Seksi & Parisuhde

Tunnista 5 kalvavaa ja vaarallista ajatusta parisuhteessa - mustasukkaisuuden kierteen voi pysäyttää

Julkaistu:

Mustasukkaisuus
Tunteiden vallassa ihminen saattaa tehdä turhan nopeita tulkintoja.
Mustasukkaisuus voi nakertaa ikävällä tavalla ihmistä ja parisuhdetta. Sinänsä se ei ole tunteena haitallinen. Jos reaktiot ovat kuitenkin hyvin voimakkaita, pahimmillaan mustasukkaisuus voi aiheuttaa suurta vahinkoa.

Mustasukkaisuus on koettu niin tärkeäksi aiheeksi, että esimerkiksi Väestöliitto on julkaissut yhdessä HUS:n kanssa mustasukkaisuuden omahoidon ohjelman, Väestöliitto kertoo sivuillaan heinäkuussa.

Mustasukkaisuuden aiheuttamat ongelmat syntyvät Mielenterveystalon mukaan usein tavoista, joilla mustasukkaisuuden kanssa yritetään tulla toimeen. Eli siitä, miten siihen reagoidaan.

Mustasukkaisuuden tunteiden kanssa voi kuitenkin oppia elämään. Nämä viisi tyypillistä ajatusta kannattaa tunnistaa, sillä ne voivat olla haitallisia. Tunnistamalla haitallisia ajatusmalleja, voidaan päästä avaamaan ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. ”Vaimoni on kiinnostunut toisesta miehestä ja yrittää flirttailla"

Päättely toisen ihmisen toimista on aina jossain määrin epävarmaa. Erityisesti ahdistuneena ja tunteiden vallassa ihminen saattaa toimia turhankin nopeiden tulkintojen varassa. Rakentava keskustelu on paras tapa setviä asioita.

2. ”Hän lukee lehteä, eikä ole enää kiinnostunut minusta"

Joskus tulkitsemme toisten ihmisten käyttäytymistä turhan herkästi reaktiona itseämme kohtaan.

3. ”Hän jättää minut”

Tulevaisuuteen ei kannata kiirehtiä, eikä sitä kannata liiaksi ennustaa.

Mustasukkaisuutta kokevan voi kuitenkin olla hyvin vaikea sietää epävarmuutta. Mielenterveystalon oppaassa todetaan, että mustasukkaisella saattaa olla omia uskomuksia toisista ihmisistä, joissa jatkuvasti toistuvat, oman pään sisäiset väitteet voivat olla: ”toisiin ei voi luottaa”, ”toiset hylkäävät minut” tai ”muut eivät halua minua”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä ydinuskomuksiksi kutsutut uskomukset syntyvät jo lapsuudessa, oppaassa sanotaan myös.

Ydinuskomukset ovat varhaisissa ihmissuhteissa muodostuneita käsityksiä siitä, onko ihminen riittävä suhteessa muihin ja voiko toisiin ihmisiin luottaa, oppaassa todetaan. Läheisessä suhteessa eläminen voi herättää lapsuudessa muodostuneet omat uskomukset. Tunne voi olla kivulias.

Mielenterveystalon ohjeissa todetaan lisäksi, että tunteen voimakkuus voi lisätä ajatusta siitä, että uhka on oikeasti todellinen - vaikka ei todellisuudessa olisikaan sitä.

Eli se, että pelkää paljon kumppanin menettämistä, ikään kuin tekee uhasta todellisen, ohjeissa painotetaan.

4. ”Hän on aina tuollainen”

Pelkän yksittäistapauksen perusteella ei kannata yleistää.

5. ”En selviä elämästä ilman häntä"

Kuulostaa katastrofoinnilta eli jonkin tapahtuman – kuten puolisosta eroamisen – pelottavien seurausten liioittelulta sekä oman selviytymisen aliarvioimiselta.

Mielenterveystalon oppaassa todetaan, että mustasukkainen saattaa myös katua omia reaktiotaan, mikä syö itsearvostusta.

Kun parisuhde kärsii mustasukkaisen käyttäytymisen seurauksena, altistaa ihminen itsensä sille, mitä hän eniten pelkää: kumppanin ja omanarvontunnon menetykselle, opas kiteytttää.

Näin löydät ajatuksille vaihtoehtoja

Nopeasti mieleen tulevia ajatuksia kutsutaan automaattisiksi ajatuksiksi, joiden tunnistaminen auttaa arvioimaan niitä uudelleen sekä rauhoittamaan omaa oloa. Kokeile tätä:
  1. Yritä tunnistaa, mikä laukaisee mustasukkaisuuden. Tilanne voi olla esimerkiksi se, että kumppani menee juhliin, tai kun hän kehuu vierasta henkilöä.
  2. Pohdi, millaisia nopeasti ohikiitäviä ajatuksia sinulle tuolloin herää.
  3. Arvioi ajatuksiasi – ovat ne oikeasti todenperäisiä?
  4. Löydätkö jonkin vaihtoehtoisen ajatuksen? Vaikka sen, että kumppanisi yrittää vain olla ystävällinen.
Mustasukkaisuuden kohde saattaa kärsiä mustasukkaisuudesta paljon ja kokea esimerkiksi tulleensa loukatuksi. Jos mustasukkaisuuden noidankehä äityy kovin pahaksi, koko suhde voi mennä vaikeaksi.

On hyvä muistaa, että mustasukkaisuuden kohde saattaa kärsiä enemmän mustasukkaisuudesta kuin mustasukkaisuuden kokija. Mustasukkaisuuden kohde saattaa kokea tulevansa loukatuksi ja uhatuksi kumppanin taholta. Kielteisellä kehällä molemmat voivat kokea suurta epävarmuutta, riittämättömyyttä, turvattomuutta, pelkoa ja epätoivoa. Tilanne, jossa kumppani muuttuu läheisestä ikään kuin taistelupariksi, aiheuttaa turvattomuutta ja ahdistusta. Parin on hyödyllistä oppia katkaisemaan huono noidankehä, jonka ylläpitämisessä molemmilla voi olla rooli, Mielenterveystalon ohjeissa kerrotaan.

Mielenterveystalon mustasukkaisuuden omahoito-ohjeet löytyvät täältä.

Lue lisää: Mustasukkaisuus teki elämästä helvetin: ”Kun moikkasin työkaveriani, Tiina heitti korkkarit jalastaan ja heittäytyi maahan”

Lähteet: Väestöliitto, Mielenterveystalo

Oletko kokenut suhteessasi mustasukkaisuutta? Kerro se kommenttikentässä tai lähetä tarinasi osoitteeseen: noora.valkonen@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt