Seksi & Parisuhde

Nieleekö miehesi kritiikin aina hiljaa? Silloin hälytyskellojen pitäisi soida

Julkaistu:

Me Naiset
Psykologin mukaan miehet menettävät naisia useammin äänensä parisuhteessa.
Hommasta sovittiin, mutta mies unohti. Raskaan työpäivän päätteeksi ymmärrystä ei riitä, ja puolison suusta pääsee muutama ärsyyntynyt sivallus siipalle.

Todellisuudessa unohdukselle saattaisi olla ihan hyvä selitys, mutta mies ottaa syytökset mukisematta vastaan. Hän ei vain yksinkertaisesti koe, että asiasta puhuminen olisi kaiken riidan ja vaivan arvoista.

Kuulostaako tutulta tilanteelta?

Riitely on parisuhteessa täysin normaalia. On jopa tärkeää, että tietyistä asioista väännetään edes kerran. Lue täältä, mistä asioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus suhde kuitenkin ajautuu tilanteeseen, jossa toinen osapuoli muuttuu riitelyn osalta passiiviseksi.

Parisuhteita ja avioliittoja tutkinut psykologi Harriet Lerner kertoo Psychology Todayn artikkelissa, että usein juuri mies on se, joka vaikenee. Lernerin mukaan ilmiö voi olla parisuhteen kannalta kohtalokas.

– Monet miehet sietävät tarpeettoman paljon kritiikkiä, kiihtymistä ja negatiivisuutta kumppaniltaan sen sijaan, että omaksuisivat jämerän ja rakastavan asenteen suhteessa, Lerner kuvaa.

Ilmiö on tavallinen myös Suomessa. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo, että meiltä löytyy peräti kaksi sukupolvea miehiä, jotka vaikenevat kaikista tunteistaan. Sinkkosella on myös teoria siitä, mistä se johtuu. Lue juttu täältä.

Henkinen etäisyys johtaa eroon

Harriet Lernerin mukaan miehet menettävät naisia useammin äänensä parisuhteessa. He muuttuvat etäisiksi ja toistelevat itselleen, ettei mikään ole tappelemisen arvoista. He saattavat myös kuitata hankalat tilanteet toteamalla, etteivät halua puhua asiasta juuri nyt.

Tuloksena on henkinen etääntyminen kumppanista, mikä voi johtaa jopa eroamiseen.

Vaikenevan miehen ja tämän kumppanin voi olla vaikea päästä oravanpyörästä eroon, mutta Lernerin mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta.

– Mikään ei ole tärkeämpää kuin opetella itselleen selkeä, vahva ääni parisuhteessa varsinkin niitä tilanteita varten, kun suututtaa tai on turhautunut, Lerner sanoo.

– Pitää muistaa myös, että kaiken voi sanoa kiltisti. Minkä tahansa tiukan rajan voi asettaa suhteeseen ystävällisellä tavalla.

Lue myös:

80:20 on suhdeluku, joka paljastaa parisuhteen todellisen tilan – toteutuuko teillä?

Päivi näytteli miehelleen jokaisen orgasminsa yli kymmenen vuotta – sitten mies meni vaihtoon

Eikö yhteinen aika kumppanin kanssa tunnu riittävän? 2/2/2-sääntö voi auttaa

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ehdokkaat joutuivat koville Ressun lukion vaalipaneelissa
   Politiikka
  3. Åmselen kolmoismurhaaja Valjakkala taas epäiltynä rikoksista – poliisi vaati vangittavaksi, oikeus hylkäsi vaatimuksen
   Kotimaa
  4. Kauhua kylvänyt SM-liigan pahamaineinen jäähykuningas on yllättänyt lähes kaikki – ”En halua tapella enää koskaan”
   SM-liiga
  5. Suomalainen Hans, 54, löysi rinnalleen filippiiniläisen Sandran, 31: ”Kun täytin 50, ajattelin, että olen lopun elämääni sinkku”
   Seksi & Parisuhde
  6. Jarkko löysi kirpputorilta aarteen pilkkahintaan – asiantuntija täräyttää tiskiin todellisen hinnan
   Asuminen
  7. Matti Nykänen ei saa tavata lapsenlapsiaan – asiantuntija kertoo näkemyksensä surullisen yleiseen ilmiöön: ”Isovanhempi ei ole perheessä ykkönen”
   Viihde
  8. Kanerva: painostus hävittäjähankinnoissa vähintään yhtä kovaa kuin 1990-luvulla – ”Olen kuullut värikkäitä puheenvuoroja”
   Politiikka
  9. Remonttien kotimyynti kuriin, vaatii Kuluttajaliitto – ”Arkiongelma, joka voi viedä vararikkoon”
   Oma raha
  10. Tunti sitten
  11. Suomen junailema huippukokous kuivumassa kasaan – Ulkoministeriö: ”Kutsuja kannattaa lähettää sitten, kun niihin vastataan myönteisesti”
   Politiikka
  12. Äkillisesti leikkaukseen joutuneen Mari Ederin suunnitelmista tihkui tietoa – kilpailee maastohiihdon SM-kisoissa jo ensi viikolla
   Maastohiihto
  13. Näytä lisää