Seksissä tarttuva huonosti tunnettu tauti voi olla selitys oudoille oireille - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Seksissä tarttuva huonosti tunnettu tauti voi olla selitys oudoille oireille

Mycoplasma genitaliumin yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa.

Tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia.­

10.7.2018 12:25

Joskus tavanomaisten seksitautien testit eivät näytä positiivista tulosta, mutta epämääräiset sukupuolitaudin oireet jatkuvat silti.

– Selitys oudoille oireille voi olla Mycoplasma genitalium -niminen bakteeri, kertoo HUS:n iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Mycoplasma genitalium kuuluu samaan bakteeriryhmään kuin hengitystiemykoplasmat.

– Bakteeri on kuitenkin aivan oma kokonaisuutensa. Sen tiedetään olevan genitaalialueella, vaikkei sitä varsinaisesti sukupuolitaudiksi luokitellakaan.

Bakteeri tunnetaan melko huonosti

Pitkään oli epävarmaa, pystyykö mycoplasma genitalium aiheuttamaan infektioita, ja edelleen bakteeri tunnetaan melko huonosti.

– Kansainvälisen nykykäsityksen mukaan sillä kuitenkin on merkitystä myös seksiteitse tarttuvana tautina.

Hiltunen-Back sanoo, että Suomen tautitilanteesta ei ole tarkkaa käsitystä.

– Ongelmamme on, ettei meillä ole ollut vielä kovin montaa vuotta testiä käytössä. Maailmalla on raportoitu, että yleisyys voisi olla – hiukan maasta riippuen – noin viiden prosentin luokkaa sukupuolitautien poliklinikan kävijöistä.

Tapauksia tulee vastaan ”silloin tällöin”

Sen verran epätavallinen mycoplasma genitaliumin aiheuttama infektio kuitenkin on, ettei sitä testata seulonnalla.

Testi tulee kyseeseen lähinnä silloin, jos potilaalla on epämääräisiä oireita ja perinteiset seksitautitestit ovat negatiivisia.

– Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä miettiä, voisiko kyseessä olla mycoplasma genitalium, Hiltunen-Back sanoo.

– Aina silloin tällöin näitä tapauksia tulee vastaan. Tyypillinen tilanne on krooninen virtsaputkentulehdus miehellä, jolta ei löydy klamydiaa eikä tippuria.

Mycoplasma genitaliumin oireet ja hoito

  • Mycoplasma genitalium on seksikontaktissa limakalvokosketuksessa tarttuva bakteeri, joka aiheuttaa virtsaputken tulehdusta miehille ja naisille ja kohdunkaulan tulehdusta naisille.

  • Oireet voivat olla kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsaamistarvetta, naisella poikkeavaa valkovuotoa tai veristä tiputteluvuotoa, ja miehellä limavuotoa virtsaputken suulta. On epäilty, että se saattaa aiheuttaa myös sisäsynnytintulehduksia.

  • Mycoplasma genitaliumia epäillään epäselvässä virtsaputken tai kohdunkaulan tulehduksessa, kun potilaalta ei löydy klamydiaa eikä tippuria.

  • Tartunta todetaan nukleiinihappotestillä, joka otetaan virtsasta, vanutikulla virtsaputkesta tai kohdunkaulan kanavasta.

  • Tauti hoidetaan antibiootilla.

  • Tartunnan voi ehkäistä käyttämällä kondomia.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?