Narsistit tuppaavat hallitsemaan lähipiirinsä elämää. Iso N kannattaa ehkä konmarittaa elämästä, mutta aina kyseisen ihmistyypin läsnäoloon ei voi vaikuttaa – varsinkaan silloin, jos narsisti pesii työyhteisössä.
Tutkimusten mukaan narsistit ovat äärimmäisen huonoja vastaanottamaan kritiikkiä tai kommentteja, mutta yhtä asiaa he vihaavat yli kaiken: kun joku sanoo heille ei.
Videolla kerrotaan, mistä merkeistä narsistin saattaa tunnistaa.
Psychology Todayn mukaan lauseiden ”ei, olet väärässä” tai ”ei, et voi” kuuleminen on narsistille raju paikka. Kaikkein pahin on lausahdus hänelle on: ”ei, en suostu”.
Kielteisen vastauksen antaminen työelämässä on erityisen räjähdysherkkää silloin, kun esimiehellä on narsistisia piirteitä. Englanninkielisessä maailmassa tätä kutsutaan termillä ”managerial narcissim” (vapaasti suomennettuna johtotason narsismi). Tutkimuksen mukaan johtajatehtävissä oleva narsisti voi luoda työpaikalle kaaosta, sillä hän näkee eri mieltä olevat kollegat vihollisina.
Esimiehen pyynnöille voi toisinaan olla muutenkin vaikeaa sanoa ei, mutta erityisesti narsistipomo voi kimpaantua kieltävästä vastauksesta.
Tilanne on monimutkainen! Et voi hypätä menneisyyteen ja korjata kenenkään narsismiin johtaneita kokemuksia, mutta voit ainakin tiedostaa, mistä narsistinen raivo kumpuaa.
Narsistin kanssa asioidessa kannattaakin valmistella sanomisensa huolella ja suhtautua häneen lähtökohtaisesti empaattisesti. Näin narsistien kanssa työskentelystäkin tulee ainakin, noh, vähän helpompaa.
Kieltävien vastausten suunnittelu ja narsistin egoa suojelevien sanojen tarjoaminen pehmentää tilanteita, joissa pitää sanoa ei. Jos työpaikalla on narsisti, suunnittele vastausstrategia pitkälle tähtäimelle sopivaksi. Näin voit jopa saavuttaa alkuperäisen tahtosi, kun tiedät, että yhteenotto narsistin kanssa vain provosoi häntä lisää.
Lue myös:
Vanhempani on narsisti – tuleeko minustakin sellainen?
Elätkö introvertin narsistin kanssa? Nämä 7 merkkiä paljastavat