Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

Julkaistu: 25.5.2018 19:00

Seksistä haetaan parisuhdestatuksesta riippumatta samantapaisia asioita.

Onko seksielämä parempaa sinkkuna vai suhteessa? Kun Me Naiset kysyi tätä sinkuilta, saatiin lähes sata avointa vastausta, joissa ihmiset kävivät läpi suhtautumistaan seksiin parisuhteessa ja sinkkuna.

Selvisi, että toimivan parisuhteen hyvä seksielämä voittaa sinkkuseksin mennen tullen. Harmi vain, että sinkkujen kokemusten perusteella parisuhdeseksi pysyy harvoin hyvänä vuosien tai vuosikymmenten ajan.

Rakastumisvaiheen parisuhdeseksi on jumalaista, mutta muutaman vuoden päästä viilenee, moni kuvailee. Arki, työt, lapset ja parisuhdeongelmat muuttavat ihanan parisuhdeseksin harvalukuiseksi jyystämiseksi, josta ei saa täyttä tyydytystä.

”Olen sinkkuna tyytyväisempi. Jos parisuhde ei toimi täysin, ei toimi seksikään.

Tämän viimeisimmän parisuhteen seksielämä oli aluksi rajua ja kiihkeää, sitten alkoi tökkiä toisen työstressin vuoksi.

Ensimmäisen mieheni kanssa olin tyytyväisempi, ja toisenkin, alussa, mutta pari vikaa vuotta suhteen vielä kestäessä, seksiä ei ollut enää lainkaan. Suhde oli muuttunut kaverilliseksi, eikä ainakaan minua haluttanut lainkaan.”

Siinä missä mahtavan parisuhdeseksin takana on hyvä parisuhde, näyttää loistavan sinkkuseksin salaisuus olevan hyvässä suhteessa itseen. Niistä vastauksista, joissa kuvaillaan sinkkuseksielämän ihanuutta, välittyy vapautuneisuus ja omanarvontunto.

”Sinkkuna olen löytänyt naiseuteni ja seksuaalisuuteni uudelleen aikuisena naisena. Alun irtosuhteet ovat olleet siihen hyvä juttu!”

Tunne tekee seksin

Kyselyyn vastanneet arvostavat seksissä tunneyhteyttä, rakkautta ja kumppanin tuntemista. Moni näkee näiden toteutuvan paremmin parisuhteessa.

”Suhteessa mietitään enemmän toisen nautintoa kuin omaansa. Myös se, että tietää mistä toinen nauttii, auttaa parempaan seksiin.

Minulle toisen tunteminen on tärkeää. Se tekee seksistä rohkeampaa ja mielenkiintoisempaa.”

Toisaalta sinkkujen seksikumppaneista vain osa on tuntemattomia tai puolituttuja. Moni sinkku harrastaa seksiä entisen kumppaninsa kanssa, ja useammalla kuin joka kymmenennellä kyselyyn vastanneella oli vakituinen seksisuhde.

Vastausten perusteella on selvää, ettei henkinen yhteys seksikumppanin kanssa riipu siitä, onko parisuhteessa.

Siinä missä parisuhdeseksin oletetaan stereotyyppisesti olevan turvallista ja rakastavaa, sinkkuseksistä taas vaalitaan kuvaa yllätyksellisenä ja intohimoisena.

Osalle vastaajista sinkkuseksi onkin villi ja monipuolinen temmellyskenttä. Kiihkoa on tarjolla niille, jotka osaavat ja uskaltavat sitä hakea.

”Sinkkuna on ollut parempaa seksiä, monipuolisempaa ja kiimaisempaa.”

Kääntöpuoli on, että moni sinkku elää tahtomattaan seksittä. Itsetunto saattaa olla parisuhteen päättymisen takia kehno tai seksin etsiminen ja irtosuhteet tuntuvat vierailta.

Joillekin seksi ei ole tärkeää tai ajankohtaista. Stressaavat elämäntilanteet ja lapset kääntävät huomion pois seksistä paitsi parisuhteessa, myös sinkkuna.

Osa vastaajista haikailee parisuhdeaikojen perään siksi, että suhteessa ollessa kumppani oli aina ”saatavilla” tai ”käytettävissä” seksiin. Kyselyvastauksissa näkyvät myös ne ihmiset, jotka ovat olleet puolisonsa saatavilla silloinkin, kun eivät olisi halunneet.

Määrälläkin on väliä

Entä seksin määrä? Seksin määrällä on väliä erityisesti silloin, kun se on nollassa, vaikka haluja olisi. Tietty määrä ei kuitenkaan johda automaattisesti hyvään seksielämään, ja kyselyvastauksista käy ilmi, että seksin laatu ja määrä eivät riipu suhdestatuksesta.

Moni sinkku toivoo lisää seksiä, mutta toive enemmästä seksistä on saattanut olla mielessä jo parisuhteen aikana.

”Olen aina ollut seksuaalisesti aktiivinen, mutta aina parisuhteessa ollessani seksin määrä on ajan mittaan vähentynyt, joten sinkkuna seksielämäni on huomattavasti tyydyttävämpää.

Suhteessa en saanut seksiä niin usein kuin olisin halunnut. Sinkkuna en ole vielä kyennyt hankkimaan uusia sänkykumppaneita.”

Mikä siis tekee tyydyttävän seksielämän? Kyselyvastausten perusteella avain hyvään seksiin ei ole parisuhteessa eikä sinkkuudessa. Se, että tuntee itsensä ja kumppaninsa, sen sijaan lupaa hyvää seksielämälle.

Kursivoidut tekstit ovat lainauksia sinkkuseksikyselyn vastauksista.

Lue lisää:

Sari, 51, antoi palaa keski-iässä: ”Päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa”

Kiitos tästä! Asiantuntijan mukaan loistava seksi ei vaadikaan mitään kikkoja

Päivi näytteli miehelleen jokaisen orgasminsa yli kymmenen vuotta – sitten mies meni vaihtoon

”Seksi voi tulla suhteeseen ennen rakkautta” – 8 julkkista kertoo, voiko rakkautta olla ilman seksiä

Seksi on tärkeä asia! Löysitkö sinä seksuaalisuutesi uudelleen? Miten se tapahtui? Kommentoi alle tai lähetä viestiä osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?