12 kokemusta elämästä pihin puolison kanssa: ”Mies laski asiointikerrat vessassa ja kuunteli oven takana, käytinkö suihkua” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

12 kokemusta elämästä pihin puolison kanssa: ”Mies laski asiointikerrat vessassa ja kuunteli oven takana, käytinkö suihkua”

Julkaistu: 12.6.2018 19:00

Pihi puoliso voi ottaa oman leivänpaahtimen mukaan ruotsinlaivalle tai kieltää ranskanperunoiden ostamisen.

Kuusikymppinen Anna kertoi eläneensä kolmekymmentä vuotta avioliitossa pihin miehen kanssa.

Mies maksoi osansa asumiskuluista, mutta siihen hänen osallistumisensa perheen yhteisiin menoihin sitten jäikin. Mies ei halunnut maksaa esimerkiksi lapsen vaatteita.

– Hän ei käsittänyt, että neljä vuotta sitten ostettu kevättakki ei mahdu enää lapsen päälle, Anna kertoi.

Annan tilanne oli epäreilu, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen. Pihin puolison kanssa elämisestä on kokemuksia myös hyvin monella IS:n lukijalla. Kuulostavatko nämä tilanteet tutulta:

”On myös pihejä vaimoja. Mies käy työssä ja maksaa kaiken kotona, vaimo vie vielä osan palkasta. Itse ei osallistu mihinkään kuluihin, vaikka on perintömetsää hehtaaritolkulla. Metsää ei myydä tai harvenneta, ja se lahoaa pystyyn. Pihiys on sairautta pahimmillaan, tuhoaa lopuksi kaiken ympärillään.”

Roope

”Seurustelin miehen kanssa, joka oli näppärä käyttämään rahaa, kun mulle tuli päiväraha. Piti olla sen saakelin kymmentä laatua joka tavaraa ja ruokaa. Hänen rahoistaan hän piti tarkkaa kirjaa, laski jopa montako kurkkuviipaletta riittää leivälle ja montako palaa wc-paperia saa käyttää isoon hätään. Ja aina sopivasti bensatankki tyhjeni, kun minun rahapäiväni oli käsillä. Hän tarvitsi kaikkea mahdollista. Kun kaupassa olimme hänen rahoillaan, piti melkein anella että saako tuota ottaa...”

hallelujaa

”Oli kauheaa kun vanhin poikani oli nuori, enkä pystynyt ostamaan hänelle edes uusia farkkuja, koska mies ei osallistunut koskaan vaateostoksiin. Vingutin luottokorttejani niin että jouduin vaikeuksiin – mutta selvisin. Aina olin töissä vaikka välillä myös mammalomalla.”

Naarastiikeri

”Olin avoliitossa, jossa mies laski asiointikerrat vessassa ja kuunteli oven takana käytinkö suihkua vessa-asioinnin jälkeen. Ei saanut kuluttaa vettä ja vessapaperia ei saanut käyttää kahta palaa enempää. Käytetyt patterit piti säästää kaiken varalta.”

Mimmi72

”Itse olen pihi ja koetan ostaa kaiken tarpeellisen tarjouksista. Kaiken mahdollisen koetan kuluttaa loppuun, ennen kuin ostan mitään uutta. Vaimolla ja minulla ei ole yhteistiliä, eikä tule. Kummallakin omat käyttötilit, omat säästötilit ja omat osaketilit. Vaimo hoitaa suurimmaksi osaksi ruokaostokset jne, sekä lyhentää kokonaan asunnon lainan. Itse maksan vain vastikkeen, oman puhelinlaskuni ja koko perheen vakuutukset. Silloin tällöin ostan muksulle jotain. Tavara mitä ei enää tarvita myydään eteenpäin ja kerätään vielä pulloja, jotta saa lisätienestiä. Aloitin säästämään 6-vuotiaana ja olen säästänyt siitä asti, enkä ole rahoja tuhlaillut.”

Adrenaliiniaddikti81

”Entinen mieheni on todella tarkka rahoistaan. Hän ei sysää ostoslaskua muiden kontolle tai elä siivellä, mutta hän pitää hyvin hyvin tarkkaan huolta jokaisesta sentistä. Esimerkiksi kerran saimme ilmaisen risteilylahjakortin ruotsinlaivalle. Ex-mieheni ei kuitenkaan ilmaisesta risteilystä huolimatta halunnut tuhlata rahaa laivan ravintoloissa, joten hän otti leivänpaahtimen ja eväät mukaan risteilylle! Kun muut nauttivat laivan buffetista, söimme me omia, toki herkullisia, paahtoleipiä hytissä. En kuitenkaan pidä eksän pihiyttä huonona asiana. On monta asiaa, joista minä voisin omassa taloudenhallinnassani ottaa mallia.”

Sirpa

”Minulla ja parilla muulla vanhemmalla vaimoihmisellä ainakin miehet maksatti kaiken – ja jos palkkaa ei ole, ilmaistyö kyllä kelpaa vuosikymmeniäkin. Huippu oli, kun ihmettelin äitini kanssa, mihin plussabonukseni hävisivät. Mies oli vienyt nekin kaikessa hiljaisuudessa: omista ja vanhan äitini ruokaostoksista.”

Maalta

”Muutin lapseni kanssa miehen luo, joka vaikutti kunnolliselta. Määräaikainen työsuhteeni päättyi juuri äitiysloman alkaessa, ja äitiysloman loputtua päivärahoilla eläminen jatkui työttömänä. Maksoin vuosia vastikkeen, sähköt, puhelinlaskut ja ruoat, ja kun tili oli tyhjä keskellä kuukautta, sain kuulla ihmettelyä, mihin olin rahat tuhlannut. Mies jatkoi loppukuukauden omin eväin, ja minä ruinasin rahaa sukulaisiltani. Kukapa semmoista kestää? Lapset ja tavarat mukaan neljän vuoden kituuttamisen jälkeen, ja muutama vuosi meni toipumiseen elämästä erikoisen miehen kanssa.”

Rauha hänen sielulleen

”Tuttavapiirissä on mies, joka kieltää vaimoaan ostamasta koskaan ranskanpottuja, koska ”perunan kilohinta nousee niissä korkeaksi”. Mies laskee koko ajan, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä rahoilla. Vaimoparka tekee kaiken kotona itse.”

Ahne ja pihi

”Aikoinaan menin avioon maalaistalon pojan kanssa. Asuimme Helsingissä. Ehdotin hänelle asuntosäästämistä muiden nuorten parien tavoin. Hän vastasi: ”Säästä sinä, minä saan aikanaan kotoa rahaa, ei minun tarvitse.” Myöhemmin koko talous luisui minun kontolleni. Hän käytti omat rahansa, myös ne mainostetut perintörahansa, kavereiden kanssa ryyppäämiseen. Onneksi älysin ottaa eron vuonna 1967. En vain ole enää uskaltanut avioitua uudelleen, oli niin rankka kokemus se ex.”

Viiden vuoden helvetti

”Toinen ei tajua millaisia laskuja tulee, kaupassa ei perhettä varten ole juuri koskaan käynyt. Ei edes tiedä, mitä kaikki perheelle maksaa. Vuodet ovat kuluneet ja yhteiselo näin mietityttää.”

Työtön 51v

”Tuttavani mies ei ostanut ikinä vaippapakettia, vaatetta lapselle tai ruokaa huusholliin. Ne oli vaimon ostettava. Vaimon oli maksettava kuitenkin puolet asumiskuluista, sähköstä, vesimaksuista ynnä muusta. Välillä mies jätti sähkölaskuista oman puoliskonsa maksamatta ja asunnosta suljettiin sähköt. Mies saattoi kutsua vieraita, omia sukulaisiaan, mutta vaimon oli ostettava tarjoilut. Eron jälkeen miehelle oli järkytys, että joutui maksamaan elatusmaksua lapsestaan. Mies tienasi noin kolme kertaa enemmän kuin vaimo, mutta valitteli silti aina rahapulaa. Mitenkähän mahtaa pärjäillä nykyään – ehkä on löytänyt uuden ruokkijan.”

Käenpoika

Yhteisen kodin menot eivät aina jakaudu ihan reilusti.

Yhteisen kodin menot eivät aina jakaudu ihan reilusti.

Tuoreimmat osastosta