Salarakkaan kanssa saatetaan mennä jopa terapiaan – netti paljastaa pettämisen monet kasvot - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Salarakkaan kanssa saatetaan mennä jopa terapiaan – netti paljastaa pettämisen monet kasvot

Nykytekniikka on tehnyt pettämisestä helpompaa.

Julkaistu: 22.4.2018 13:12

Tuija Säteri teki kirjan uskottomuudesta, josta avaudutaan rohkeasti nettipalstoilla.

Apua, pettääkö puolisoni? Miten saan pettämisen selville? Nettipalstoilta löytyy näihinkin kysymyksiin vastauksia laidasta laitaan. Myös pettäjät ja salarakkaat purkavat mieltään netissä. Uskottomuus on suosittu keskustelunaihe – nimettömänä.

– Ensi kertaa pettävillä voi olla kovia syyllisyydentunteita, konkareilla ne vähenevät, uskottomuuskeskusteluita nettifoorumeilla pitkään tutkinut Tuija Säteri kertoo.

Säteri on tehnyt netin keskusteluihin ja asiantuntijoiden tutkimuksiin perustuvan Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus -kirjan (Aula&Co). Nettikeskusteluita pettämisestä hän seurasi neljä vuotta.

– Taustani it-alalla ja oma avioeroni vaikuttivat siihen, että aloin tutkia aiheesta nettikeskusteluita. Insinöörimäisenä ja analyyttisenä kiinnostuin, kun aloin löytää tarinoista samankaltaisuutta, Säteri kertoo.

Kun Tuija Säteri, 52, möi ohjelmistoalan yrityksensä, hän alkoi opiskella humanistisia tieteitä mm. avoimessa yliopistossa. Hän vetää liikuntatunteja, mutta ”uraputken” jälkeen aikaa jäi myös kirjoittamiselle.

Säteri on itse tällä hetkellä sinkku. Sitä hän ei halua avata, onko hänellä omia kokemuksia petettynä tai pettäjänä.

– Ehkä sen huomaa jostakin kirjassa rivien välistä, Säteri naurahtaa.

Tuija Säteri kirjoitti kirjan uskottomuudesta.

Pettäjiä tulee olemaan aina

Säteri yllättyi huomatessaan havaintonsa uskottomuutta koskevista nettikeskusteluista samankaltaisiksi professori Osmo Kontulan ja Finsexin (Väestöliiton suomalaisten seksuaalisuuteen liittyvä tutkimusaineisto) tulosten kanssa. Kontulalta hän sai myös arvokasta apua kirjan tekemisessä.

Finsexin tutkimuksen (2015) mukaan viidellä prosentilla avio- tai avoliitossa elävillä oli ollut viimeisen vuoden aikana toinen seksuaalikumppani.

– Vähintään kerran pettäneitä on miehistä 18 prosenttia, naisista 11 prosenttia, Säteri kertoo.

Uskottomuus on hieman vähentynyt 2000-luvulta alkaen, mutta Säteri tietää tehneensä kirjan pysyvästä ilmiöstä. Pettäjiä tulee olemaan aina.

Pettämisen vähenemiseen lienee vaikuttanut erojen lisääntyminen. Entistä useammat lopettavat yhteiselämän ”hyvän sään” aikaan, jolloin ei vielä ole uskottomuuskriisejä. Mutta jotkut ovat pettäjiä alusta loppuun.

– Yllätyin nettikeskusteluita tutkiessani tapapettäjien maailmasta ja monivuotisesta uskottomuudesta, Säteri kertoo.

Säteri mainitsee kirjassa erään salaparin käyneen parisuhdeterapiassa. Tarina ei kerro, kävikö pettäjä/pettäjät terapeutilla myös puolisonsa kanssa.

– Sekin yllätti, miten erilaisia arvoja ja periaatteita on. Finsexin tutkimuksen mukaan valtaosa kuitenkin tuomitsee uskottomuuden. Suomalainen parisuhde perustuu rakkauteen eikä enää taloudellisiin syihin, joten uskottomuus rikkoo kuvaa romanttisesta rakkausliitosta, Säteri toteaa.

Mutta toki on pareja, jotka ovat saman katon alla taloudellisten syiden takia. Ja joidenkin mielestä pettäminen on ihan ok.

– Jos itse ajattelee, että en voisi koskaan olla uskoton, kuvittelee helpolla muidenkin ajattelevan niin, Säteri huomauttaa.

Jotkut kertovat netissä rakastavansa puolisoaan, mutta tarvitsevansa toisenkin parisuhteen. ”Voin kotonakin hyvin kun minulla on salainen ystävä”, kertoo eräs.

Seksi ja tunteet

Mies pettää yleensä seksin takia. Naisilla vaikuttavat enemmän tunteet. Säterin mukaan nuorten uskottomuudessa ei ole samanlaisia sukupuoleen liittyviä eroja.

Netissä uskottomuudelle esitetään monia syitä: humala, yllättävä tilaisuus, seksin tarve, seksitön liitto, ikävystyminen, torjunta, jännitys.

– Valtaosa uskottomuudesta on lyhytaikaista, Säteri tietää.

Kenellä on vaikeinta? Pettäjällä, petetyllä vai ”kakkosella”? Nettikeskusteluissa varatun kanssa suhteessa olevaa kutsutaan kakkoseksi, puolisoa ykköseksi.

Psykoterapeutti Anneli Kaikkosen väitöskirjan mukaan petetyksi tuleminen voi olla hyvin traumaattinen kokemus. ”En ole koskaan tuntenut itseäni niin aggressiiviseksi kuin silloin”, kirjassa lainataan erästä nettikeskustelijaa.

Pettäjällä voi olla jatkuva huono omatunto seuranaan. Mutta ei syyllisyys kaikkia polttele. Jotkut ajattelevat, että vain ilmitullut uskottomuus on ongelma.

Salarakas saa parhaat palat

Ymmärrystä riittää netissä ”kakkosillekin”, tosin myös arvostelua. Salarakas saa rusinat pullasta siinä mielessä, ettei tarvitse kuormittaa suhdetta arkielämän velvollisuuksilla.

Säteri ei usko, että ”kakkosena” oleminen on kenellekään paras vaihtoehto, mutta jotkut ovat kuitenkin toistuvasti suhteessa varatun kanssa. ”Kakkosena” saatetaan myös olla samaan aikaan useammalle.

Salarakkaana ei ole helppoa, jos haaveena on yhteinen arki. Sitä ei yleensä tule, valtaosa uskottomista ei eroa.

Sitä ei tiedetä, miten monesta ”kakkosesta” tulee ”ykkönen”. Säteri arvelee, että määrä on vähäinen, verrattuna siihen, miten paljon ”kakkosia” on.

Säteri havaitsi nettikeskusteluista sivusuhteen kestävän joillakin vuosikymmeniä. Lähes aina ”kärähtämisestä” seuraa kotikriisi, joskus myös uutta potkua liittoon.

– Eroriski kasvaa, mitä useammin kärähtää, Säteri huomauttaa.

Kokemus laskee kynnystä

Vaikeinta on pettää ensimmäisen kerran, kokemus laskee kynnystä. Mutta toki on myös kertaluonteista uskottomuutta.

Tekniikka on helpottanut pettämistäkin. ”Vaimoni nettisekstailee, kun minä olen paikalla”, kirjassa lainataan erästä netissä mieltään purkavaa.

Toisin oli ennen, kun salarakkaaseen sai yhteyden vain puhelinkopista tai työpaikan lankapuhelimella. Se lisäsi pettämisen vaikeusastetta, ehkä myös sen jännitystä.

Säteri tuo esille myös uskottomuuskoukun: pettäminen tuntuu pahalta, mutta silti sitä haluaa aina vain lisää. ”En pysty kieltäytymään, kun sopiva tapaus tulee kohdalle”, kertoo eräs uskottomuusriippuvaisista netissä.

Netissä jaetaan myös pettämisvinkkejä ja vakoiluvinkkejä petetyille. Ja aina voi valita itselleen sopivimman vastauksen, kun kysyy nettikeskustelijoilta, onko puolisoni uskoton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?