Seksi & Parisuhde

10 asiaa, jotka pitävät seksin hengissä pitkässäkin suhteessa

Julkaistu:

Me Naiset
Tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yhteiskunnallisia.
Pitkän ja onnellisen parisuhteen salaisuuksia ovat puhuminen ja seksi – ainakin erään tutkimuksen mukaan – mutta miten se seksi saadaan toimimaan ja pysymään mukana pitkässä suhteessa? Siinäpä vasta pulma, joka askarruttaa tutkijoitakin.

The Journal of Sex Research -julkaisussa maaliskuussa ilmestyneessä tutkimuksessa Kristen Mark ja Julie Lasslo kävivät läpi kymmeniä seksuaalista halua käsitteleviä tutkimuksia vastatakseen tähän kysymykseen.

Ihmeniksiä ei vertaisarvioituja tutkimuksia tarkastelemalla löytynyt, mutta ainakin siitä Markin ja Lasslon artikkeli on hyvä muistutus, että seksuaaliseen haluun parisuhteissa vaikuttavat valtavan monet asiat.

Tutkijat löysivät peräti 18 erilaista asiaa, jotka säätelevät sitä, pysyykö kipinä hengissä pitkässä suhteessa. Halu ja haluttomuus liitetään usein parisuhteen tilaan, mutta tutkijoiden mukaan seksuaaliseen haluun vaikuttavat tekijät eivät ole vain parin välisiä, vaan myös yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia. Tässä niistä kymmenen:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteiskunnalliset odotukset – tasa-arvo saa peiton heilumaan

1. Rajoittavat asenteet, kuten häpeän liittäminen seksiin, eivät ainakaan lisää seksuaalista halukkuutta parisuhteessa.

2. Seksuaaliseen valta-asetelmaan liittyvät odotukset aiheuttavat haluttomuutta erityisesti miehille. Tutkijoiden mukaan miesten oletetaan olevan seksuaalisesti aggressiivisia ja tavoittelevan valtaa seksissä, mikä sopii huonosti vakiintuneisiin, pitkiin parisuhteisiin.

3. Tasa-arvon ihanne puolestaan edistää peiton heilumista. Tutkijat arvioivat, että niissä kulttuureissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on hyvällä tolalla, seksuaalinen kipinä säilyy paremmin.

4. Sukupuoliin liittyvät odotukset vaikuttavat tutkijoiden mukaan seksielämään, mutta eivät niin yksioikoisesti kuin usein ajattelemme. Tutkimukset eivät esimerkiksi tue sitä ajatusta, että miehet olisivat naisia innokkaampia petipuuhiin.

Ihmisen väliset asiat – yksitoikkoisuus on pahinta

5. Parisuhteen pituus vaikuttaa tunnetusti haluihin – ainakin naisilla. Heteropareja käsittelevissä tutkimuksissa huomattiin, että miesten halukkuus ei vähene ajan myötä samaa tahtia kuin naisten.

6. Tyytyväisyys parisuhteeseen ja seksiin johtaa yleensä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkijat toteavat, että haluttomuudessa on usein kyse tyytymättömyydestä, ei niinkään siitä, että haluja ei lainkaan olisi.

7. Seksuaalinen yhteensopivuus on alue, jonka yhteyttä kipinän säilyttämiseen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Oletus kuitenkin on, että jos pariskunta tykkää sängyssä samoista asioista, on heillä hyvä mahdollisuus säilyttää erotiikka mukana arjessaan.

8. Yksitoikkoisuutta kannattaa välttää kaikin keinoin. Jos kumppani tuntuu liiankin tutulta ja suhde rutiinilta, kovin kummoisia seksuaalisia haluja ainakaan omaa kultaa kohtaan ei ole odotettavissa. Itsensä haastaminen, uuden oppiminen ja jopa flirtti tuovat parisuhteeseen säpinää

9. Henkisen läheisyyden kokeminen oman rakkaan kanssa sytyttää seksuaaliset halut niin miehillä kuin naisillakin. Puhuminen edesauttaa tyytyväisyyttä.

10. Kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin reagoiminen on hyvä merkki vireän seksielämän kannalta. Ihmiset, jotka ovat halukkaita täyttämään toisten toiveita, ovat nimittäin muutenkin halukkaita.

Lue lisää Me Naisten jutusta siitä, miten myös yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat suhteen haluihin!

Lue myös:

Seksiterapeuttien vinkit: näin piristät seksielämääsi helposti

Tuntuuko, että lähestytte jo seksittömyyden maailmanennätystä? 8 vinkkiä, jotka auttavat pitkän kuivan kauden yli

Seksittömissä suhteissa elävät kertovat, miksi seksittömyys ei haittaa heitä: ”Olen onnellisempi ilman”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt