Miten jatkaa elämää eron jälkeen? Erokouluttaja antaa 6 parasta vinkkiään

Erokirjan tehnyt Marika Rosenborg kehottaa käsittelemään kaikki eron nostattamat tunteet.

Ero ei ole elämän loppu vaan uuden alku.

23.5.2018 20:57

– Kuuntelen sängyllä seinää tuijottaen, kuinka mieheni heittää laukkuunsa vaatteita ja kolistelee kylpyhuoneessa. Hän nappaa auton avaimet eteisen pöydältä ja sulkee oven takanaan hiljaa. Niin sivistyneesti naksahtaa kahden ihmisen elämä irti toisistaan. Kuulen, kuinka hän seisoo oven toisella puolella vielä hetken, vetää keuhkonsa täyteen happea ja lähtee päämäärätietoisin askelin ja ryhdikkäänä kohti valitsemaansa uutta alkua.

Näin kirjoittaa erokouluttaja Marika Rosenborg uutuuskirjassaan Sinä selviät kyllä – erovuoden matkaopas (Otava). Rosenborg oli 29-vuotias kun hänen neljä vuotta kestänyt liittonsa päättyi eroon.

Liki puolet liitoista päättyy. Vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä, arvostuksen ja kunnioituksen ja rakkauden puute, uskottomuus, erilaiset arvot ja elämäntyyli sekä se, että parisuhdetta ei ole hoidettu – nämä ovat tyypillisimpiä syitä erota.

Avoimuuden puute on ollut monessa eroon johtaneessa suhteessa ongelma alusta saakka. Sitä on voinut kestää jopa vuosikymmeniä. Ihmisillä on melkoinen taito sopeutua olosuhteisiin, kun vaihtoehto pelottaa.

Ihmissuhteen päättymien aiheuttaa aina kipua. Rosenborg korostaa kirjassaan tunteiden työstämisen tärkeyttä, niiden kaikkein kipeimpienkin, kuten vihan ja surun. Ne ovat kaikki sallittuja. Torjutut tunteet voivat johtaa esimerkiksi masennukseen.

Ero on oppitunti

Mikä on pahin asia, jonka erotilanteessa voi tehdä?

– Jättää käsittelemättä asiat, jotka johtivat puolison valintaan ja lopulta eroon. Eron esiin nostamat kysymykset ja niihin löytyvät vastaukset ovat valtavan hienoja itsetuntemuksen lähteitä, Rosenborg vastaa.

– Ihmissuhteemme antavat meille valtavasti tietoa itsestämme. Parisuhteen päättyminen ei ole epäonnistuminen vaan mahdollisuus oppia itsestä ja päästä uuteen alkuun.

Erosta toipumisessa Rosenbergiä auttoi ennen muuta se, että hän oivalsi jotain uutta rakkaudesta.

– Rakkaus ei ole riippuvainen toisen läsnäolosta, eikä rakkautta voi riistää minulta.

Rosenbergin kirja tarjoaa koko joukon neuvoja erosta selviämiseen.

– Uskalla tuntea kaikki tunteesi läpi, jotta pääset irrottautumaan menneestä. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Hae vertaistukea ja luo rakkaudellinen suhde itseesi, hän tiivistää.

 ”Kun pahimmasta aallonpohjasta eli eropäätöksestä on kulunut muutama kuukausi, ymmärtää, että kärsimyksellä on todellakin toinen puoli: se on voima, vapaus ja tahto voida hyvin ja mennäkohti parempaa tulevaisuutta. Kukaan ei kestä kärsimystäenempää kuin on pakko, mieli ohjaa onneksi sinut melkeinkuin huomaamatta onnellisemmille vesille.” Nainen, 35

6 vinkkiä erosta toipumiseen

1. Uskalla tuntea tunteitasi

Uskalla kohdata myös pelottavat ja kipeät tunteet. Ota aikaa ja käytä tunteiden käsittelyssä apuna esimerkiksi musiikkia, urheilua tai kirjallisuutta.

2. Luo rakkaudellinen suhde itseesi olemalla itsesi paras ystävä

Tutustu itseesi, helli itseäsi, puhu itsellesi kauniisti. Kun saat itsestäsi parhaan ystäväsi, et ole koskaan enää yksin.

3. Keskity omaan elämääsi

Älä märehdi mennyttä elämäänne loputtomiin. Unohda eksän elämän kyttääminen. Jos et tiedä mihin muuhun aikasi käyttäisit, hanki oma, uusi ja upea elämä.

4. Hae vertaistukea

Ystävienkin kestokyvyllä on rajansa. Paras keskustelukaveri on toinen eronnut. Verkosta löytyy keskusteluryhmiä ja eroryhmistä vertaistukea.

5. Muista, että ero on mahdollisuus

Elämä jatkuu. Vaikka nyt voi tuntua siltä, että loppuelämä olisi peruutettu, on kaikki vielä mahdollista.

6. Lopeta veivaaminen

Asioiden puimisella on aikansa, mutta jossain vaiheessa ne voivat jäädä junnaamaan paikalleen. Suuntaa huomiosi silloin lempeästi ulospäin itsestäsi.

Muista myös, että aika on armollinen parantaja. Akuutein ja rajuin sokkivaihe kestää yleensä korkeintaan puoli vuotta eron jälkeen. Jos et pääse omin voimin eteenpäin, hakeudu ammattiavun tai vertaistuen piiriin.

Oletko sinä läpikäynyt ikävän eron? Mitä tapahtui? Miten pääsit yli vai onko prosessi vielä kesken? Kommentoi alla tai lähetä tarinasi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?