EM-nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Emmi-rakas suhteensa vaikeasta alusta: ”Sanoin Emmille, etten pysty tähän” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

EM-nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Emmi-rakas suhteensa vaikeasta alusta: ”Sanoin Emmille, etten pysty tähän”

Julkaistu: 15.7.2018 8:18

Elina Gustafsson on joutunut käymään läpi monen vuoden taistelun voidakseen olla oma itsensä – niin vapaa-ajalla kuin nyrkkeilysaleillakin.

Sinä olet vahva. Ja rakas.

Niin lukee lapussa, jonka nyrkkeilijä Elina Gustafsson, 26, löytää matkalaukustaan Bulgariassa. Ruskealle paperinpalaselle kirjoitetut sanat ovat tyttöystävä Emmi Asikaisen, 33, käsialaa.

On nyrkkeilyn EM-kisojen finaalipäivä. Myöhemmin kehässä on vastassa venäläinen Yaroslava Yakushina, jonka voittamisen jälkeen Elinasta tulisi nyrkkeilyn Euroopan mestari.

Tiukka ottelu päättyy kuin päättyykin suomalaisnyrkkeilijän voittoon. Kun Elina palaa kotiin, Helsinki-Vantaan lentokentällä on toimittajien lisäksi vastassa Emmi. Videot parin lämpimästä jälleennäkemisestä keräävät katsojia vielä useana päivänä.

Kaikki on aika täydellistä juuri nyt. Elinan nyrkkeilyura on edennyt vauhdilla yhä kovempiin voittoihin. On tyttöystävä, joka tietää juuri ne oikeat tavat, joilla kannustaa ja tukea. Elina saa olla täysin oma itsensä myös kameroiden edessä.

Matka tähän hetkeen ei kuitenkaan ole ollut lyhyt eikä kuopaton. Siihen lukeutuvat vaikeudet koulussa sekä monet taistelut siitä, että saisi elää täysin omannäköistä elämää.

Nyrkkeilyonnettomuus toi yhteen

– Kun olimme ensimmäisen kerran yhdessä joogaamassa, hipaisin Emmiä vahingossa, ja Emmi vain alkoi vollottaa.

Molempia hihityttää, kun he muistelevat, miten parisuhde sai alkunsa. Tatuoitu ja harteikas olympiatyylin nyrkkeilijä sekä sirompi ekokampaaja eivät päätyneet yhteen kaikkein perinteisintä reittiä pitkin.

Emmi ei ole ihan varma, mistä Facebook-ryhmästä bongasi Elinan ensimmäisen kerran. Elinan nyrkkeilyurasta hänellä ei ollut mitään hajua.

– Yhtäkkiä vain tajusin, että haluan tutustua Elinaan todella paljon. Se tunne oli hyvin vahva, Emmi muistelee.

Umpirakastunut pari puhuu suhteensa alusta yhdeksän kuukauden odotustalkoina.

– Sanoin Emmille, ettei minulla ole hänelle mitään annettavaa. Se oli totta silloin. Emmi kertoi, mitä tuntee, ja jouduin sanomaan, etten pysty nyt suhteeseen. Ja mitä tapahtui? Viestittelimme vain entistä enemmän, Elina sanoo.

Vaikka Elinan nyrkkeily jarrutti suhteen alkua, se myös potkaisi sen kunnolla käyntiin. Elina mursi ottelussa kätensä ja joutui pakkolomalle.

– Emmi tuli hoitamaan kättäni, vaikka olin pitänyt koko ajan etäisyyttä. Kun en voinut treenata, huomasin yhtäkkiä, että hei, täällähän on muutakin kuin vain nyrkkeilyä. Rakastuin palavasti, Elina sanoo hymyillen.

Rankat kouluvuodet ja välirikko isään

Siinä missä Emmi on kokenut voineensa aina olla vapaasti oma itsensä, Elinalla ei ole ollut yhtä helppoa.

Kun Elina muistelee nuoruuttaan Porissa, ilme vakavoituu. Tunne omasta erilaisuudesta hämmensi nuorena.

– Koulussa oli aika paljon ongelmia, eikä minua voinut vähempää kiinnostaa siellä oleminen, Elina sanoo.

Nuoruusvuosia ei tehnyt helpommaksi se, että omaa seksuaalista suuntautumista ei ollut kovin mutkatonta ilmaista.

– Itselleni uskalsin kokonaan myöntää asian vasta 16-vuotiaana. En tuntenut ketään lesboja, ei ollut mitään roolimalleja, ja vasta kun pääsin yläasteelta, tutustuin muutamaan lesboon. Kun vietin aikaa heidän kanssaan, tuntui kuin olisin hypännyt ihan eri ulottuvuuteen ja kulttuuriin. Tajusin silloin, mikä omasta elämästäni oli aina puuttunut ja kuka oikeasti olen, Elina kertoo.

Miten lesbous ja Miss Gay Finland -kilpailuun osallistuminen ovat vaikuttaneet Elinan nyrkkeilyuraan ja ihmissuhteisiin? Lue koko juttu täältä.

Lue myös:

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Tutkimus: Kaikki naiset ovat joko lesboja tai biseksuaaleja

Kahdessa kodissa asuva Minna Haapkylä: ”En halua, että parisuhteemme lässähtää arkeen”

Vicky Rosti: ”Kun tyttäreni kertoi lesboudestaan, ymmärsin häntä paremmin”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?