Seksi & Parisuhde

Tiesithän? Viheliäinen suun herpesinfektio voi tarttua suuseksin välityksellä – myös oireettomana

Julkaistu:

Seksitaudit
Herpes on salakavala tauti, joka voi tarttua myös oireettomana. Virusta kantava henkilö ei välttämättä tiedä tartunnastaan.
Noin puolet suomalaisista nuorista aikuisista kantaa herpesvirusta, ja suurin osa tietämättään. Kun herpesviruksen kerran saa, säilyy kantajuus koko loppuelämän: tartunta uusiutuu peräti 80 prosentilla tartunnan saaneista. Lääkityksellä oireita voidaan kuitenkin lievittää ja rakkuloiden synty estää.

Herpesvirusta on olemassa kahta tyyppiä: HSV-1 aiheuttaa tavallisesti huuliherpestä ja HSV-2 sukuelinherpestä. Molemmissa tapauksissa on kyse virusinfektiosta, jota ei saada häädettyä elimistöstä koskaan täysin.

Sukuelinherpes on tavallisimpia sukupuoliteitse välittyviä tauteja. Erään selvityksen mukaan joka kuudes 14–49-vuotiaista olisi saanut tartunnan. Sukuelinherpes on yleisempi naisilla kuin miehillä, sillä virus tarttuu herkemmin vaginaan kuin penikseen.

Sukupuoliyhteydessä sekä suuseksissä herpekseltä suojaa vain kondomi. Ja sekin vain peittäviltä osilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisimmin tarttuu naiselta miehelle

Turun yliopistossa tarkistettava väitöstutkimus vahvistaa jo aiempaa tietoa, että valtaosa herpestartunnoista on oireettomia ja myös suun herpesinfektio voi tarttua sukuelimiin suuseksin välityksellä – oireettomanakin.

Turun yliopiston hammaslääketieteenlaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että vastoin yleistä käsitystä oireelliset herpesinfektiot edustavat vain pientä osaa kaikista aikuisväestön herpesinfektioista, sillä suurin osa infektioista on täysin oireettomia.

– Oireettomuudestaan johtuen herpestä kantava henkilö ei itsekään tiedä, että hän erittää virusta sylkeen tai sukupuolielinten limakalvoille, hammaslääketieteen lisensiaatti Johanna Mäki sanoo tiedotteessa.

– Herpesvirus voikin tarttua huomaamatta läheisissä kontakteissa, esimerkiksi suojaamattoman suuseksin välityksellä, Mäki lisää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuseksi lisää herpesviruksen mahdollisuutta erityisesti miehillä, ja se tarttuu todennäköisemmin naiselta miehelle.

Mäki tutki väitöskirjatyössään herpesinfektioiden esiintyvyyttä suomalaisten raskaana olevien nuorten naisten ja heidän miespuolisten puolisoidensa suun limakalvoilla sekä vasta-aineiden yleisyyttä seerumissa ennen synnytystä ja 6 vuotta lapsen syntymän jälkeen. Odotetusti noin puolet tutkituista henkilöistä oli herpesviruksen eli heillä todettiin vasta-aineita seerumissa.