Kuulun itse niihin ihmisiin, joille on ollut sokki siirtyä suhteessa rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Rehellisesti sanottuna oletin, että minulla ja kumppanillani oli jokin pahasti hätänä. Meni jonkin aikaa, ennen kuin tajusin – luettuani kirjoja ja puhuttuani terapeuttini kanssa – että kysymys olikin siitä, että ollut enää niin ihastunut kumppaniini vaan olin alkanut oikeasti rakastaa häntä.
Rakastumis- ja rakastamisvaiheen eroja on tutkittu tieteellisestikin. Esimerkiksi rakastumisvaiheen keston on arvioitu eri tutkimuksissa kestävän puolestatoista vuodesta kolmeen vuoteen. Sitä, että tuntuu niin erilaiselta olla rakastunut ja rakastaa, on pystytty selittämään esimerkiksi aivokemialla. Ihastuneen ihmisen aivoissa jyllää muun muassa dopamiini, jonka ansiosta ruoka ei maistu ja tuntuu siltä, ettei tarvitse unta.
Useimmat kokevat, että rakastumisvaihetta leimaa esimerkiksi kova kiinnostus kumppaniin voimakkaalla seksuaalisella halulla höystettynä. Tuo vaihe on kaikessa ihanuudessaan myös kuormittava: maailmahan lopettaisi pyörimisensä, jos me kaikki vain eläisimme rakastettujemme huulten nektarista ja vähät välittäisimme kaikesta muusta.
”Jos aiotaan jakaa elämä yhdessä, on mahdotonta ja epätarkoituksenmukaista ”laittautua” joka tilanteessa, oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä laittautumisesta.
Kuitenkin se, että nuo voimakkaat tunteet hiipuvat ja suhtautuminen kumppaniin muuttuu arkistemmaksi, voi herättää ymmärrettävästi ajatuksen siitä, ettei olekaan oikean ihmisen kanssa. Se voi toki olla totta – toisaalta kyse voi olla siitä, että alun huuma on jatkojalostunut syväksi kiintymykseksi, jota tutkijoiden mukaan ryydittävät muun muassa oksitosiini ja vasopressiini.
Tavallisesti rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen siirryttäessä suhteesta rapisevat ylimääräiset glitterit, sillä osapuolet ovat nähneet toisensa monenlaisissa tilanteissa ja tunnetiloissa. Sekin on vain hyvästä. Jos aiotaan jakaa elämä yhdessä, on mahdotonta ja epätarkoituksenmukaista ”laittautua” joka tilanteessa, oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä laittautumisesta.
Sitä paitsi kannattaa muistaa myös se, että pitkäaikaiseen kumppaniin on mahdollista rakastua uudestaan tai pysyä rakastuneena. Tosin tuolloin tuo tunne on harvoin yhtä raastava kuin uuteen ihmiseen tutustuessa. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että pitkään yhdessä olleilla ja kumppaniinsa yhä rakastuneilla ihmisillä aktivoituivat pitkälti samat aivoalueet kuin ihastuneilla yleensäkin, mutta niiden lisäksi heidän aivonsa kokivat myös tyyneyttä.
Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.