Seksi & Parisuhde

Noloimmat vaivat liittyvät kaikki seksiin – näistä suomalaisten on vaikeaa puhua edes lääkärille

Julkaistu:

Terveys
”Ihminen ei yleensä ole ongelmansa kanssa mikään poikkeus”.
Mikä hävettää niin, että siitä on vaikea puhua jopa lääkärille? Mehiläisen teettämässä tutkimuksessa listan kärkeen nousi kolme seksuaaliterveyteen liittyvää terveysvaivaa.
  1. Seksiin liittyvät henkiset ongelmat, kuten haluttomuus (12 %)
  2. Erektio-ongelmat tai muut seksiin liittyvät fyysiset vaivat (9 %)
  3. Sukupuolitaudit (8 %)
  4. Ummetus, ilmavaivat ja muut suolen toimintaan liittyvät vaivat (6 %)
  5. Virtsavaivat (6 %)

Seksiin liittyy paljon vääriä uskomuksia

Seksiin liittyvien teemojen nousu eniten nolottavien terveysvaivojen listan kärkeen ei yllätä Mehiläisen erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölöstä.

– Seksuaalisuus on alue, joka on ihmiselle toisaalta suuri rikkaus ja ilon lähde, toisaalta pahimmillaan ongelmien tullessa voimakasta häpeää ja riittämättömyyttä aiheuttava asia, hän toteaa.

Seksiin liittyy hyvin paljon vääriä uskomuksia, kuten miesten seksuaalinen kestävyys ja naisen orgasmi. Muun muassa niitä käsiteltiin Ilta-Sanomien suuressa seksistudiossa. Seksiin liittyy myös mokia, jotka voivat tuntua isoimmilta kuin ne ovatkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Väärät uskomukset voivat ihmisen omassa ajattelussa saada kohtuuttomat mittasuhteet. Jos asiaa ei ajoissa nosta esiin, voi ihmisen elämänlaatu heikentyä, tilanne vaikuttaa mielialaan ja seurauksena voi olla myös parisuhteen turha loppuminen.

Harva on yksin

Samat ongelmat koskettavat isoa osaa ihmisistä jossain elämänvaiheessa.

– Ihminen ei yleensä ole ongelmansa kanssa mikään poikkeus. Tämä jo yleensä helpottaa häpeän tunteen lievenemistä. Myös asiallisen tiedon hankkiminen auttaa asiassa, toteaa Pölönen.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden vastaanotolle kannattaa astella aroissakin aiheissa, joko yksin tai kumppanin kanssa. Fyysiset oireet ja esimerkiksi epäily sukupuolitaudista on aina tärkeä tutkia ja hoitaa.

Mehiläisen ja IRO Researchin kyselyyn terveysongelmista vastasi tuhat suomalaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt