Yli 26 000 vastasi: Reilu kolmasosa suomalaisista pettää kumppaniaan – ”Teki mieli”

IS:n kesäseksikysely: syytä pettämiseen ei aina edes löydy.

Noin kolmasosalla suomalaisista on elämänsä aikana ollut syrjähyppyjä. Asia käy ilmi IS:n suuresta kesäseksikyselystä, johon vastasi yli 26 000 ihmistä.

Hämmästyttävän moni – yli 98 prosenttia vastaajista – oli valmis vastaamaan tähän kysymykseen. Miehet vastasivat naisia useammin pettäneensä joskus kumppaniaan. Miehistä 36,6 prosenttia tunnusti pettäneensä. Naisistakin 32,4 prosentilla on ollut syrjähyppy.

Pettäminen ei näytä silti olevan Suomessa aiempaa yleisempää.

– Uskollisuutta odotetaan ja arvostetaan parisuhteessa. Aiheesta kuitenkin keskustellaan nykyään enemmän ja avoimemmin, sanoo seksuaaliterapeutti, kliininen seksologi Tiina Vilponen Sexposta.

  • Miksi miehet ja naiset pettävät? Kuuntele kertomuksia videolta.

Syitä on lukuisia

Iso osa vastanneista ei osannut antaa erityistä syytä pettämiselle. Lähes puolet kertoi syyn olleen joko pelkkä mielihalu tai jännityksen tai vaihtelun etsiminen.

– Syitä suhteen ulkopuoliseen seksiin on lukuisia, jokaisella vastaajalla on oma elämäntilanteensa ja tarinansa. Tämä käy kyselyssä selvästi ilmi. Taustalla voi olla jo pidempään jatkunutta toimimattomuutta suhteessa, johon yritetään löytää ratkaisu. Aina taustalta ei kuitenkaan löydy suhdeongelmaa. Joskus ihminen ei itsekään tunnista, mistä syystä hän päätyi ratkaisuunsa, Vilponen sanoo.

Suhteen alussa ja sen aikana on Vilposen mukaan hyvä ottaa puheeksi sekä omat että suhteen rajat; mikä on sallittua ja mikä koetaan pettämisenä.

– Kannustaisin ihmisiä aika ajoin miettimään omia toiveitaan ja tarpeitaan, tulemaan niistä tietoiseksi. Samoin kumppanin kanssa kannattaa pohtia, mitä meille kuuluu. Ammattiapuakin voi tarvittaessa hakea.

Pettäminen ei ole sama kuin avoin suhde

Pettäminen ja niin sanottu avoin suhde ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Kaikkien avoimessa suhteessa elävien tulee olla tietoisia asiasta ja valita se itse. Monisuhteisuus vaatii valmiutta kommunikoida avoimesti ja rehellisesti.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?