HS: Hämmentävä ilmiö näkyy poliklinikan tippurijonossa – ”Kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

Vuosittain todetaan noin 400 tippuritapausta. Uusin vaara on superbakteerin aiheuttama tippuri, johon antibiootit eivät auta.

Tippuriin ei ole rokotetta. Sen voi ehkäistä vain kondomilla.

15.4.2018 10:13

Tippuri ehti jo muuttua Suomessa harvinaiseksi taudiksi, mutta tapausten määrä nousee. Ilta-Sanomat kertoi 11.2., että tartunnat ovat olleet noususuunnassa.

– Vuosittain todetaan nelisensataa tapausta, Husin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoi Ilta-Sanomille tuolloin.

Tarttuu suojaamattomassa seksissä

Duodecim Terveyskirjasto kertoo, että tippuri eli tieteelliseltä nimeltään gonorrea on gonokokin eli Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä.

Aidsia pelätään vähemmän kuin ennen, sillä hi-virusta vastaan on kehitetty lääkkeitä, jotka hidastavat ja estävät taudin etenemistä. Se voi vaikuttaa muidenkin seksitautien yleistymiseen.

Myös Helsingin Sanomat kertoo tippurin yleistyvän. Yksi sukupuolitautitartuntoja lisäävä muutos liittyy lehden mukaan seksitapoihin.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Niina Hieta kertoo lehdessä, että nykyään on aiempaa tavallisempaa se, että ihmisellä on useampia samanaikaisia seksikumppaneita.

– Samanaikaiset seksikumppanit ovat kaikkien sukupuolitautien suhteen riskitekijä, hän sanoo Helsingin Sanomissa.

Turun sukupuolitautien poliklinikalla arjessa tiedetään käytöksen muuttumisen vaikutukset.

– Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat hoitajalle olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani, sairaanhoitaja Monika Storberg kertoo HS:lle.

Yleistyy nuorten tautina

Tippuri on myös yleistynyt nuorten taudiksi.

– Vielä kymmenen vuotta sitten tippuri tuotiin pitkälti ulkomailta, ja suurin osa tartunnan saaneista oli neljänkympin paikkeilla tai sitä vanhempia. Nyt tippuria todetaan ikäryhmässä 20–25, ja tartuntoja saadaan myös Suomesta. Siksi tautia pitää alkaa testata hyvin aktiivisesti, erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoi Ilta-Sanomille helmikuussa.

– Tippuribakteeri on koko ajan muuttunut vastustuskykyisemmäksi antibiooteille. Bakteeri muuntautuu monella tasolla, jotta se säilyisi hengissä, hän sanoi.

Alkuvaiheessa oireeton tippuri on salakavala tauti, sillä hoitamattomassa tippurissa on mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen. Bakteeri voi levitä sormien välityksellä myös silmiin aiheuttaen sidekalvopunoitusta ja märkimistä.

Tippuri tarttuu riippumatta siitä, onko oireita vai ei. Se on perinteisesti ollut seksitaudeista kaikkein helpoimmin tarttuva. Jos infektio lähtee nousemaan kohdunkaulan kanavan kautta kohtuun ja munajohtimiin, kehittyy sisäsynnytintulehdus, mikä voi aiheuttaa lapsettomuuden.

Miehillä tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta valuu vaaleanharmaata märkää, joka muuttuu muutaman päivän kuluessa kellertäväksi.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut superbakteerin aiheuttamasta tippurista, johon antibiootitkaan eivät auta.

Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoi, että kolmella ihmisellä maailmassa oli todettu tippuri, johon mitkään antibiootit eivät tehoa.

Tippuriin ei ole rokotetta. Sen voi ehkäistä vain kondomilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?