Seksi & Parisuhde

Helena kertoo, kuinka pitkä parisuhde saadaan kukoistamaan ranskalaiseen tapaan: Ei verkkareille kotona, kyllä huulipunalle

Julkaistu:

Parisuhde
Helena Liikanen-Rengerillä on ranskalaisen miehensä kanssa excel-taulukossa vuosibudjetti parisuhdeajalle. Nyt hän kertoo, mistä ranskalainen parisuhdeonni syntyy.
Helena Liikanen-Rengerillä on Etelä-Ranskassa oma piha ja oliivipuu. Nelihenkinen perhe asuu satavuotiaassa omakotitalossa Antibesin keskustan liepeillä. Elämä kahden lapsen äitinä uudessa kulttuurissa on vauhdikasta.

”Täällä ärrä surisee, oliiviöljy tuoksuu ja kiivit kasvavat takapihalla”, Helena kirjoittaa blogissaan Chez Héléna.

Blogi sai alkunsa, kun kahden kulttuurin perhe muutti Antibesiin Yhdysvalloista 2013. Samoihin aikoihin toinen lapsi ilmoitti tulostaan. Perhe päätti asettua miehen kotimaahan Ranskaan.

Ranskalaisessa kulttuurissa oli paljon opittavaa. Itsenäisen suomalaisnaisen oli aluksi vaikea tottua esimerkiksi siihen, että Ranskassa mies avaa naiselle oven ja tarjoutuu auttamaan tavaroiden kantamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meidät suomalaiset on kasvatettu omilla pärjääviksi, Helena sanoo.

– Itse asiassa on kivaa, että joku kantaa kassin. Ranskalaisessa kulttuurissa on tärkeää, että antaa toisen hoitaa. Pitää osata olla myös heikko.

Ranskassa lapsille aletaan varhaisessa vaiheessa opettaa kohteliaisuusääntöjä. On itsestäänselvää, että mies avaa naiselle oven.

– Se liittyy ranskalaiseen herrasmieskulttuuriin. Se tuo hyvällä tavalla myös jännitettä suhteeseen.

Suhteen vaaliminen on tärkeää

Nyt Helena Liikanen-Renger etsiskelee uutuuskirjassaan Mon amour – ranskalaisen parisuhteen jäljillä (Atena) vastauksia siihen, mitä ranskalainen voi odottaa parisuhteelta.

Parisuhdeasiat ovat ajankohtaisia omassa elämässäkin. Perhe on astumassa uuteen vaiheeseen, sillä lapset ovat jo 7- ja 5-vuotiaita.

– Nyt parisuhteelle on enemmän aikaa, Helena Liikanen-Renger sanoo.

Yhteisiä vuosia pariskuntana on kymmenen takana ja moninkertaisesti jäljellä. Miten pitää huolta siitä, että kipinät sinkoilevat?

Ranskalaiset pitävät tärkeänä parisuhteen vaalimista, Helena Liikanen-Renger tietää. Aikaa parisuhteelle löydetään pikkulapsiajan keskeltäkin.

Ranskan kielessä on käsite sortir en amoureux, ”mennä rakastavaisten kesken ulos”.

– Me tilaamme lastenvahdin ja käymme mieheni kanssa syömässä tai elokuvissa.

– Meillä on vuosibudjetissa excel-taulukossa oma sarake parisuhdeajalle, koska ulkona käyminen ei ole ilmaista, Helena kertoo.


Molemmille omaa aikaa

Ranskassa ajatellaan, että perheen kivijalka on vanhemmat.

– Jos kivijalka ei ole kunnossa, mitä perheestä on jäljellä, Helena Liikanen-Renger miettii.

– Parisuhde on vähän kuin kolmas osapuoli kahden ihmisen suhteessa. Sitä pitää huoltaa. Parisuhde ei ole sellainen asia, joka tulee automaattisesti vain mukana.

Toisen huomioimiseen kuuluu myös, että antaa puolisolle luvan omaan aikaan.

– Jos toista väsyttää, voi ehdottaa, että mene lepäämään. Se opettaa arvostamaan itseään. Elämä ei ole pelkkää suorittamista. Sen ymmärtäminen on myös arjen romantiikkaa.

Itsensä arvostamiseen kuuluu myös huolehtiminen omasta hyvinvoinnista. Kun voi hyvin, on enemmän annettavaa perheelle.

– Suomalainen suo itselleen hemmotteluhetken, kun hän on suorittanut jotain. Vasta pakkasessa pyöräilyn jälkeen saa syödä kakunpalan, koska on ansainnut sen. Ensin pitää vähän kärsiä, että voi olla elämäniloa.

– Mieheni ei ole koskaan tajunnut, miksei voisi mennä bussilla töihin, jos on pakkasta. Suomalainen ihailee tällaista rohkeutta ja vahvuutta.

Ranskalaiset hyväksyvät pettämisen paremmin

Ranska on rakkauden kieli. Voisiko se olla syy, miksi ranskalaisten on helppo puhua tunteistaan, Helena Liikanen-Renger miettii.

– Kun kieli on kaunis, sitä on helppo puhua ja tunteetkin on helppo sanoittaa.

Ranskassa korostetaan kommunikaation tärkeyttä. Puolison kanssa tulee pystyä puhumaan kaikesta.

– Monet pariskunnat puhuvat joistakin asioista vain puolisonsa kanssa. Parisuhde on aihe, josta ei välttämättä puhuta kuin oman kumppanin kanssa.

Ranskassa rakkaudessa on nyansseja ja enemmän harmaan alueita kuin Suomessa. Kanssakäymiseen kuuluvat kaikenlaiset tunteet. Riidat ja kärhämät ovat sallittuja, mutta asiat pitää osata sopia.

– Välillä voi olla heikko ja osoittaa heikkoutensa.

– Voi olla myös nyansseja, jotka kuuluvat uskottomuuteen. Ehkä ranskalainen hyväksyy helpommin pettämisen kuin suomalainen. Suurin osa ajattelee, että pettäminen on tabu, mutta suhteessa suomalaisiin ranskalaiset hyväksyvät pettämisen paremmin.

Siivooja on rahan väärti

Suomessa väännetään helposti kättä kotitöiden epätasaisesta jakautumisesta. Naiset saattavat tuskailla, kun tiskivuori kasvaa keittiössä eikä miestä näy missään. Ranskalaiset ajattelevat, että ulkopuolinen siivooja on kaiken rahan väärtti. Kuluista ei tehdä parisuhteessa numeroa.

– Parisuhteessa pitää säilyä tietty mysteeri ja romantiikka. On epäromanttista, jos kotitöiden laskeminen menee viilaamiseksi.

Romantiikan vaalimiseen kuuluu myös se, ettei toisesta tarvitse tietää kaikkea.

– Voi esimerkiksi miettiä, pitääkö vessassa istua ovi auki tai pitääkö varpaankynsiä leikata puolison nähden olohuoneessa.

Ranskassa on perheverotus. Tulot laitetaan samaan pottiin. Sen takia pariskunnilla on yhteinen pankkitili.

Perhe on vähän kuin yhteisyritys. Kun ollaan yhdessä, jaetaan verotkin.

– Ranskalaisen ystäväni mielestä se on tasapainottava asia. Minusta se on aika erikoinen juttu, jonka olen joutunut oppimaan.

Tyylistä huolehditaan

Esteettisyys on tärkeää ranskalaisille naisille ja myös miehille. Helena Liikanen-Renger ei ole koskaan tavannut ranskalaista naista, joka kysyisi mitä laittaisi päälleen. Se on itsevarmuutta, mutta kertoo myös siitä, että nainen on ulkoisen olemuksensa kanssa sinut.

– Ranskassa on sisäänrakennettu, että huolehdit omasta tyylistä. Olen alkanut paljon enemmän miettiä, minkä näköisenä liikun.

– Sen sijaan, että laittaa töistä tullessa lököverkkarit jalkaan, voi ajatella, että miksei kotonakin voisi näyttää kivalta. Kyllä kotikin voi olla paikka, jossa kunnioittaa toisen läsnäoloa.

Elämänilo heijastuu kaikessa. Helenan haastattelema ranskalainen nainen käyttää kotona huulipunaa ja korkokenkiä. Sekin kerrotaan, että puolisoa kuuluu myös vähän lahjoa ja miesten kuuluu tuoda naisille kukkia.

– Kaikkihan tietävät, että lahjojen antaminen voi olla maassa kuin maassa vähän vaarallistakin. Voi mokata, jos antaa imurin. Lahjoilla jotkut saattavat mitata myös sitä, kuinka hyvin puoliso tuntee sinut.

Uskalla olla heikko

Kesäkuussa elämä muuttuu. Suomalais-ranskalainen perhe muuttaa Yhdysvaltoihin. Se on jännittävää, koska Amerikka ei ole kummankaan puolison kotimaa. Helena Liikanen-Renger on nimitetty Washingtoniin Suomen suurlähetystön lehdistövirkamieheksi.

Helena sanoo, että on ollut opettavaista asua aviomiehen kotimaassa. Puoliso on ollut vahvemmilla.

– Olen tajunnut, että hommat sujuvat ilman, että minun pitää sorkkia joka asiaa. Yllättävän hyvin asiat hoituvat, kun toinen hoitaa! Se on ihan hyvä oppi.

– Toinen hyvä oppi on, että niissä tilanteissa, kun sä uskallat olla heikko, niin toinen tukee. Sitten on myös hetkiä, kun toinen on heikko ja sä voit olla vahva.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt