Seksi & Parisuhde

Liian moni nainen pelkää olevansa miehelleen liian vaativa – tutkijat kertovat nyt, miksi se on aivan turhaa

Julkaistu:

Me Naiset
Suomalaisten tutkijoiden mukaan sekä miehet että naiset tulkitsevat heterosuhteen ongelmien johtuvan siitä, että nainen on niin vaativa.
Yhteiselomme aikana mieheni on tehnyt monia myönnytyksiä. Hän on opetellut laittamaan uuden vessapaperirullan telineeseen käytettyään vanhan loppuun ja suostunut siihen, että siivouspäivä on kerran parissa viikossa, vaikka hänen mielestään sopivia siivousajankohtia ovat ”joskus” ja ”ei koskaan”.

Tämä ei ole minulle riittänyt. Haluaisin, että vaatteita ja liinavaatteita säilytettäisiin kaapeissa eikä pyykkitelineissä ja että sängyn petaaminen olisi automaatio.

Puolisoni on vähään tyytyvä. Hän ei vaadi minulta tiettyä siisteystasoa eikä oikein mitään muutakaan. Minä pyydän ja vaadin, koska en voi lakata haluamasta, että kumpikin tekisi yhtä paljon kotitöitä.

Olenko kohtuuttoman vaativa, olen miettinyt. Minä ja rakkaani olemme yhtä mieltä siitä, että jos minullekin olisi aivan sama, miltä kotona näyttää, koko riidanaihetta ei olisi. Olen katsonut peiliin ja järkeillyt, että ongelma on pääni sisällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heterosuhteessa elävä nainen, kuulostaako tutulta?

Jos ei, onnittelut: perinteiset, sukupuolittuneet odotukset eivät rasita parisuhdettasi, ainakaan juuri tällä osa-alueella. Monet naiset kuitenkin yhtyvät pohdintaani, kertovat tutkijat Tiina Sihto, Annukka Lahti, Heidi Elmgren ja Raisa Jurva kertovat Perhe ja tunteet -artikkelikokoelmaan kuuluvassa Naisvalitus ja parisuhteen epätasa-arvot -artikkelissaan.

Tutkijoiden mukaan naiset ovat usein heterosuhteissa sisäistäneet ajatuksen siitä, että vain itseään voi muuttaa ja että kumppania pitää rakastaa sellaisena kuin hän on.

– Mies nähdään tällaisessa parisuhteessa muuttumattomana, ja parisuhteen molemmat osapuolet tulkitsevat naisen mieheen kohdistamat täyttymättömät toiveet naisen liialliseksi vaativuudeksi, artikkelissa todetaan.

Kenen vika se sitten on?

Oli tyytymättömyyden syy sitten kotitöiden jaossa tai vaikka siinä, miten suhteessa keskustellaan, ovat naiset usein valmiita ymmärtämään rakkaitaan ja ajattelemaan asioita myös toisen näkökulmasta. Jos mies ei tarkoita pahaa sillä, ettei tajua, milloin pyykit pitää pestä tai miten puhua vaikeista asioista, onko se miehen vika?

Ei. Eikä vika ole siinäkään, että nainen olisi kohtuuton. Syyllinen on paljon hahmottomampi: se, että naisiin ja miehiin kohdistuu heteroparisuhteissa ihan erilaisia odotuksia.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi sitä, että nainen siivoaa, pidetään usein itsestäänselvyytenä. Miehen suorittamana siivous tulkitaan lahjaksi.

– Nämä nimenomaan naisiin kohdistuvat odotukset nojaavat yleisiin kulttuurisiin parisuhdekäsityksiin, joita kierrätetään esimerkiksi mediakeskusteluissa ja parisuhdeoppaissa, tutkijat kirjoittavat.

Sihdon, Lahden, Elmgrenin ja Jurvan mukaan moni heteronainen yrittää ratkaista ristiriidan niin sanotulla naisvalituksella, eli purkamalla sydäntään ja sättimällä miestään naispuolisille ystävilleen.

Naisvalitus voi tuoda hetkeksi kevyemmän fiiliksen ja lisätä yhteenkuuluvuutta muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Itse ongelmaa se ei kuitenkaan poista. Tutkijoiden mukaan naisvalitus ja heterosuhteen epätasa-arvo loppuvat vasta silloin, kun kumpikin kumppani haluaa muutosta.

Lue myös:

Ei, naiset eivät nalkuta turhasta – he ovat vain kyllästyneet olemaan vastuussa kaikesta kotona

Kun puoliso paljastui mammanpojaksi: ”Välillä tuntuu, että hän on suhteessa äitinsä kanssa”

Kärsitkö sinäkin kiltin tytön syndroomasta? Jenni teki listan, joka avasi hänen silmänsä

8 arkipäiväistä merkkiä paljastaa, että on aika erota

5 asiaa, joista jokaisen pariskunnan pitäisi riidellä ainakin kerran – taustalla yksinkertainen syy

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt