Seksi & Parisuhde

Suomalaiset paljastavat, kuinka kestävät parisuhteet syntyvät: ”Ei ole vaikeaa, paitsi jos kantti ei kestä”

Julkaistu:

Parisuhde
Molemminpuolinen puhuminen ja kuunteleminen on kestävän suhteen liima.
Kesä on hyvä peiliin katsomisen paikka parisuhteessa. Kun vietetään paljon aikaa yhdessä eikä ole koko aika kiire johonkin, on helpompi tehdä huomioita siitä, miten suhde voi.

Lomien aikaan voi syntyä kuitenkin myös kesälomakriisi. Avioerohakemusten määrä nousee elokuussa.

Miten löytää parisuhteen, joka kestää ajan kolhuja, arjen harmautta, mahdollisen kesäkrisiinkin? Tätä pohdimme jutussa: Ratkaisevin asia, joka vaikuttaa parisuhteen onnistumiseen unohdetaan liian usein.

Jutusssa siteerattiin Väestöliiton kolumniin kirjoittaneen psykologi Anna Salmen sanoja, joiden mukaan suhteen kestävyyden kannalta kiinnostuksenkohteet ja toimintatavat eivät ole aivan yhtä tärkeitä asioita, kuin vuorovaikutuksen onnistuminen. Siis se, millä tavoin keskustelu toimii ja tulevatko molemmat aidosti kuulluiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin sanoen: erilaiset listat siitä, millaisia ominaisuuksia kumppanilla pitäisi olla, ovat täysin turhia. Millään ulkoisilla asioilla, ei ole yhtä merkittävää vaikutusta suhteen kestävyyteen, kuin parin keskinäisellä vuorovaikutuksella.

Lukijat kertoivat artikkelin keskustelussa omista kokemuksistaan suhteiden onnistumisesta tai epäonnistumisista.

Sieltä nousi esiin viisaita neuvoja onnellisen suhteen saavuttamiseksi.

”Jaa elämäsi ja ajatuksesi”

Rakkaus sinällään ei ole tahtomisesta kiinni, ei rakkautta voi käskeä, mutta rakkauden saa kuolemaan kieltäytymällä vuorovaikutteisesta arjesta. Jakamalla joka päivä tuntemuksiaan, ajatuksiaan ja sattumuksia on oikeasti olemassa puolisolleen, jonka pitää olla olla tärkein, ja läheisin ihminen. Minun on ollut helppoa olla vaimokullan kanssa jo 45 vuotta. Ei siksi, että olisin pomo, vaan siksi, että olemme aina voineet jakaa sekä hyvät, että huonot fiilikset. Syyllistämättä ja syyllistymättä aidon kiinnostuneina toistemme hyvinvoinnista. Ei ole vaikeaa, paitsi jos kantti ei kestä.

”Rakasta aidosti”

Sitten se kaikkein tärkein parisuhdevinkki: muista rakastaa toista aidosti. Kaikki muu on pelkkää höpönpöppöä.

”Luo vankka pohja”

Nykyisin vallalla oleva pinnallisuus ja nopea sykli myös parisuhteissa, ei luo pohjaa pitkille suhteille. Kiireellä naimisiin ja kakaroita ja erotaan jo ennen ekaa vuotta. Idiotismia parhaimmillaan. Sitten seuraavaan parisuhteeseen pettymään. Lapset kärsii.

”Älä katso vain pintaa”

Ei ole ihme, että ihmiset eroavat kun valitsevat kumppaninsa ulkonäön tai ammatin perusteella. Itse olen tehnyt valintani juuri siten, kun artikkelissa sanotaan, eli hyvä vuorovaikutus ja tietenkin luonteiden yhteensopivuus. Eipä ole ero tullut koskaan mieleenkään, vaikka ulkonäkö on hänellä kuin metsän peikolla eikä ole edes ammattia töistä puhumattakaan. Köyhä on kuin kirkon rotta. Taidan olla siis poikkeus, mutta onnellinen sellainen.

”Onni tulee eläen”

Media on pullollaan tarinoita, joissa naiset ylistävät uuden suhteen ihanuutta ja sitä, miten pitää voida olla onnellinen. Jos, ei ole, on puoliso jätettävä. Tätä sanomaa olen kurkkuani myöten täynnä. Ja siihen liian monet lankeavat. Onni ei tule etsien, vaan eläen. Toisen kunnioittaminen ja halu tehdä yhteisestä elämästä hyvä, riittää. Onnellisuus on häilyvä käsite, parempi olisi puhua tyytyväisyydestä. Iso ylpeyden aihe on juuri se, että pitää perheen koossa ja lapset saavat elää isän ja äidin kanssa huollettuina turvallista elämää. Sen arvoa ei voi väheksyä.

”Kunnioita”

Jotta vuorovaikutus toimisi, täytyy ensin kunnioittaa kumppania, siitä se kaikki alkaa. Jos molemmat kunnioittavat toisiaan ja uskaltavat arjessa laittaa toista itsensä edelle, pitkälle suhteelle on hyvät eväät. Epäitsekäs rakkaus ruokkii itseään. Mutta se on vaikeaa ajassa, jossa minä itse on kaikille se tärkein.

”Opetelkaa yhdessä”

Nuorena yhteen menemisessä on etunsa, siinä opetellaan arjen kiemuroita yhdessä eikä ole muodostunut omia piintyneitä tapoja joista on vaikea luopua. Kun sitten on oltu yhdessä 30–40 vuotta, ei tule aina puhuttua ja ruodittua asioita, sitä jo tietää mitä toinen ajattelee ja hyvä niin.

”Sen vaan tietää”

Puhutaan asioista, ollaan samalla aalto pituudella. Samat arvot. Samankaltaisuus, vaikka itse olen perinteinen skorppari ja mieheni perinteinen rapu. Uskollisuus, rehellisyys, puhuminen ja rakkaus. Ja halu olla toisen kanssa, ei osaisi kuvitella elämää ilman toista, siinä se. Epäilijöitä on ollut joo, mut hyvin menee edelleen. Sen vaan tietää kuka on se oikea. Klisee ehkä, mutta totta.

”Anna tilaa”

Vaatii vain sen, että antaa toisellekin ja toisen mieltymyksille tilaa, eikä pidä piinkovasti kiinni omista mieltymyksistään, eikä jatkuvasti yritä keskustella ja pyrkiä yhteisymmärrykseen toisen kanssa vaan lämpöä ja hellyyttä riittää, on jotain yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja molemmilla omat mielenkiinnon kohteet ja oma tuttavapiiri.

”Ihmeellinen matka”

Parisuhde on ihmeellinen matka, eikä siitä ja sen sisällöstä tiedä, ennenkö sitä on vaeltanut. Itse 30 vuotta. Eipä löydy kaiken kuvaamiseksi sanoja, mutta noin suurin piirtein ilmaistuna, värikästä on ollut. Vuorovaikutus on vain yksi osa kaikesta, joskin tarpeellinen. Ajan myötä merkityksen huomaa ja kuinka se toimii. Vuoden parin suhteessa ei ehkä monikaan asia ole tullut vielä läpikäytyä.

”Hiljaa hyvä tulee”

Taito olla hiljaa on tärkeä. Sosiaalisen papatuksen mitkä tahansa ihmissuhteet on heikompiennusteisia.

”Ei aina tarvitse tapella”

Meilläkin 30 vuotta takana, mutta meillä minä olen se suhteen kiltti ja mies temperamenttinen. Muistathan tulisuudessasi antaa myös sananvaltaa välillä sille, joka aina väittelyssä luovuttaa suhteen hyväksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt