Seksi & Parisuhde

”Välillä käyn nostattamassa itsetuntoa deittisivustoilla” Kirsi tunnustaa – yksin voi olla myös parisuhteessa

Julkaistu:

Yksinäisyys
Etenkin pitkän parisuhteen päätyttyä yksinoloon voi olla vaikea totutella.
Kohta viisikymppinen Mari täyttää kalenteriaan pakonomaisesti erilaisilla menoilla, jotta hänen ei tarvitsisi mennä kotiin ennen kuin illalla. Silloinkin kotona on oltava koko ajan ääntä, sillä hiljaisuutta hän ei siedä. Yksin oleminen on rankkaa, Mari tunnusti jutussamme.

– Kun ilmoitus lopullisesta avioerosta tipahti postiluukusta, päivitin Facebookiin, että olen nyt virallisesti vapaa nainen ja kaikki on hyvin, ei tunnu missään, Mari sanoi.

Totuus oli jotain muuta.

Jo lyhytaikaisella yksinäisyydellä voi olla isoja psyykkisiä ja fyysisiä vaikutuksia. On myös tutkittu, että yksinäisyys kulkee yhteiskunnassa käsi kädessä muun muassa sairastamisen ja tulotason kanssa. Moni on yksin, mutta ei yksinäinen – mutta myös päinvastoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin lukijamme kommentoivat aihetta:

”Ero oli helpotus”

Kun vihdoin sain miehen ulos ja tajuamaan, että se on ero nyt, niin tuli todella vapautunut tunne kotona. Kotiin oli nyt kiva tulla ja siellä oli hyvä olla. Avioliiton viimeisinä vuosina kotona hallitsi negatiivinen, ahdistava ilmapiiri eikä kotiin ollut kiva tulla. Monesti pitkitin töistä lähtöäkin, vaikka tiesin lasten odottavan. Lopullisen eropaperin tullessa postissa minä todellakin olin helpottunut ja hypin ilosta. Jokaisella tietysti eri lähtökohdat ja tarpeet, mutta minun kohdalla yksin on hyvä olla, mutta en ole yksinäinen. Kannattaa antaa aikaa itselle ja oppia tykkäämään itsestään.

Että sellaista

”Yksinäisempi huonossa suhteessa”

Ymmärrän haastatellun pelon ja ahdistuksen. Itsellä kuitenkin yksinäisempi olo oli huonossa parisuhteessa. Niin paljon näkee ihmisiä jumissa huonoissa suhteissa, vain koska pelätään yksinoloa. Oikeasti hyviä suhteita näyttää olevan vain murto-osalla.

Itseä on iskeneet niin monet ukkomiehet, että en tiedä onko minusta enää luottamaan siihen, että tuleva kumppanini pysyisi uskollisena. Pysyykö kukaan nykyään? Jos taas olisin mies, niin minua ahdistaisi suhteen mahdollisuudessa se, että nainen olettaisi minun maksavan lähes kaiken. En ymmärrä miten niin monet miehet alistuvat siihen, että naiset häikäilemättömästi käyttävät heitä taloudellisesti hyväkseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loppuun vielä tunnustus. Vaikken hirveästi suhteeseen enää kaipaakaan, niin käyn välillä nostattamassa itsetuntoa deittisivustoilla. Niiden kehujen ja treffipyyntöjen jälkeen olo on taas ihmeen levollinen ja jatkan tyynempänä sinkkuelämääni. Tämä on lapsellista ja itsekästä, mutten silti saa luovuttua tästä tavasta.

Kirsi

”Nykyihminen on itsekäs”

Hyvin useat henkilöt valittavat nykyisin yksinäisyyttä, mutta kun heitä lähestyy, he sulkeutuvat ja ”ghostaavat” eli häviävät sanomatta mitään. Nykyihminen on tullut niin itsekkääksi, että kanssakulkeminen näyttää olevan melkein mahdotonta, oli sitten nais- tai miessuhteista kysymys. Nettimaailma syöttää koko ajan ihannetta toisenlaisesta elämästä, ja se arkinen, tavallinen ihmissuhde ei tunnu kiinnostavan.

Ihmissuhde ei ole hypetystä, vaan siinä on monia värejä, tiloja, tunteita, hetkiä, suvantoja, huippuja... Ja tässä tilanteessa moni vetäytyy yksinäisyyteen, kun arki ei tuotakaan jatkuvaa nousua. Yksinäisyys on heijastumaa yhteiskuntamme suunnasta, kohti lyhytkestoista nautintoa, kun pitkäkestoisuus ei houkuta. Jokainen ajattelee nykyisin minä ite -mentaliteetilla. Sellaisessa on vaikea solmia ystävyyssuhteita.

Psykoterapeutti

”Ahdistun, jos olen pitkiä aikoja yksin kotona”

Pitkän parisuhteen jälkeen voi ahdistua yksinäisyydestä. Ja kaikki eivät ole yksineläjiä. Itse ahdistun, jos olen pitkiä aikoja yksinäni, nimenomaan kotona. Mut jätettiin lapsena usein tunneiksi yksin, ehkä se ahdistus tulee siitä. Silloin monesti tulee lähdettyä ulos, hieman helpottaa. Tosin nyt ollessani taas sinkku tuntuu, että kaikki liikkuvat pareittain. Ei se ole edes kateutta, kirpaisee vain syvältä. Parasta parisuhteessa on toisen läsnäolo, mikä ei tarkoita sitä, että pitäisi kaikki asiat yhdessä tehdä.

Yksinäinen

”Koira on ihmisen paras ystävä”

Itselläni on kaksi, enkä ole koskaan yksinäinen, vaikka yksin asunkin. Koiran kanssa kun lähtee ulos, niin kummasti tutustuu uusiin ihmisiin ja juttuseuraa halutessa riittää. Koiralle voi antaa hellyyttä ja sitä saa siltä roppakaupalla takaisin. Se pitää sinua erityisenä, olet minkä näköinen tai kokoinen tai missä ammatissa tai sosiaaliluokissa tahansa, mikäli kohtelet sitä hyvin. Jos koiralle ei ole aikaa, sitä ei kannata ottaa.

Koira on ihmisen paras...

”Kun mies on kotona, tunnen itseni yksinäiseksi”

Olen naimisissa ja miehen ollessa kotona, tunnen itseni todella yksinäiseksi. Yksin ollessa sitä tunnetta ei ole, vaan nautin suunnattomasti. Miehen rakkaat ovat sohva, tv ja tietokone.

Reippaasti yli 20 v.

”Laajenna elämääsi”

Sinkkuna on helppo keksiä harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita kun ei tarvitse aina ajatella toisen rajallisuutta hyväksyä niitä. Eli tee käsilläsi enemmän jotain mikä sinua kiinnostaa. Vaihda tapetit itse ja opi näppäryyttä. Siivoa hyllysi turhista tavaroista, maalaa huonekalujasi, tuunaa niitä mielikuvituksella. Opettele ompelemaan jotain itsellesi. Aja ajokortti. Matkusta mielenkiintoisiin paikkoihin ja silloin on jotain mitä muistella. Opettele ajamaan skootterilla. Elämässä on vaikka mitä mielenkiintoista mutta ne on vain haettava ja keksittävä itse.

Parisuhteessakaan se kutuvaihe ei kestä kauan vaan on ajateltava muitakin tai kehitettävä jotain omaa, oli se sitten harrastus, keräily tai nikkarointi tai uusien ihmisten tapaaminen. Muuten avioliitosta tulee rutiinia, toinen roikkuu toisessa liikaa ja se alkaa ahdistaa.

Opetelkaa itsenäisyyttä

”Yhteydessä ystäviin kasvotusten ja kännyllä”

Täytyisi vain opetella tuntemaan itsensä ja alkaa tekemään jotain mielekästä: käsityöt, lukeminen, ulkoilu, kielten opiskelu tms. Voisi hankkia myös kissan tai koiran. Itse olen elänyt yksin suurimman osan elämästäni ja en koe sitä ongelmaksi. Päinvastoin, nautin yksinolosta. Saa tehdä mitä haluaa. En kaipaa melua (tv, radio) ympärilleni. Rukoilen, teen käsitöitä, luen netistä kaikenlaista, myös englanninkielisiä uutisia ja muuta, luen kirjoja. Olen yhteydessä ystäviin kasvotusten ja kännykän välityksellä, ulkoilen ja mietin eri asioita. Viihdyn kotona kissojeni kanssa, ja naapuritkin ovat kivoja.

Itsenäinen nainen

”Olemme laumaeläimiä”

Siinä vaiheessa kun virkkaus ja neulominen on niin rutiinia, että jälki on kuin koneella tehty, kirjaston aikuisten osasto koluttu läpi, ulkoiltu siellä ja täällä eri urheiluvälineillä, osaa kuutta kieltä, omistaa kissoja, on katsonut Netflixin ja Viaplayn läpi, opetellut remontoimaan ja korjaamaan autonkin, matkustanut maailman ympäri, ja harrastanut kaikenlaista muutakin... Jossain vaiheessa tekeminen alkaa vain toistaa itseään ja edelleen on yksin. Kehotus harrastaa kaikenlaista toimii kyllä, mutta parin vuosikymmenen tiukan harrastamisen jälkeen kaikki mielenkiintoinen on jo tullut kokeiltua. Ihmistä ei ole tarkoitettu elämään yksin, olemme laumaeläimiä.

Helsinkiläinen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt