Seksi & Parisuhde

Taas se aika vuodesta: parisuhteen kesälomakriisi! Asiantuntija neuvoo, kuinka välttää erimielisyydet – ja ero

Julkaistu:

Kesälomakriisi
Parisuhteen kesälomakriisin voi välttää ennakoimalla sen, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kirjoittaa.
Ihmisillä on hyvät syynsä odottaa kumppanin kanssa vietettävää kesälomaa. Parhaimmillaan lomalla pääsee irtautumaan arjesta ja nauttimaan niin elämästä kuin rentouttavasta ajasta kumppanin kanssa. Totta on myös se, että avioerohakemusten määrä nousee elokuussa.

Kun vietetään paljon aikaa yhdessä eikä ole koko aika kiire johonkin, on helpompi tehdä huomioita siitä, miten suhde voi. Lomaa ei tietenkään ole velvollisuus viettää koko ajan toisessa kiinni nyhjäten – on ihmisiä, jotka tietoisesti viettävät lomat tahoillaan esimerkiksi sen vuoksi, että heidän kiinnostuksen kohteensa ovat niin erilaiset. Jokainen tietää itse, mikä hänelle ja hänen suhteelleen toimii parhaiten, kunhan on riittävä rehellinen sekä itselleen että kumppanilleen.

Kuitenkin jos nahistellaan koko ajan tai toisesta tuntuu siltä, että joutuu koko ajan taistelemaan kumppaninsa huomiosta tämän harrastuksen, ajanviettoprojektin tai älypuhelimen kanssa, tilanteelle on luonnollisesti tehtävä jotain. Oma lukunsa ovat sukulaisissa tai lomareissuilla tapahtuvat välienselvittelyt: miksi pinna kiristyy anopin mökillä tai kenen syy oli se, että lentokentälle lähdettiin liian myöhään.

Parhaimmillaan yhteinen pitkähkö loma on elvyttävintä, mitä suhteelle voi tapahtua: sen ansiosta voi muistaa, miksi olette yhdessä, rakkaus vahvistuu ja pari saa kosolti onnellisia yhteisiä muistoja. Sitä, miten loma sujuu, ei tietenkään voi kontrolloida, mutta lomaa kannattaa suunnitella muillakin tavoin kuin pelkästään matkalippuja ja hotellihuoneita varailemalla.

Ennakointia voi tehdä esimerkiksi puhumalla hyvissä ajoin ennen loman alkua seuraavanlaisista kysymyksistä:
  • Miten kummankin toiveet ja tarpeet loman suhteen voitaisiin ottaa huomioon? Miten pidätte huolta siitä, että odotuksenne ovat realistisia?
  • Mihin haluatte käyttää lomalla enemmän aikaa, kun arjen velvollisuudet eivät paina?
  • Miten itse kukin voi hoitaa stressiään ja purkaa huoliaan joko ennen loman alkamista tai loman alussa?
  • Mitä haluaisitte opetella tai kokeilla loman suoman energian siivittäminä?
  • Mistä voisitte kumpikin joustaa lomalla?
  • Mistä ihanasta voisitte nauttia yhdessä loman aikana?
Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt