Miten päästä yli epätoivoisesta ihastuksesta? Ammattilainen antaa täsmäneuvon - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miten päästä yli epätoivoisesta ihastuksesta? Ammattilainen antaa täsmäneuvon

Mahdoton rakkaustarina voi tuntua turvalliselta, sanoo seksuaaliterapeutti.

Joskus ihastukseen törmää tarkoituksella.

31.5.2018 15:53

Se parin pöydän päässä istuva söpö opiskelijapoika, jonka somepostauksia tekee koko ajan mieli kurkkia. Tai komea kollega, joka saa palaverissa pään lyömään tyhjää ja vatsan täyteen perhosia.

Ihastuminen on vahva tunne. Joskus se saattaa aiheuttaa hieman erikoisia – jopa epätoivoisia – tekoja ihastuksen kohteen huomioon saamiseksi.

– Ystävä halusi kurkkia miehen työpaikan ikkunoista sisään ja mennä kävelylle niihin aikoihin, kun mies pääsee pois töistä. Oli tosi vaivaannuttavaa, kertoo eräs nainen tässä jutussa.

– Kyttäsin kauan aikaa, että rivitalosta, jossa hän asui vapautuisi asunto. Kun niin tapahtui, vuokrasin asunnon oitis. Vuokra nousi vain noin puolitoista kertaiseksi vanhaan kämppääni verrattuna, mutta silloin se tuntui uhrauksen arvoiselta liikkeeltä, kuvailee toinen.

Kenenkään tunteita ei voi pakottaa. Eikä pakkeihin kannata jäädä roikkumaan tai odottelemaan, jos toisen mieli vaikka muuttuisi.

 Pohdi tilannetta niin, että ystäväsi kertoisi siitä sinulle. Miten neuvoisit häntä?

Mitä ihmettä on meneillään, jos ihastuminen on yksipuolista, mutta siitä ei tahdo päästä yli eikä ympäri?

– Rakkaustarina, joka on mahdoton, voi tuntua turvalliselta. Siinä voi väistää pettymyksen ja sen aiheuttaman kivun. Terapiavastaanotollani olen huomannut, että ihmiset kokevat, ettei kukaan voi olla yhtä ihana tai ihmeellinen kuin hän. Terapiassa lähdemme sitten yhdessä tutkimaan, mitä kaikkea täyttymättömiä toiveita ja asioita rakastumiseen liittyy, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström.

Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Jos tunteet eivät tahdo jäähtyä, on hyvä pysähtyä tutkiskelemaan itseään. Mieti esimerkiksi näitä kysymyksiä:

  • Rakastanko haavekuvaa vai todellista ihmistä?

  • Mikä tekee hänestä niin erityisen, että en tahdo päästää irti?

  • Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos päästän irti?

– Joskus näkökulman vaihdos auttaa. Pohdi tilannetta niin, että ystäväsi kertoisi siitä sinulle. Miten neuvoisit häntä? Kihlström sanoo.

Joskus ihastuminen voi olla sairaalloista. Silloin ihminen ihastuu haastattelemamme psykoterapeutin mukaan enemmänkin ihastumisen herättämään tunteeseen, kuin kohteena olevaan henkilöön. Tämä tunnekokemus aiheuttaa riippuvuutta.

Oletko ihastunut yksipuolisesti, mutta et meinaa päästä yli? Miltä se tuntuu? Kauanko tilanne on kestänyt? Miten olet yrittänyt käsitellä tilannetta? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?