Kuka sinun suhderoolimallisi on? Seksuaaliterapeutti kertoo, miksi kannattaa ottaa roolimalli – voi olla ystävä tai julkkiskin - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Kuka sinun suhderoolimallisi on? Seksuaaliterapeutti kertoo, miksi kannattaa ottaa roolimalli – voi olla ystävä tai julkkiskin

Voit päästä alkuun vaikkapa miettimällä tuntemiasi ihmisiä: millaisia suhteita esimerkiksi ystävilläsi ja sukulaisillasi on?

Julkaistu: 29.6.2018 14:33

Ihmiset, joita ihailemme ja jotka inspiroivat meitä, kertovat ennen kaikkea meistä itsestämme.

Roolimalleista on aikuisille, fiksuillekin ihmisille hyötyä elämän eri osa-alueilla: huikea kollega voi inspiroida uralla ja ja oma vanhempi voi antaa suuntaa sille, miten haluaa itse oppia kohtelemaan omaa lastaan.

Yllättävän moni kuitenkin toteaa, ettei ole saanut lapsuudessaan kovin hyviä eväitä, mitä tulee rakkauteen ja ihmissuhteisiin. Voi olla, että kotona ollaan riidelty rajusti, perheen aikuisten välillä ei ole juuri ollut hellyyttä ja rakkautta tai vanhempi on voinut tietoisesti puhua lapselleen siitä, miten ihmiset ovat petollisia ja rakkaus satuttaa.

Roolimalleista on hyötyä muun muassa kiperissä tilanteissa, jolloin voi hetkeksi tarkastella tilannetta arvostamansa roolimallin näkökulmasta ja keksiä sitä kautta hyviä ratkaisuehdotuksia.

Onneksi roolimallin ottaminen itselle ei ole koskaan liian myöhäistä. Voit päästä alkuun vaikkapa miettimällä tuntemiasi ihmisiä: millaisia suhteita esimerkiksi ystävilläsi ja sukulaisillasi on? Mitkä noista suhteista ovat oletustesi mukaan onnellisia ja miksi? Mistä asioista tunnistat osapuolten olevan onnellisia? Millaista oletat, että noiden parien arki on? Mitkä tekijät tekevät suhteesta niin hyvin toimivan?

 Pohdinta on vielä antoisampaa silloin, kun sitä jakaa kumppaninsa kanssa.

On hyvä tiedostaa, ettei toisten elämästä tietenkään voi saada havaintoja tekemällä ja kyselemälläkään täyttä totuutta selville. Idea onkin tutkia niitä mielikuvia, joita ympärilläsi olevat suhteet sinussa herättävät.

Tämän vuoksi tarpeen tulee mielikuvien herättelijänä voi käyttää vaikkapa julkisuudesta tunnettuja ihmisiä, kunhan pitää visusti mielessään sen, ettei oma käsitys oikeasti vastaa todellisuutta, vaan kuvaa ennen kaikkea omia arvoja ja niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Ihmiset, joita ihailemme ja jotka inspiroivat meitä, kertovat ennen kaikkea meistä itsestämme.

Pohdinta on vielä antoisampaa silloin, kun sitä jakaa kumppaninsa kanssa. Arvostatteko suhteessa samantyyppisiä asioita, millaisia kumppaneita haluatte olla toisillenne? Herääkö keskustelun pohjalta jotain sellaista, mitä haluatte lähteä arjessanne muuttamaan?

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?