä häiritsevältä silloin, jos sitä ei oikein osaa selittää. Seksihalujen lopahtamisen takana voivat olla paljon huomaamattomammat asiat kuin esimerkiksi väsymys – ja niitä ei välttämättä edes osaa yhdistää seksihalujen katoamiseen.

Kokosimme viisi asiaa, jotka voivat aiheuttaa haluttomuutta kaikessa hiljaisuudessa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Nestehukka

Huono nesteytys aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, mikä on yleinen syy seksihaluttomuudelle. Nestehukka voi aiheuttaa myös intiimialueiden kuivuutta, mikä tekee seksistä epämiellyttävää. Taas yksi hyvä syy juoda riittävästi vettä!

2. Anemia

Alhaista hemoglobiinia aiheuttaa yleisimmin raudanpuute, mikä voi johtua esimerkiksi yksipuolisesta ruokavaliosta tai runsaista kuukautisista. Anemian oireita ovat muun muassa väsymys ja huimaus – sekä seksihalujen väheneminen.

3. Kilpirauhasongelmat

Yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista on haluttomuus: sairaus vaikuttaa aineenvaihduntaan ja hidastaa siten seksihaluja herätteleviä hormoneja. Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi sairastua lähes minkä ikäisenä tahansa, ja sitä esiintyy noin kahdella prosentilla naisista. Onneksi vaivaa voidaan hoitaa lääkityksellä.

4. Uusi lääkitys

Uusilla lääkkeillä voi olla seksihaluja hillitseviä sivuvaikutuksia. Esimerkiksi beetasalpaajat ja verenpainelääkkeet voivat olla syyllisiä yhtäkkiseen haluttomuuteen. Kannattaa kurkata käytössä olevien lääkkeiden sivuvaikutuslistaa kaiken varalta, vaikka lääkitys ei täysin uusi olisikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

5. Hormonitasojen heittely

Ehkäisypillerit, niiden vaihtaminen toisen merkkisiin tai ehkäisyn lopettaminen vaikuttavat kehon hormoneihin. Muutokset hormonitasoissa voivat ilmetä ärtyneisyytenä tai muina mielialan muutoksina, mutta myös seksihalut voivat saada niistä osumaa.

Lue lisää:

Miksi et saa orgasmia? 5 yleistä syytä ja miten korjata tilanne

Haluttomuudesta kärsineet kertovat: näin seksi alkoi taas kiinnostaa

Miksi suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä? Tutkijalla on teoria

Pilaako parisuhteenne seksin puute vai onko syy sittenkin muualla? Asiantuntijan neuvot ongelmanratkaisuun

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt