Seksi & Parisuhde

Mies grillaa ja nainen tekee salaatin – mökillä upotaan herkästi kulahtaneisiin sukupuolirooleihin

Julkaistu:

Me Naiset
Kesämökillä suomalaiset solahtavat helposti perinteisiin sukupuolirooleihin, vaikka kotipuolessa elettäisiinkin tasa-arvoisemmin.
Kesän ensimmäinen mökkiviikonloppu – kävikö teilläkin näin? Siitä tasa-arvon nimeen vannovasta modernista miehestä kuoriutui mökkioloissa perinteinen äijä, joka pilkkoo kirveellä klapeja, nikkaroi räystäitä ja lämmittää puusaunaa pitkään ja perusteellisesti. Hänen yhtä moderni vaimonsa taas löysi itsensä keittiöstä essu edessä perunoita pesemästä tai kasvimaalta kitkemästä.

Tuttu juttu. Tutkijat ovat todenneet, että suomalaisen mökkikulttuurin vahva piirre on pyrkimys palata menneisiin, selkeämpiin aikoihin. Tämä vahvistaa sukupuolittunutta työnjakoa sekä miesten ja naisten rooleja.

– Mökillä ikään kuin eläydytään isännän ja emännän rooleihin. Isännän hommia ovat usein vaativiksi ja vaarallisiksi mielletyt puuhat, kuten grillaus ja halonhakkuu. Emäntä taas tyypillisesti laittaa ruokaa ja passaa muita, kertoo mökkeilyyn perehtynyt erikoistutkija Kati Pitkänen Suomen ympäristökeskuksesta.

– Asetelma näkyy esimerkiksi siinä, että mökkikeittiön varustelutaso on miehille vähemmän merkityksellinen asia kuin naisille. Tämä tuli ilmi eräässä norjalaisessa tutkimuksessa ja kertonee siitä, kenelle perheenjäsenelle muonitusvastuu pohjoismaisissa mökkioloissa kasautuu, Pitkänen selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihanteena vapaus

Mökkielämän ideaaliin liittyy ajatus vapaudesta ja irtiotosta arjesta. Tätä vahvistaa esimerkiksi suomalaisten tunnetun rento mökkipukeutuminen.

– Kokemus itsensä toteuttamisesta mökkioloissa nousee kyselyissä miehillä esiin vahvempana kuin naisilla. Tämä liittyy esimerkiksi käsillä tekemiseen, mihin kaupunkiympäristössä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin kesämökillä, Pitkänen toteaa.

Yhtenäiskulttuuri näkyy hänen mukaansa mökkeilyssä yhä selkeästi. Mielikuvat siitä, millaista mökkielämän tulee olla, ovat suunnilleen kaikilla suomalaisilla samansuuntaiset. Ihanteita ovat luonnonrauha ja vapaus kaupunkielämän hälystä. Idylliin kuuluvat laituri, rantasauna ja kuikan huuto järveltä.

– Kesämökkiin liittyy monella vahva tunneside, ajatus omista juurista ja kuulumisesta johonkin. Kaupungissa saatetaan muuttaa monta kertaa esimerkiksi töiden perässä, mutta mökki pysyy.

Lue myös:

Mökki on paras muusa – nämä kaikki biisit ovat saaneet alkunsa mökillä

Näin ruoka säilyy pilaantumatta mökkimatkalla

Luulitko, että kesäseksi on kuumaa, jännittävää ja ihanaa? 9 totuutta erikoisista lemmiskelypaikoista

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää