Seksi & Parisuhde

Anna eli 30 vuotta pihin miehen kanssa – kun vaimo jäi työttömäksi, tilanne muuttui sietämättömäksi

Julkaistu:

Me Naiset
Annan mies maksoi osansa asumiskuluista, mutta ei osallistunut mihinkään muihin menoihin. Asiantuntijan mukaan pihiydellä on usein pitkät juuret, jotka saattavat juontua lapsuuteen.
Anna, 65, eli kolmekymmentä vuotta avioliitossa pihin miehen kanssa.

– Menimme naimisiin parikymppisinä, jolloin kummallakaan ei ollut rahaa, hän kertoo.

Miehen taipumus saituuteen alkoi käydä ilmi, kun tämä sai valtiolta viran ja hyvän palkan. Anna teki keikkatöitä ja tienasi paljon vähemmän. Kun parille syntyi lapsi, Anna jäi toviksi kotiin hoitamaan vauvaa.

– Mies ei milloinkaan käynyt kaupassa tai laittanut ruokaa, sillä ne olivat hänestä naisten juttuja. Hänellä ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä ruoka maksaa. Itselleen hän saattoi kuitenkin käydä hakemassa neljä pulloa olutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Annan mies maksoi kyllä osansa asumiskuluista, mutta muuten hän ei halunnut osallistua perheen yhteisiin menoihin eikä esimerkiksi maksaa lapsen vaatteita.

– Hän ei käsittänyt, että neljä vuotta sitten ostettu kevättakki ei mahdu enää lapsen päälle, Anna kertoo.

1990-luvulla Anna oli työttömänä muutaman vuoden. Kun hänen ansiopäivärahansa loppui, tilanne muuttui sietämättömäksi.

– Siihen aikaan Kelalta saatava työmarkkinatuki oli tarveharkintaista. Koska mieheni tienasi niin paljon, minä en saanut markan markkaa. Mieheltä ei kuitenkaan rahaa herunut.

Onneksi tilannetta kesti vain muutaman kuukauden. Sitten Anna pääsi kokkikurssille ja sai siitä päivärahaa.

Arkiset asiat ärsyttävät

Me Naisten verkkokyselyn perusteella Annan kokemus ei ole ainoaa laatuaan. Kymmenet ihmiset kertoivat, miten saidat läheiset ärsyttävät ja hankaloittavat arkea. Usein kyse oli pienistä arjen teoista.

– Jos ex-mieheni auton tankki oli tyhjä, hän otti minun autoni, jolloin minä jouduin oman autoni lisäksi tankkaamaan myös hänen autonsa. Ruokakaupassa miehen lompakko oli unohtunut aina kotiin, nimimerkki Kiitos ei enää koskaan kertoo.

– Työpaikallamme on eräs todella pihi muilla maksattaja. Joudun tekemään töihin kahdet eväät, sillä hänellä on tapana syödä salaa muiden eväitä. Kun henkilö jää kiinni, hän vain pahoittelee ja vetoaa surkeaan taloudelliseen tilanteeseensa, nimimerkki Villasukka kertoo.

Kyselyyn vastanneiden mukaan tilanne häiritsee etenkin silloin, kun pihillä ihmisellä olisi varaa maksaa, mutta silti hän laittaa mieluummin toisen maksamaan.

Pihiys johtuu lapsuudesta?

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen sanoo, että pihiys voi johtua monesta eri syystä. Usein tavalla on pitkät juuret, jotka voivat juontua lapsuuteen.

– Hyvin niukoissa oloissa varttunut henkilö voi kokea ahdistusta rahan menettämisestä.

Kysymys voi olla siitä, ettei ihmisellä ole perusturvallisuuden tunnetta, ja hän yrittää hankkia sitä keräämällä rahaa. Todellisuudessa pelkällä rahalla tätä tunnetta ei pysty ostamaan.

– Pihiys voi kertoa syvästä ahdistuksesta. Se on traagista.

Toisaalta itaruus voi olla merkki myös siitä, että ihminen on manipuloiva ja haluaa käyttää valtaansa muihin niin, ettei maksutilanteissa kaivakaan omaa lompakkoaan esiin.

Pihiys voi pilata ystävyyssuhteet

Vaikka yhden itaruus ärsyttää lähipiiriä, useimmiten se haittaa eniten ihmistä itseään: ystävyyssuhteita on nimittäin vaikea pitää yllä, jos ei ole koskaan valmis kutsumaan toista kylään, ostamaan toiselle lahjaa tai osallistumaan yhteiseen ravintolalaskuun.

– Ystävyys perustuu vastavuoroisuuteen. Pyydetään vuoron perään kahville tai mökille. Kestitään ystävää, mutta oletetaan myös, että seuraavaksi toinen tarjoaa. Jos toinen ei pyydäkään, ystävyys alkaa hiipua, Vaaranen sanoo.

Pahimmillaan pihi siis jää yksin. Kyselyyn osallistuneet kertoivat, miten tuttujen rahankäyttö on hiertänyt ystävyyssuhteita.

– Ystävän puoliso tykkäsi tulla kyläilemään, jos luvassa oli tarjoiluja. Hän ei kuitenkaan saapunut silloin, kun olisi pitänyt vaikka tuoda lahja. Itse hän ei koskaan kutsunut ketään mihinkään, nimimerkki Marika sanoo.

Jos aina maksattaa muilla eikä itse koskaan osallistu yhteisiin menoihin, jää helposti porukan ulkopuolelle.

– Kun olimme nuorempana neljän hengen porukalla baarissa, sovimme, että jokainen tarjoaa vuorollaan kierroksen. Porukassa oli yksi, joka meinasi aina laistaa. Lopulta sanoimme, että osta sinä vain omat juomasi ja me muut menemme vuoron perään maksamisella, nimimerkki mk kirjoitti.

Miten pihiyden voi ottaa puheeksi? Entä, miten Anna ja mies jakoivat omaisuutensa, kun liitto päättyi avioeroon? Lue koko juttu Menaiset.fi:stä.

Lue myös:

Vessapaperin arkkihinta ja 18 muuta asiaa, jotka pihin miehen puolisona oppii

Valitteletko varattomuutta, vaikka syöt ulkona ja sinulla on säästöjä? Taidat olla rikasköyhä

Tunnistatko kaikki? Siivelläeläjä, kulissihöveli ja 7 muuta tapaa olla pihi

Millaisia kokemuksia sinulla on piheistä ihmisistä? Kerro alla kommenttiboksissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt