Seksi & Parisuhde

Milloin voi alkaa deittailla eron jälkeen? Seksuaaliterapeutti antaa oman vastauksensa

Julkaistu:

Suhteet
Joskus on viisasta hetken aikaa odotella ja hengitellä sen sijaan, että syöksyy ajattelematta uuteen suhteeseen.
Uusien ihmisten tapailu on helpompaa kuin koskaan, minkä vuoksi moni vastaeronnut tai eroamassa oleva saattaa hetken mielijohteesta mennä Tinderiin ja löytää itsensä tuota pikaa kahvilta – tai suhteesta – jonkun kiinnostavan oloisen ihmisen kanssa.

On kovin yksilöllistä ja tapauskohtaista, milloin on valmis aloittamaan deittailun eron jälkeen. Kalenteriajasta saa toki jotain viitettä, mutta oman työkokemukseni perusteella on eroja, joita on työstetty niin harkiten, että sen osapuolet ovat erittäin hyvin orientoituneita uuteen elämänvaiheeseensa siinä kohtaa, kun ero virallistuu esimerkiksi erilleen muuton takia.

Sitten on ihmisiä, joilla eron prosessointi on pahasti kesken vielä vuosienkin päästä, vaikka he ovatkin jollain tasolla tottuneet siihen, että suhde on päättynyt.

 

Termi laastarisuhde kuvaa hyvin sitä, että eron jättämä haava on niin tuore, että se vuotaa vielä verta ja laastaria tarvitaan.

Suhteet alkavat mitä moninaisimmissa tilanteissa eikä ole mitään olosuhdespeksejä, jotka antaisivat takuun siitä, että suhde tulee onnistumaan. Se, että käsittelee edelliseen suhteeseensa liittyviä asioita ja pikkuhiljaa virittelee verkkoja vesille, ei ole mahdotonta, mutta se vaatii sekä rehellisyyttä että tarkkanäköisyyttä oman toiminnan suhteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Termi laastarisuhde kuvaa hyvin sitä, että eron jättämä haava on niin tuore, että se vuotaa vielä verta ja laastaria tarvitaan. Tärkeintä on siis pysyä kartalla oman toipumisprosessin kanssa – lähteekö haava paranemaan omassa tahdissaan, tulehtuuko se tai tarvitaanko tikkejä.

Ellei omalle toipumiselleen anna tilaa ja aikaa, se saattaa pitkittyä ja monimutkaistua, minkä vuoksi usein on viisasta hetken aikaa odotella ja hengitellä sen sijaan, että syöksyy ajattelematta eteenpäin. Kipu saattaa tällöin helpottua hetkeksi, kun saa uusista ihmisistä itselleen uutta ajateltavaa, mutta se ei valitettavasti muuta sitä tosiseikkaan, että itsellä on vielä vanhojakin juttuja käsiteltävänä.

Se taas on ihan tavallista, että erosta jää jokin jälki. Tuskin kukaan meistä selviää tästä elämästä kokonaan ilman arpia, mutta ajalla on hieno tapa haalistaa niitä. Kauneimmillaan eletystä elämästä jäänyt merkki muistuttaa uudessa suhteessa siitä, että on kiitollinen niistä hyvistä asioita, joita on elämäänsä saanut.

Tällä palstalla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen antaa vinkkejä parempaan parisuhde- ja seksielämään. Hän on myös logoterapeutti ja YTM.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt