Seksi & Parisuhde

Psykologi Väestöliiton blogissa: Ratkaisevin asia, joka vaikuttaa parisuhteen onnistumiseen unohdetaan liian usein

Julkaistu:

Parisuhde
Vuorovaikutuksen merkitystä suhteen onnistumiselle ei voi tai kannata väheksyä, kertoo psykologi.
Miten löytää parisuhteen, joka kestää ajan kolhuja, arjen harmautta ja vaikeitakin vaiheita?

Sitä miettii moni meistä. Harvalla on kuitenkaan tarjota kysymykseen mitään yksiselitteistä vastausta, joka aidosti tepsisi erilaisissa rakkaustarinoissa. Usein puhutaan juuri itselle sopivasta kumppanista, jonka kanssa palaset loksahtavat kohdalleen kuin itsestään.

Jos juttu ei siis toimi ja ero koittaa, tyypillinen toteamus on se, etteivät he vain sopineet toisilleen, olleet tarpeeksi samanlaisia. Mitä ihmettä se edes tarkoittaa? Voiko tällaiseen kliseeseen nojautua pettymys toisensa perään?

Tätä yhteensopivuuden ylitulkintaa kritisoi esimerkiksi psykologi Anna Salmi Väestöliiton sivuilla julkaistussa kolumnissaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan, että jäisi päämäärättömästi pohtimaan, onko tuolla toisella tarpeeksi samanlaiset kiinnostuksenkohteet ja toimintatavat, täytyisi Salmen mukaan suoda enemmän ajatuksia itse parisuhteelle ja sen toimivuudelle.

Vuorovaikutus ratkaisee

Tutkimusten mukaan kysymys ei siis ole niinkään siitä, ovatko ihmiset samankaltaisia tai yhteensopivia, vaan siitä, millainen vuorovaikutus kahden ihmisen välillä on.

–  Monesti kumppanin etsinnässä kiinnitetään huomiota ulkoisiin asioihin: miltä toinen näyttää, mikä koulutus toisella on. Hyvin harvoin pohdinta lähtee siitä, millaista vuorovaikutus välillämme on, Salmi pohtii.

Toisin sanoen jo tutustumisvaiheessa voi ja pitääkin kiinnittää huomiota toisen osapuolen tapaan keskustella ja kuunnella.

Salmi luettelee avuksi hyvin monenlaisia kysymyksiä:

– Millaiset taidot tuolla ihmisellä on liittyä toisiin? Osaako hän kuunnella hyvin ja olla läsnä? Osaako hän tuoda ajatuksensa esiin ystävällisesti ja toista kunnioittaen? Saisinko hyvin sovittua asioista tämän ihmisen kanssa?

Suhde siis kestää, jos puhuminen ja toisen kuunteleminen toimivat molempiin suuntiin - se on tärkeintä. Silloin molemmilla on tila, jossa he voivat olla aidosti omana itsenään.

Muista katsoa myös peiliin

Yhtä lailla näitä kysymyksiä voi osoittaa itselleen. Jos parisuhde tai sen käynnistely toisensa jälkeen kariutuu, saattaa olla, että omissa taidoissa vuorovaikuttaa on petrattavaa.

Tärkeää on Salmen mukaan aito kuunteleminen ja se, että saa toisen tuntemaan olonsa hyväksytyksi eleillään ja sanoillaan.

Myös aiemmin Ilta-Sanomissa on painotettu puhumisen tärkeyttä. Esimerkiksi Elina Tanskanen on neuvonut sanomaan toiselle kivoja asioita. Pieni rehellinen kehu keskellä arkea saattaa olla ratkaiseva.

Toimivassa suhteessa ei kuitenkaan vain leperrellä, vaan myös kyetään puhumaan niistä kipeämmistä ja vaikeammistakin asioista.

Tanskanen on myös korostanut uskallusta olla eri mieltä asioista. Hyvä vuorovaikutus ei olekaan sitä, että keskustelu on pelkkää kaunista yhteisymmärrystä.

Vaikka eri mieltä oltaisiin, terveessä ja hyvässä suhteessa vuorovaikutuksen peruspilarit, kuten juuri kuuntelemisen taito, ovat edelleen läsnä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt