Seksi & Parisuhde

Onko teillä aina sama aihe, josta riitelette? Kokeilkaa tätä harjoitusta ja tilanne voi muuttua, Elina Tanskanen kehottaa

Julkaistu:

Suhteet

Onko teilläkin jokin vakiaihe, josta mainitseminenkin saa ilmapiirin kiristymään? Sen sijaan, että aihetta välttää, siitä kannattaa puhua eri tavalla kuin ennen.
Erilaisia kuuntelemaan ja oman näkökulman avaamista auttavia harjoituksia pareille on runsaasti. Esimerkiksi eräässä klassikkoharjoituksessa puhuva osapuoli pitää kädessään esinettä, jonka on etukäteen sovittu merkitsevän sitä, että on puheenvuoro eikä toinen saa keskeyttää.

Itävaltalaislogoterapeutti Elisabeth Lukasin kehittämä parikeskusteluharjoitus on raikkaalla tavalla erilainen, sillä painotetaan vastuun ottamista tilanteesta ja toisen asemaan asettumista.

Ennen harjoituksen tekemistä valitaan käsiteltävä aihe, esimerkiksi riitoja tuottava teema tai jokin tilanne, joka on jäänyt painamaan. Tärkeää on, että tilanne valitaan yhdessä ja että aihe on rajattu. Harjoitus kannattaa tehdä siten, että käytettävissä on riittävästi aikaa ja on mahdollista saada olla kahden kesken rauhassa.

Kummankin kannattaa lukea rauhassa harjoituksen vaiheet etukäteen ja miettiä, miten harjoitusta soveltaa omalta kohdaltaan yhdessä valittuun tilanteeseen tai teemaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  1. Ensimmäisessä vaiheessa aloittava osapuoli kertoo, mikä loukkasi/olisi auttanut hänen kumppaniaan kyseisessä tilanteessa/valitusta teemasta keskusteltaessa. Kumppani vahvistaa, onko häntä ymmärretty oikein. Mikäli näin ei ole, aloittanut osapuoli yrittää, kunnes toinen kokee, että on tullut ymmärretyksi. Vaihe toistetaan siten, että roolit vaihtuvat.
  2. Toisessa vaiheessa aloittava osapuoli kertoo, miten voi vastaisuudessa toimia toisin. Kumppani kertoo, miten se mahdollisesti auttaa. Vaihe toistetaan siten, että roolit vaihtuvat.
  3. Kolmannessa vaiheessa aloittava osapuoli kertoo, että aikooko hän vastaisuudessa toimia näin ilman, että saa mitään vastineeksi. Kumppani kertoo, aikooko hän ottaa teon vastaan. Vaihe toistetaan siten, että roolit vaihtuvat.
Huom! Jos toinen kieltäytyy teon vastaanottamisesta, toinen voi silti toimia rakentavasti.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt