Seksi & Parisuhde

Nieleekö miehesi kritiikin aina hiljaa? Silloin hälytyskellojen pitäisi soida

Julkaistu:

Me Naiset
Psykologin mukaan miehet menettävät naisia useammin äänensä parisuhteessa.
Hommasta sovittiin, mutta mies unohti. Raskaan työpäivän päätteeksi ymmärrystä ei riitä, ja puolison suusta pääsee muutama ärsyyntynyt sivallus siipalle.

Todellisuudessa unohdukselle saattaisi olla ihan hyvä selitys, mutta mies ottaa syytökset mukisematta vastaan. Hän ei vain yksinkertaisesti koe, että asiasta puhuminen olisi kaiken riidan ja vaivan arvoista.

Kuulostaako tutulta tilanteelta?

Riitely on parisuhteessa täysin normaalia. On jopa tärkeää, että tietyistä asioista väännetään edes kerran. Lue täältä, mistä asioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus suhde kuitenkin ajautuu tilanteeseen, jossa toinen osapuoli muuttuu riitelyn osalta passiiviseksi.

Parisuhteita ja avioliittoja tutkinut psykologi Harriet Lerner kertoo Psychology Todayn artikkelissa, että usein juuri mies on se, joka vaikenee. Lernerin mukaan ilmiö voi olla parisuhteen kannalta kohtalokas.

– Monet miehet sietävät tarpeettoman paljon kritiikkiä, kiihtymistä ja negatiivisuutta kumppaniltaan sen sijaan, että omaksuisivat jämerän ja rakastavan asenteen suhteessa, Lerner kuvaa.

Ilmiö on tavallinen myös Suomessa. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo, että meiltä löytyy peräti kaksi sukupolvea miehiä, jotka vaikenevat kaikista tunteistaan. Sinkkosella on myös teoria siitä, mistä se johtuu. Lue juttu täältä.

Henkinen etäisyys johtaa eroon

Harriet Lernerin mukaan miehet menettävät naisia useammin äänensä parisuhteessa. He muuttuvat etäisiksi ja toistelevat itselleen, ettei mikään ole tappelemisen arvoista. He saattavat myös kuitata hankalat tilanteet toteamalla, etteivät halua puhua asiasta juuri nyt.

Tuloksena on henkinen etääntyminen kumppanista, mikä voi johtaa jopa eroamiseen.

Vaikenevan miehen ja tämän kumppanin voi olla vaikea päästä oravanpyörästä eroon, mutta Lernerin mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta.

– Mikään ei ole tärkeämpää kuin opetella itselleen selkeä, vahva ääni parisuhteessa varsinkin niitä tilanteita varten, kun suututtaa tai on turhautunut, Lerner sanoo.

– Pitää muistaa myös, että kaiken voi sanoa kiltisti. Minkä tahansa tiukan rajan voi asettaa suhteeseen ystävällisellä tavalla.

Lue myös:

80:20 on suhdeluku, joka paljastaa parisuhteen todellisen tilan – toteutuuko teillä?

Päivi näytteli miehelleen jokaisen orgasminsa yli kymmenen vuotta – sitten mies meni vaihtoon

Eikö yhteinen aika kumppanin kanssa tunnu riittävän? 2/2/2-sääntö voi auttaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt