Seksi & Parisuhde

Mitä vaginalle käy, jos ei harrasta seksiä ollenkaan?

Julkaistu:

Me Naiset
Naistentautien erikoislääkäri kertoo, miten huolehtia alapään hyvinvoinnista, kun ei harrasta seksiä.
35 prosenttia harrastaa seksiä harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Tämä selviää Me Naisten kyselystä.

Jos seksiä on niinkin harvakseltaan, vaginakin saa olla rauhassa. Mutta kun alakerrassa ei kuhise, voiko se vaikuttaa terveyteen? Mitä vaginalle käy, jos sitä ei käytä seksin harrastamiseen?

Monet elävät siinä luulossa, että paikat kiristyvät, mitä vähemmän yhdyntää harrastaa.

Naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä sanoo, että seksin puuttuminen ei itsessään muuta vaginan olemusta. Niin pitkään kuin naisen hormonitoiminta pysyy normaalina ja lantiopohjalihaksisto kunnossa, ei emättimessä tapahdu supistumisen kaltaisia muutoksia. Muutokset ilmenevät vasta vaihdevuosien alettua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kimmoisuus katoaa ja limakalvot voivat kuivua. Mutta jos vanhempana ei juurikaan ole seksielämää, niin vaivoja ei välttämättä edes huomaa, Niemelä sanoo.

Vaginan hyvinvoinnista huolehditaan samalla tavoin – oli seksiä tai ei. Paikat pestään lämpimällä vedellä, eikä hygieniatuotteille ole tarvetta. Kemikaaleilla kyllästettyjä pikkuhousunsuojia kannattaa välttää, ja öisin nukkua ilman mitään alaosaa.

Seksi voi sattua

Kysyimme aiemmin seksologi Marja Kihlströmiltä, voiko emätin jopa muurautua umpeen ja immenkalvo kasvaa takaisin, mutta hänkin kumoaa väitteen pötypuheeksi. Huoltotoimenpiteiksi hän vinkkaa harrastamaan itsetyydytystä, jos muuta yhdyntää ei ole.

– Itsetyydytys ylläpitää lantiopohjan lihaksia ja pitää limakalvot hyvinä. Jos ei ole harrastanut seksiä pitkään aikaan, kannattaa aloittaa itsetyydytyksellä, Kihlström sanoo.

Seksi voikin sattua, jos sitä harrastaa pitkästä aikaa.

Tällöin kyse on juuri limakalvojen kuivuudesta, Niemelä selittää. Limakalvot voivat reagoida ”mekaaniseen ärsytykseen”. Naisen kosteuteen yhdyntätilanteessa vaikuttaa myös psyykkinen puoli: eli onko seksiin virittäydytty tarpeeksi hyvin. Sitä ei moni tule ajatelleeksi.

– Jos seksiä ei ole ollut pitkään aikaan, pelkkä jännitys voi estää limakalvojen kostumista ja sen vuoksi seksi tekee kipeää, Niemelä sanoo.

Lue myös:

Naiset kertovat: Näin saan parhaiten orgasmin

Kärsitkö sinäkin masentuneesta vaginasta? Näin sitä voi hoitaa itse

Kuinka usein sinkuilla oikeasti on seksiä – ja kuinka usein sitä haluttaisiin? Selvitimme

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt