Heli, 49, lähti työn vuoksi Beniniin ja tapasi 18 vuotta nuoremman Gogon: ”Aivan liian nuori ja aivan liian komea” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Heli, 49, lähti työn vuoksi Beniniin ja tapasi 18 vuotta nuoremman Gogon: ”Aivan liian nuori ja aivan liian komea”

Heli Agbodjakin lähti Afrikkaan työkeikalle, mutta nyt hänellä on siellä myös aviomies ja koti. Sitä hän ei tiedä, missä on vuoden kuluttua.

– Aivan liian nuori ja aivan liian komea, Heli toteaa miehestään Gogosta. Pari tutustui juoksulenkeillä rannalla.

10.6.2018 9:04

Siitä on vain vuosi, kun Heli Agbodjakin, 49, lähti työprojektin takia Afrikan Beniniin. Hän oli eronnut ja lapset olivat jo aikuisia, joten irtiotto tutuista kuvioista ei ollut vaikeata.

– Sanoin, että menen kehittämään itseäni ja lukemaan kirjoja. Olenkin lukenut, mutta kehityksestäni tiedän vasta myöhemmin, Heli naureskelee tavatessamme hänen Helsingin-kodissaan.

Afrikkaan lähtiessään Helin sukunimi oli vielä Mathur. Maaliskuussa hänestä tuli rouva Agbodjakin.

Tapahtui se, mitä hän ei mitenkään odottanut: rakastuminen.

Mutta kerrotaanpa ensin, miksi bioanalyytikkona työskentelevä Heli lähti Afrikkaan.

Hänen työantajansa Yhtyneet Medix Laboratoriot tarvitsi osaavan henkilön Villa Karon yhteyteen rakennettuun laboratorioon. Heli vastasi ehdotukseen heti myöntävästi.

 En tiedä, mitä teen vuoden kuluttua. Mutta pitääkö sitä tietääkään? Eivät suunnitelmat muutenkaan aina toteudu.

Villa Karo on suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi, ja työ liittyy rokotetutkimukseen: Beninissä ja Suomessa alettiin tutkia rokotetta, joka on kehitetty suojaamaan ETEC-bakteerilta. Se on yleisin matkaripulin aiheuttaja, ja rokotteesta hyötyisivät etenkin kehitysmaiden lapset.

Rokotustutkimusta johtaa professori Anu Kantele. Grand Popon kylässä laboratoriossa työskentelee kaksi ihmistä. Tutkimustiimiin kuuluu myös koordinaattorina toimiva lääkäri ja apukoordinaattori.

– Meillä on myös ”kakkakuski”, jolla on työsuhdemopo ja kännykkä, Heli kertoo.

Jos tutkimukseen osallistuvalla turistilla on ripuli, kakkakuski pöräyttää mopolla hakemaan näytteen viljeltäväksi. On myös yleinen ”kakkapäivä”, jolloin kaikilta otetaan näyte.

Tutkimusprojektiin osallistuu noin 800 suomalaista, jotka lomailevat Beninissä kaksi viikkoa. Pakollisena ohjelmana heillä on vain ulostusnäytteiden antaminen ja erilaisten kaavakkeiden täyttäminen.

– Me käsittelemme ulostenäytteet sellaiseen muotoon, että ne voi lähettää kuivajäässä Suomeen, Heli Agbodjakin kertoo.

”Olen niin ihoriippuvainen, etten suostu etäsuhteeseen”

Projekti kestää tämän vuoden loppuun. Helin työt jatkuvat Beninissä toisessa projektissa mutta eivät välttämättä kovin kauan.

– En tiedä, mitä teen vuoden kuluttua. Mutta pitääkö sitä tietääkään? Eivät suunnitelmat muutenkaan aina toteudu, Heli toteaa.

Helillä olisi Suomessa töitä, mutta hän ei aio asua erossa miehestään, eikä mies haluaisi ainakaan pidemmäksi aikaa ulkomaille.

– Olen niin ihoriippuvainen, etten suostu etäsuhteeseen. Mutta totta kai taustalla kolkuttaa koko ajan ajatus, mitä sitten kun työni Beninissä loppuvat.

Kun Heli Agbodjakin lähti vuosi sitten Afrikkaan työprojektin takia, häät eivät kuuluneet hänen suunnitelmiinsa.

Heli tutustui Godfried ”Gogo” Agbodjakiniin, 31, kun he alkoivat lenkkeillä yhdessä. Juoksulenkille Heli suostui, kun Gogo sanoi, että samalla voidaan mennä uimaan.

– Siellä ei voi yleensä uida kovan merenkäynnin takia, Heli huomauttaa.

Heli on myös sukelluskouluttaja, joten hänellä oli palava himo päästä veteen, mutta yksin se olisi ollut liian iso riski.

Syömään Gogo sattui kutsumaan sellaisena iltana, kun Heliä hieman kypsytti soluasuntoelämä. Ja sitten se vain tapahtui. Rakastuminen.

Heli tietää, mitä jotkut ajattelevat: siinä taas yksi ikääntyvä nainen lankeaa nuoreen afrikkalaiseen mieheen, joka luultavasti haluaa vain hyötyä naisesta.

Heidän 18 vuoden ikäeronsa on tosin merkittävää vain joidenkin suomalaisten silmissä. Beninissä kukaan ei pohdi ikäeroa, eikä ylipäätään kenenkään ikää.

– Aivan liian nuori ja aivan liian komea, Heli toteaa miehestään ja nauraa hersyvästi.

”Mikään ei pelota”

Gogon ja Helin kotikielenä on ranska, joka ei Helillä ollut aluksi kovin vahva. Myös hänen siskonsa on naimisissa ranskankielisen miehen kanssa ja heidän vanhempansa asuvat Ranskassa.

– Läheiset ottavat kopin, jos maailmani kaatuu. Olen ollut aina ”täysillä päin seinää” -tyyppi, mikään ei pelota, Heli kertoo.

Suomen-lomallaan Heli kävi vanhempiensa kesämökillä ”Muumitalossa”, jossa on aina avoimet ovet. Vanhemmat ovat niin avarakatseisia, etteivät he äimistelleet tyttärensä nopeata avioitumista.

Helin ja Gogon häät olivat rennot, mutta avioliiton virallistaminen myös Suomessa on ollut tiukka ja pitkä prosessi.

– Naimisiin meno oli Gogolle tärkeämpää kuin minulle. Mutta ajattelin, että miksei: onhan hän ihana mies. Monissa maissa on myös helpompi liikkua avioparina.

 Parisuhteessa pitää tehdä kompromisseja, mutta joissakin asioissa ei pidä taipua.

Kokiksi kouluttautunut Gogo työskentelee turistien kanssa sekä kalastajana. Ruokaa mies pääsee tekemään kotona.

– Beninissä naiset tekevät yleensä kotityöt, mutta minä suostun olemaan vain se, mikä olen: en ole ruoan tekijä. Gogo kysyy joka aamu, mitä haluan aamiaiseksi. Hän tuo ruokaa minulle töihinkin, Heli kertoo.

Pariskunnalla alkoi käydä siivooja, kun Heli hermostui jatkuvaan hiekkapölyyn. Kertaakaan mies ei sanonut, että kyllä rouvan sopisi sentään siivota.

– Parisuhteessa pitää tehdä kompromisseja, mutta joissakin asioissa ei pidä taipua. Gogo-raukka ei tiennyt kenet otti, Heli naurahtaa.

”Olen Gogon mukaan hankala korkeintaan itselleni”

Kun Heli lomaili toukokuussa Suomessa, aviomies ei voinut tulla mukaan. Hän ei ole saanut turistiviisumia, koska ei ole tarpeeksi näyttöä siitä, että hän varmasti palaisi kotimaahansa.

– Suomessa kuvitellaan, että kaikki tänne haluavat ovat pakolaisia, Heli hymähtää.

Tässä parisuhteessa mies on rauhallinen, nainen vähemmän rauhallinen. Heli uskoo, että aviomies olisi päässyt helpommalla jonkun toisen kanssa.

– Mutta olen Gogon mukaan hankala korkeintaan itselleni, Heli kertoo hymyillen.

Heli Agbodjakinin aikuiset pojat pyörittelivät hetken silmiään kuullessaan äitinsä avioitumisesta. – Kai ne ajattelivat, että hulluhan se on aina ollut, Heli nauraa.

Yleinen oletus on, että 31-vuotias mies haluaa vielä lapsia. Niin Helikin ajatteli.

Hän jankutti aikansa miehelleen, että tämä haluaa varmasti lapsia, mutta mies ilmoitti tehneensä päätöksensä, ettei halua lapsia.

– Voisin pohtia tätä ongelmaa koko ajan, mutta se olisi turhaa. Jos elämä joskus ottaa uuden suunnan, sitten menen siihen suuntaan, Heli päättää.

Ilman Afrikkaan lähtöä elämä olisi urautunutta

Afrikassa Heli kaipaa eniten kahta poikaansa, jotka hetken aikaa pyörittelivät silmiään kuullessaan äitinsä avioitumisesta.

– Kai ne ajattelivat, että hulluhan se on aina ollut, Heli nauraa.

Suomessa käydessään Heli riemuitsi myös lämpimästä suihkusta, josta vesi ei yllättäen lopu. Mutta Beninissä on muuta hyvää, esimerkiksi yhteisöllisyys.

– Helsingissä on aina kiireen tunne, Beninissä sellaista ei ole. Siellä on aina aikaa pysähtyä tervehtimään tuttuja.

Heli ei nyt mieti, mitä kaikkia vastoinkäymisiä saattaa vielä tulla. Elämässä voi tapahtua mitä tahansa – ja sen takia onneen kannattaa tarttua.

Millaista elämäsi olisi nyt, jos et olisi lähtenyt Afrikkaan?

– Aika urautunutta. Työ olisi hektistä, vapaa-ajalla harrastaisin joogaa ja tapaisin ystäviäni ja perhettäni. Usein makaisin tuossa sohvalla ja katsoisin telkkaria, Heli arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?