Seksi & Parisuhde

Tuore tutkimus: Näin tunteesi saatetaan tulkita huomaamatta täysin väärin

Julkaistu:

Sukupuoli
Ihminen on omalle sukupuolelle ominaisten tuntemusten ja kehonkielen vanki, kertoo tuore tutkimus. Siis, mitä ihmettä?
Kehonkielen merkitys ihmisten välisessä kommunikaatiossa on kiistaton. Vaikka pyrkisi pitämään sanansa hallussa ja ilmeen kuinka neutraalina tahansa, jalkojen tai käsien pienikin liike saattaa paljastaa tuntemuksia, jotka tahtoisi vain kätkeä. Toisaalta ne yhtä lailla saattavat lisätä tahatonta viehätysvoimaa.

Olemme esimerkiksi kertoneet, että heiluva pää ja posken tai kulmakarvan hipaisu voivat olla merkki valehtelusta.

Alitajuinen silmien liike taasen kielii ihastuksesta. Jos on romanttisessa mielessä kiinnostunut jostakusta, tuijottaa todennäköisesti toisen kasvoja ja rintaa.

Psychology Today -lehti uutisoi hiljattain Gijsbert Bijlstran luotsaamasta, hollantilaisyliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa myöskin tutkittiin kehonkieltä painottaen eritoten sukupuolieroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset olivat melko erikoisia ja yllättäviä.

Kiukku ja suru sukupuolisidonnaisia

Hollantilaiset toteuttivat kokeen, jossa tutkittiin nopeutta, jolla ihmiset reagoivat naisten ja miesten kehonkielen kuvaamiin tuntemuksiin.

Keskiössä olivat kiukku, joka näyttäytyi tutkimuksessa tyypillisenä miesten tunteena, sekä suru, joka oli asetelmassa enemmän naisille ominainen tuntemus.

Selvisi, että tutkittavat reagoivat nopeammin juuri sellaiseen kehonkieleen, jota he pitävät jommallekummalle sukupuolelle tyypillisempänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin sanoen surun murtaman naisen silhuetti noteerattiin surulliseksi nopeammin kuin suruaan myöskin kehonkielellä ilmentävä mies.

Et pääse itseäsi pakoon

Tutkimuksessa korostui se, että toisten kehonkieltä ja tunteita ei suinkaan lueta tai tulkita neutraalisti, ”alhaalta ylös”.

Asia on pikemminkin päinvastoin: kehonkieltä tarkkailevan omat ennakko-oletukset ovat ratkaisevassa asemassa. Ne saattavat samalla vääristää kuvaa, jonka tarkkailija toisesta ihmisestä saa.

Vaikkei siis tarkoituksella toisikaan esille kiukkua tai surua, sukupuoli saattaa johtaa ihmiset tulkitsemaan toisen kehonkieltä yleisen olettamuksen mukaan.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Sitä, että omalle sukupuolelleen ominaisia tuntemuksia on vaikea paeta. Joten jos nainen näyttää kehonkielellään kiukkua, tämä saattaa jäädä täysin huomaamatta.

Jos taasen hän ilmentää surua, tämä huomataan – tai jopa vain kuvitellaan – herkästi.

Lähde:

Psychology Today -lehti

Bijlstra, G., Holland, R. W., Dotsch, R., & Wigboldus, D. J. (2018). Stereotypes and prejudice affect the recognition of emotional body postures.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt